22.8 C
Chania
Friday, October 4, 2024

Χατζηδάκης: «Σημαντική επιτυχία» η αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τραπέζας

Ημερομηνία:

Ως «σημαντική επιτυχία για την ελληνική οικονομία» χαρακτηρίζει ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ολοκλήρωσε τη διάθεση ποσοστού 10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, που κατείχε, το οποίο πλέον διαμορφώνεται σε 8,39% από 40,4% πριν την έναρξη της αποεπένδυσης, με τον Υπουργό Οικονομικών να πανηγυρίζει, σημειώνοντας ότι «η αποκρατικοποίηση αυτή είναι η ενδέκατη που ολοκληρώνεται μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023».

Σε δήλωσή του την Πέμπτη, ο Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «η αποκρατικοποίηση του 10% της Εθνικής τράπεζας που μόλις ολοκληρώθηκε αποτελεί σημαντική επιτυχία για την ελληνική οικονομία. Ιδίως αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι συνέπεσε με μια περίοδο που επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια στις αγορές λόγω της όξυνσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Παρ’ όλα αυτά η διεθνής προσφορά – με τη συμμετοχή παγκόσμιας κλάσης θεσμικών επενδυτών – υπερκαλύφθηκε κατά 12 φορές και η συνολική κατά 11 φορές. Επίδοση που αποτελεί νέο ρεκόρ για τον τραπεζικό κλάδο στην ελληνική αγορά, ενώ η τιμή διάθεσης των μετοχών διαμορφώθηκε 42% ψηλότερα σε σχέση με την έκδοση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο».

Προσθέτει πως «η αποκρατικοποίηση αυτή είναι η ενδέκατη που ολοκληρώνεται μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023. Αποτελεί ρεκόρ τόσο το πλήθος των αποκρατικοποιήσεων που έγιναν όσο και τα έσοδα που εξασφάλισε το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία ξεπερνούν τα 7,8 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων και Ελλήνων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος ειδικότερα. Συγχαρητήρια στη διοίκηση του ΤΧΣ και της Εθνικής».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΤΧΣ, «η Δημόσια Προσφορά, που ολοκληρώθηκε σήμερα επιτυχώς, προσέλκυσε αξιοσημείωτο ενδιαφέρον τόσο Ελλήνων όσο και ξένων επενδυτών, με τη συνολική ζήτηση να ανέρχεται στα 7,2 δισ.ευρώ και τη συνολική αξία της συναλλαγής να αγγίζει τα 0,7 δισ. ευρώ».

O Πρόεδρος ΔΣ του ΤΧΣ, Ανδρέας Βερύκιος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη ολοκλήρωση: «Η επιτυχής διάθεση του δεύτερου μέρους των μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση του Κύκλου Αποεπένδυσης του Ταμείου από τις συστημικές Τράπεζες. Το ΤΧΣ μετά τη τελευταία τροποποίηση του νόμου του έθεσε ως αποστολή του, ισάξια τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αλλά και την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην ιδιωτική οικονομία. Και στους δύο αυτούς στόχους το ΤΧΣ ανταποκρίθηκε με απόλυτη επάρκεια και επιτυχία.

Αξιοποιώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, και τις προοπτικές που αυτή δημιουργεί, με σωστές στρατηγικές επιλογές, το ΤΧΣ κατέστησε το τραπεζικό τομέα ικανό να προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας να αποτελούν επενδυτικό προορισμό με συμμετοχή ισχυρών διεθνών μακροπρόθεσμων επενδυτών. Η επίτευξη των στόχων αυτών αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και τη δυναμική της εθνικής οικονομίας. Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του ΤΧΣ που έφερε σε πέρας αυτή την εξαιρετικά απαιτητική αποστολή»».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης δήλωσε:

«Με τη νέα επιτυχημένη διάθεση σημαντικού μέρους των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που εξακολουθεί να κατέχει το Ταμείο, ολοκληρώνεται με τρόπο ιδιαίτερα επωφελή για τα συμφέροντα του Ελληνικού δημοσίου το πρόγραμμα αποεπένδυσης του Ταμείου από τις συστημικές τράπεζες. Η υπερκάλυψη της συναλλαγής (12 φορές για το διεθνές βιβλίο, 1,5 φορές για το Ελληνικό και 10,4 φορές για τη συνολική προσφορά), μέσα μάλιστα σε ένα κλίμα απρόβλεπτων και ισχυρών γεωπολιτικών εντάσεων και έντονων διακυμάνσεων στις διεθνείς αγορές, είναι αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εκτίναξη των εκφράσεων βίας στην εφηβεία: Υπάρχει λύση;

“Η βία είναι η μόνη λύση” Π.Ρ. 15 ετών “Ο...

ΠΟΕΔΗΝ: Με φωτογραφικά ντοκουμέντα αναδεικνύει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία

Tην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία λόγω της επικίνδυνης αδιαφορίας της...

Δημοσκόπηση MRB: Κυριαρχεί η απαισιοδοξία, πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ντέρμπι στο ΠΑΣΟΚ

Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στη δημοσκόπηση της MRB που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του...

Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία – «για τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ»

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και επισήμως...