22.8 C
Chania
Tuesday, October 15, 2024

“Απελπιστική κατάσταση” στη Γάζα, δηλώνει ο ΟΗΕ – Παραδίδεται βοήθεια μετά από δύο εβδομάδες

Ημερομηνία:

Οι εργαζόμενοι του ΟΗΕ ελπίζουν ότι 30 φορτηγά με τρόφιμα θα καταφέρουν να εισέλθουν σήμερα, Τρίτη (15/10), στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία διανομής λειτουργούν ακόμη σε ορισμένες περιοχές, αν και η Τζαμπάλια παραμένει αδύνατο να προσεγγιστεί λόγω της συνεχιζόμενων επιθέσεων του Ισραήλ.

Χθες το βράδυ, η ισραηλινή υπηρεσία που διαχειρίζεται τα περάσματα προς τη Γάζα, COGAT, ανακοίνωσε ότι επέτρεψε την είσοδο 30 φορτηγών με αλεύρι και τρόφιμα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Αυτό έσπασε μια περίοδο δύο εβδομάδων, κατά την οποία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ανθρωπιστική βοήθεια είχε πλήρως διακοπεί.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν έχουμε προμήθειες καταφυγίου, πολύ λίγα τρόφιμα και καμία διαβεβαίωση από το Ισραήλ για την είσοδο προμηθειών στην Τζαμπάλια, όπου είναι παγιδευμένοι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι», δήλωσε ο Georgios Petropoulos, επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ (OCHA) στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 400.000 Παλαιστίνιοι παραμένουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους στην περιοχή της Τζαμπάλια, ενώ άλλοι παραμένουν παγιδευμένοι εν μέσω αυξανόμενων βομβαρδισμών και μαχών.

Εμβολιασμοί στην… σκιά των βομβαρδισμών

Στο μεταξύ, μια Βρετανίδα γιατρός μίλησε στο BBC για την εμπειρία της εργαζόμενη σε νοσοκομεία της Γάζας με τη φιλανθρωπική οργάνωση Medical Aid for Palestinians. «Είναι φρικτό», δηλώνει η Δρ Άνα Τζιλάνι. «Καμία φωτογραφία δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα».

Όπως εξηγεί, οι ισραηλινές αρχές έχουν περιορίσει τις ποσότητες ιατρικών προμηθειών που η ομάδα της μπορούσε να πάρει μαζί στη Γάζα. Η Δρ Τζιλάνι περιγράφει ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο στη Γάζα, όπου «δεν υπήρχαν ιατρικές στολές», με αποτέλεσμα «τα αποστειρωμένα γάντια» να είναι η μόνη διαθέσιμη μορφή προστασίας.

Παρά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για έναν δεύτερο γύρο εμβολιασμών κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα, η γιατρός αναφέρει ότι είναι ακόμη δύσκολο να εφαρμοστεί. «Με εκπλήσσει το γεγονός ότι μιλάμε για μια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας», λέει, «όταν αυτό που χρειάζονται πραγματικά τα παιδιά της Γάζας… είναι μια κατάπαυση του πυρός».

Σχεδόν 93.000 παιδιά κάτω των 10 ετών έλαβαν εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα χθες, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε μια σειρά τοπικών παύσεων των συγκρούσεων για να επιτραπεί στους υγειονομικούς να χορηγήσουν τα εμβόλια, μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα πολιομυελίτιδας στη Γάζα τα τελευταία 25 χρόνια, που άφησε ένα μωρό 10 μηνών μερικώς παράλυτο τον Αύγουστο.

Ο δεύτερος γύρος της εκστρατείας κατά της πολιομυελίτιδας ξεκίνησε χθες, ωστόσο ένα σχολείο-καταφύγιο στην κεντρική Γάζα, που είχε προγραμματιστεί να χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση των εμβολίων, χτυπήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επίθεση, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους.

Η UNRWA ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ: «Δεν μπορούμε να εμβολιάσουμε παιδιά κάτω από έναν ουρανό γεμάτο βόμβες. Όλα τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να σεβαστούν τις συμφωνημένες ανθρωπιστικές παύσεις ώστε να συνεχιστεί η εκστρατεία».

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ