18.8 C
Chania
Monday, October 21, 2024

Η ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει προσπάθειες εξώσεως από την έδρα της

Ημερομηνία:

Η ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει μια σειρά από ενέργειες που έχουν ως στόχο την έξωσή της από την ιστορική της έδρα, ένα ημιυπόγειο χώρο στο πρώην 1ο Γυμνάσιο Χανίων. Το σωματείο τονίζει ότι αυτός ο χώρος αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του εκπαιδευτικού κινήματος και έχει χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες για συναντήσεις και δράσεις των εκπαιδευτικών.

Παρά την μακρόχρονη παρουσία της ΕΛΜΕ σε αυτόν τον χώρο, υπάρχουν προσπάθειες από τη διοίκηση του σχολείου και άλλους φορείς να τον αξιοποιήσουν για άλλους σκοπούς, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα του σωματείου. Η ΕΛΜΕ Χανίων καλεί τους συναδέλφους και τις συλλογικότητες της πόλης να στηρίξουν τον αγώνα της για την διατήρηση της έδρας της και να καταδικάσουν τις ενέργειες που στοχεύουν στην υπονόμευση του συνδικαλιστικού δικαιώματος.

Η ΕΛΜΕ Χανίων υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια εξώσεως του σωματείου δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας υπονόμευσης του συνδικαλιστικού κινήματος και της συλλογικής δράσης. Το σωματείο καλεί σε εγρήγορση και αντίσταση, τονίζοντας ότι η διατήρηση της έδρας της είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική λειτουργία του και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, είναι γνωστό ότι το σωματείο μας εδώ και 42 χρόνια έχει ως έδρα το ιστορικό πρώην 1ο Γυμνάσιο και τώρα πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Χανίων. Σε αυτό τον χώρο έχουν πραγματοποιηθεί μία σειρά από πολύ σημαντικά γεγονότα που αφορούν όχι μόνο την ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος και τις μάχες που έδωσε. Δεν είναι απλά ένα ημιυπόγειο το οποίο είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία , αλλά κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Είναι επίσης γνωστό ότι η ΕΛΜΕ Χανίων όλα αυτά τα χρόνια έδωσε και συνεχίζει πολύ περισσότερο να δίνει αγώνες για την υπεράσπιση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών μας, τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των χιλιάδων εκπαιδευτικών, την προάσπιση του δημόσιου σχολείου που πλήττεται από τις κυβερνήσεις και την πολιτική τους. Το Σωματείο μας όλο αυτό το διάστημα έδωσε μια, άνιση πολλές φορές μάχη, απέναντι στον κρατικό μηχανισμό (διοίκηση, δικαστήρια κλπ), και παρόλες τις αντίξοες συνθήκες κατάφερε να κρατήσει ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας. Η ΕΛΜΕ Χανίων είναι ένα σωματείο το οποίο δεν περιορίζεται στα όρια της εκπαίδευσης αλλά παίρνει θέση αγώνα σε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, τους εργαζόμενους και την νεολαία.

Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει!

Το τελευταίο διάστημα από διάφορους κύκλους γίνεται μία συστηματική προσπάθεια για την έξωση της ΕΛΜΕ Χανίων από την έδρα της. Με διάφορά προσχήματα αλλά κυρίως μεθοδεύσεις, χωρίς την στοιχειώδη και αυτονόητη ενημέρωση του ΔΣ προσπαθούν να οδηγήσουν εκτός σχολείου την έδρα του σωματείου. Σε προηγούμενο χρόνο και χωρίς την άδεια της ΕΛΜΕ Χανίων στην οποία έχει παραχωρηθεί ο χώρος από το 1982, στον οποίο έχει ρεύμα (δικό της ρολόι) και τηλέφωνο με τα στοιχεία της, ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Χανίων, πήρε την πρωτοβουλία να «εγκαινιάσει» τον χώρο, παρουσία τοπικών ΜΜΕ, ως αίθουσα διδασκαλίας του Πειραματικού Λυκείου. Μετά από παρέμβαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ ζήτησε συγνώμη χαρακτηρίζοντας την ενέργεια του ως άστοχη.

Ως ΕΛΜΕ Χανίων καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια εξοβελισμού του Σωματείου από την ιστορική του θέση, είτε αυτή προέρχεται από (συγκεκριμένους) συμβούλους, είτε από τον προϊστάμενο, είτε από τον Δήμο.

Δεν θα λύσει η ημιυπόγεια αίθουσα (που έχει παραχωρηθεί εδώ και 42 χρόνια στην ΕΛΜΕ Χανίων), το πρόβλημα της σχολικής στέγης των Χανίων, για το οποίο έχουμε κάνει δεκάδες κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Ή μήπως γι’ αυτό ακριβώς θέλουν να μας πετάξουν στο δρόμο;

 

 

 

 

Καλούμε τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, και όλες τις συλλογικότητες να εκδώσουν ψηφίσματα καταδίκης των μεθοδεύσεων αυτών και στήριξης της ΕΛΜΕ στο να παραμείνει στην αίθουσα που στεγάζεται εδώ και 42 χρόνια.

 

Καλούμε τους συναδέλφους να προστατέψουν το Σωματείο και να πουν άλλη μια φορά «όχι» σε ενέργειες της διοίκησης που στρέφονται κατά του δικαιώματος του συνδικαλισμού.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ