22.8 C
Chania
Tuesday, October 15, 2024

Τρίζουν τα κόκκαλα του Ειρηναίου! Στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ

Ημερομηνία:

Κι όμως, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει σε ένα μέρος που συνδέθηκε με το όραμα του μεγάλου Ειρηναίου Κισσάμου και Σελίνου για Ειρήνη.

Όπως γνωστοποιήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων η διήμερη επίσκεψη των βουλευτών μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στα Χανιά θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 16 Οκτώβρη με εκδήλωση στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι.

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης αποτέλεσε όραμα του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου, του “Ιππότη του Σταυρού” και ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της αρχιερατείας του.

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος ήταν γνωστός για τους αγώνες που έδωσε για την Ειρήνη. Ονόμασε το Ακρωτήρι “Σπάθα” σε “Ακρωτήριο της Ειρήνης” ενώ αγωνίστηκε για τη δημιουργία Ειρηνιστικού κινήματος.

Το 1982 δημιούργησε και το Σπήλαιο της Ειρήνης στα Τοπόλια και καθιέρωσε τη “Θεία Λειτουργία της Ειρήνης” τη νύχτα των Χριστουγέννων στα Σπήλαια Τοπολίων και Μαραθοκεφάλας Σπηλιάς Κισσάμου. Ένα χρονο μετά, τη Μεγάλη Παρασκευή της Μεγάλης Εβδομάδας, ο Ειρηναίος “έσπασε” συμβολικά και κυριολεκτικά “τα οπλα του πολέμου” ενω το Πάσχα του 1984 προχώρησε σε άλλη μια συμβολική ενέργεια αφού αντί του Ιούδα, κάηκαν τα ομοιώματα των πυραύλων καταστροφής στην Πλατεία της Κισσάμου.

Στο ίδιο πλαίσιο δημιούργησε το Κέντρο Μελέτης Προβλημάτων Ειρήνης όπου δέχτηκαν να συμμετάσχουν επιστημονικές, πνευματικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες για έναν αγώνα υπέρ ειρήνης. Επίσης δημιουργήθηκε μια γέφυρα ευρύτατων προβλημάτων για τα μεγάλα θέματα στη Μεσόγειο, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Οι δράσεις που εγιναν στο πέρασμα των χρόνων ήταν και πολλές και σημαντικές αποτυπώνοντας στο μυαλό των πολιτών του τόπου μας οτι τα Χανιά είναι τόπος ειρήνης και οτι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον πόλεμο δεν είναι καλοδεχούμενες. Ο Ειρηναίος Γαλανάκης ήταν πρωτεργάτης ειρήνης, όχι του πολέμου.

Ο Ειρηναίος Γαλανάκης δεν πρωτοστάτησε μόνο με εκδηλώσεις υπέρ της Ειρήνης των λαών, αλλά συμμετείχε και στις κινητοποιήσεις του λαού ενάντια στην παρουσία των βάσεων με δυναμικό πάντα λόγο.

Σήμερα, 11 χρόνια από τον θάνατο του, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης που δημιούργησε, κάποιοι επιτρέπουν να συγκεντρώνονται αυτοί που αποφασίζουν για τους πολέμους.

Πρόκειται για βεβήλωση της μνήμης του Ειρηναίου με τρόπο αποκρουστικό.

Σημειώνουμε ότι την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ υποδέχτηκε το πρωί της Τρίτης η βουλεύτρια Χανίων και πρόεδρος της επιτροπής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής Ντόρα Μπακογιάννη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο Μαράθι Ακρωτηρίου.

Θα ακολουθήσουν ενημερωτικές ομιλίες για τις δραστηριότητες και δυνατότητες του ΚΕΝΑΠ, του Ναυστάθμου Κρήτης, της αμερικανονατοικής ναυτικής βάσης καθώς και του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας ενώ θα ξεναγηθούν και στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις.

Η εκδήλωση στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίτη στις 7 σειρά οργανώσεων και φορέων καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινάει η μελέτη για την αποκατάσταση και την ανάδειξη της Βίλας Σβαρτς

Ξεκινάει η μελέτη για την αποκατάσταση, την ανάδειξη και...

Νοσοκομείο Χανίων: Δεκάδες ασθενείς με γαστρεντερίτιδα

Με δεκάδες ανθρώπους γέμισε το βράδυ της Δευτέρας το...

Αν έχεις 16.000 ευρώ για να ανακαινίσεις το σπίτι σου, θα σου χορηγηθεί έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ

Τρεις μήνες περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση για ανακαινίσεις ή...