23.8 C
Chania
Friday, October 11, 2024

Πυρηνικές ασκήσεις στην Ευρώπη ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ

Ημερομηνία:

Την διεξαγωγή του προγράμματος «Steadfast Noon» το οποίο θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή 60 αεροσκαφών από χώρες του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή πυρηνικών ασκήσεων, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Στη διάρκεια συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο, σύμφωνα με το dpa, ο Ρούτε γνωστοποίησε πως η άσκηση θα πραγματοποιηθεί κυρίως στον εναέριο χώρο της Μεγάλης Βρετανίας, της Βόρειας Θάλασσας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ενώ θα γίνουν και ασκήσεις προσομοίωσης με πυρηνικά όπλα.

Παράλληλα, επαίνεσε τη Βρετανία για τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεών της στο πυρηνικό αποτρεπτικό σύστημα του ΝΑΤΟ. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για την άσκηση.

«Σε έναν ασταθή κόσμο, είναι σημαντικό να δοκιμάσουμε και να ενισχύσουμε την άμυνά μας, ώστε οι αντίπαλοι να γνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απειλή», δήλωσε ο Ρούτε.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, η άσκηση αποβλέπει στην εξάσκηση στον τρόπο με τον οποίο τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια σε ευρωπαϊκό έδαφος, από την υπόγεια αποθήκευσή τους έως την εγκατάστασή τους σε μαχητικά αεροσκάφη. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικές πτήσεις πραγματοποιούνται χωρίς πυρηνικά όπλα.

Η συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικών του ΝΑΤΟ προβλέπει την αποθήκευση αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη και την εκτόξευση τους από τα αεροσκάφη των κρατών μελών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα λέγεται ότι αποθηκεύονται στη βόρεια Ιταλία, την Τουρκία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Η συνάντηση των 5 και οι πιέσεις στον Πούτιν για «περιορισμένο πυρηνικό πλήγμα»

Υπενθυμίζεται πως χθες, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA μετέδωσε, επικαλούμενο δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ότι στο εγγύς μέλλον η ομάδα των πέντε πυρηνικών χωρών θα πραγματοποιήσει συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Η ομάδα αποτελείται από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία, όλες τους χώρες με πυρηνικά όπλα και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, λέγοντας ότι η Μόσχα επεκτείνει τον κατάλογο των σεναρίων που θα μπορούσαν να την ωθήσουν να εξετάσει το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει ένα πυρηνικό όπλο.

Τον Ιανουάριο του 2022, λίγες εβδομάδες πριν ο Πούτιν στείλει τον στρατό του στην Ουκρανία, οι «πέντε πυρηνικές δυνάμεις» εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία ανέφεραν ότι θεωρούσαν την αποφυγή πολέμου μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων και τη μείωση των στρατηγικών κινδύνων ως τις πρωταρχικές τους προτεραιότητες.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», ανέφεραν τότε.

Την ίδια ώρα στη Ρωσία ασκούνται πιέσεις στον Πούτιν για να δηλωθεί ξεκάθαρα η ετοιμότητα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον χωρών που υποστηρίζουν την επίθεση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, απο “γεράκια” που διαθέτουν επιρροή στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να υιοθετήσει έναντι της Δύσης μια πιο κατηγορηματική στάση στα πυρηνικά.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινούν οι εργασίες επαναδιαγράμμισης για τον ποδηλατοδρόμο στην οδό Κυδωνίας

Ξεκινούν οι εργασίες επαναδιαγράμμισης του ποδηλατόδρομου στην οδό Κυδωνίας,...

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Η Βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, πραγματοποίησε σήμερα, συνάντηση με...

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 20 βουλευτών για τους θανάτους σε Αστυνομικά Τμήματα

Τις ευθύνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη ζωή και...

Ο Κασσελάκης τα “μαζεύει” άρον άρον ενόψει ΚΕ – Απέσυρε το εξώδικο

Σε κινήσεις που – σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις-...