22.8 C
Chania
Thursday, October 17, 2024

Μπακογιάννη από Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στα Χανιά: «Συμφωνία παρόμοια με αυτές που έχουμε επιτυχώς διαπραγματευθεί με άλλες γειτονικές χώρες»

Ημερομηνία:

Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις, της Πολιτικής Επιτροπής, και της Υποεπιτροπής για την Ανθεκτικότητα και την Πολιτική Ασφάλεια, της Επιτροπής Δημοκρατίας και Ασφάλειας, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (Κ.Σ.) του ΝΑΤΟ, που έλαβαν χώρα στην Αθήνα στις 14 Οκτωβρίου και στα Χανιά στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2024.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης στα Χανιά, τα μέλη των δύο υποεπιτροπών των χωρών μελών της Κ.Σ. του ΝΑΤΟ, τα προεδρεία της Πολιτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Δημοκρατίας και Ασφάλειας, καθώς και το προεδρείο της Κ.Σ., μετέβησαν στο Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα, όπου παρακολούθησαν ομιλία της προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Στην ομιλία της η κ. Μπακογιάννη ανέλυσε τις τρέχουσες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, στη σημασία της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, καθώς και στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας επισημαίνοντας τα εξής:

«Τους τελευταίους 15 μήνες οι διμερείς μας σχέσεις έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου έχουν σταματήσει, ενώ σε πολιτικό επίπεδο έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ αυτών και ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Ερντογάν».

Όπως επεσήμανε αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν αισιοδοξία, ότι έχει δημιουργηθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσουμε πιο βαθιά πολιτικά ζητήματα.

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιτύχει μια ειρηνική συμφωνία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο»
Παράλληλα, είπε «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιτύχει μια ειρηνική συμφωνία σχετικά για τη μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ο απώτερος στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, βασισμένη στην αμοιβαία καλή πίστη, παρόμοια με τις συμφωνίες που έχουμε επιτυχώς διαπραγματευθεί με άλλες γειτονικές χώρες, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο το 2020» ενώ πρόσθεσε ότι «εάν οι διμερείς διαπραγματεύσεις δεν καταφέρουν να επιλύσουν το ζήτημα, η θέση της Ελλάδας παραμένει ότι πρέπει να παραπέμψουμε το θέμα της οριοθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης»

Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων επεσήμανε ότι «ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και γείτονες σε μια περιοχή γεμάτη προκλήσεις, πιστεύω ότι οι χώρες μας έχουν ηθική και στρατηγική υποχρέωση να επιλύσουν αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και να αφήσουν τις παλαιές διαφορές στο παρελθόν».

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν από αρμόδιους αξιωματούχους για το έργο και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα, του Επιχειρησιακού Κέντρου Ναυτικής Εκπαίδευσης ΝΑΤΟ, της Αεροπορικής Βάσης Αντιπυραυλικής ‘Αμυνας ΝΑΤΟ και της Ναυτικής Βάσης των ΗΠΑ και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις.

Όπως τονίσθηκε στις ομιλίες, το στρατιωτικό σύμπλεγμα της Σούδας αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές υποδομές της Ελλάδας και προσθέτει μεγάλη γεωστρατηγική αξία στη χώρα για τη Δύση, αφού στη βάση ελλιμενίζονται και ανεφοδιάζονται κάθε χρόνο εκατοντάδες συμμαχικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού 6ου Στόλου, ενώ επίσης εκπαιδεύονται στρατιωτικοί της Συμμαχίας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κ.Σ. του ΝΑΤΟ κ. Καιρίδης, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του κοινοβουλευτικούς, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που επηρεάζεται από και ενδιαφέρεται τόσο για το ανατολικό (στην Ουκρανία), όσο και για το νότιο (στη Μέση Ανατολή) μέτωπο και γι’ αυτό έχει μια ολιστική κατανόηση των σημερινών προκλήσεων και κινδύνων ασφαλείας». Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ μεγάλη συμβολή της Σούδας στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Συμμαχίας.

Η κ. Βολουδάκη σε παρέμβασή της αναφέρθηκε στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και στο σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν ΝΑΤΟ και Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την άμυνα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης στα Χανιά, τα μέλη των υποεπιτροπών ενημερώθηκαν από αξιωματούχους του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής για το έργο και τις επιχειρησιακές δραστηριότητές τους, ενώ ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Δρ. Γεώργιος Πατέρας, απηύθυνε ομιλία με θέμα τη ναυτική ασφάλεια, τους κινδύνους και τις προκλήσεις στην περιοχή, καθώς και το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαζύγιο Όλγας Κεφαλογιάννη-Μίνωα Μάτσα: Για βίαιη συμπεριφορά κατηγορεί ο συνθέτης την υπουργό

Σε «ανταλλαγή» ασφαλιστικών μέτρων προχώρησαν η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη και ο...

Δημογραφικό: «Δουλέψτε περισσότερο επειδή γερνάτε» – Τι προτείνει η Μorgan Stanley

Το δημογραφικό εξελίσσεται σε  «ωρολογιακή βόμβα» για την ευρωπαϊκή οικονομία,...

Το καζίνο στην Κρήτη και οι τζίροι που προκαλούν… ίλιγγο!

Όχι σε άλλες καθυστερήσεις λένε στην Επιτροπή Παιγνίων για τη διενέργεια...