20.8 C
Chania
Monday, October 28, 2024

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά από τον δήμο Αποκορώνου να αποκτήσει το σπίτι του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιώργου Τζομπανάκη

Ημερομηνία:

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αποκορώνου κ. Νικήτας Μελισσάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον δήμαρχο Αποκορώνου, ζητώντας να ενημερωθεί για την τύχη του σπιτιού του Γιώργου Τζομπανάκη, ενός σημαντικού αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Ο Τζομπανάκης, μαζί με τον Σπύρο Μπλαζάκη, πέρασαν 33 χρόνια στα βουνά της Κρήτης, αγωνιζόμενοι για την ελευθερία της πατρίδας. Μετά την αποκατάστασή τους, επέστρεψαν στο χωριό τους, το Κόκκινο Χωριό, όπου και πέθανε το 1996.

Ο σύμβουλος Μελισσάκης αναφέρει ότι το σπίτι του Τζομπανάκη είναι προς πώληση και ζητά από τον δήμο να εξετάσει το ενδεχόμενο να το αποκτήσει, ώστε να το μετατρέψει σε μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Με αυτόν τον τρόπο, όπως τονίζει, θα τιμηθεί η μνήμη του αγωνιστή και θα διατηρηθεί ζωντανή η ιστορία του αγώνα για την ελευθερία.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

«Κ. Δήμαρχε

ο Γιώργος (Γιώργης) Τζομπανάκης γεννήθηκε το 1919 στο Κόκκινο Χωριό. Ήταν ένας αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης μέσα από τις γραμμές του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), και παράλληλα ένας άνθρωπος που μαζί με τον συναγωνιστή του Σπύρο Μπλαζάκη, συγκλόνισαν το Πανελλήνιο, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη, μένοντας επί 33 ολόκληρα χρόνια στα βουνά της Κρήτης, ως αντάρτες.

Ήταν διωγμένοι και κυνηγημένοι από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ως και τη μεταπολίτευση. Από τα βουνά των Χανίων, κατέβηκαν στις 23 Φεβρουάριου του 1975 όταν άρθηκε η δίωξή τους! Πλήθος κόσμου και δημοσιογράφοι από όλο τον πλανήτη, υποδέχτηκαν τους τελευταίους αντάρτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γιώργης Τζομπανάκης στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο πολεμά στο Αλβανικό μέτωπο, στη Μάχη της Κρήτης για την υπεράσπιση της από τους Γερμανούς. Η Κατοχή, τον βρίσκει στα βουνά, αντάρτη του ΕΑΜ. Στρατεύεται στον ΕΛΑΣ, όπου του ανατίθεται σειρά επικίνδυνων αποστολών «σαμποτάζ», τις οποίες φέρνει επιτυχώς σε πέρας. Στα βουνά θα μείνει με τη λήξη του εμφύλιου, μέλος αντάρτικης ομάδας και επικηρυγμένος.

Τελικά, η αμνηστία, η απελευθέρωση ήρθε λίγους μήνες μετά τη μεταπολίτευση.

Ο δημοσιογράφος Μπρέιβικ των Τάιμς της Νέας Υόρκης όταν συνάντησε τους δυο αντάρτες τους είπε συγκινημένος. Ευχαριστώ που μου δώσατε να καταλάβω εδώ τι θα πει λεβεντιά και τι σημαίνει για την Κρήτη η ελευθερία.

O Γ. Τζομπανάκης στις 1 Νοεμβρίου του 1996 υπέκυψε, από την κλονισμένη υγεία του, άρρωστος βαριά από τις κακουχίες μιας ολόκληρης ζωής.

Κ. δήμαρχε γνωρίζουμε ότι το σπίτι του Τζομπανάκη στο Κόκκινο Χωριό πωλείται από την ιδιοκτήτρια του.

Ερωτάστε λοιπόν εάν ισχύουν οι φήμες ότι η ιδιοκτήτρια είχε εκφράσει την επιθυμία να το δωρίσει στον δήμο, εάν έχετε καμία επαφή με αυτήν και εάν προτίθεστε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία, ακόμα και να το αγοράσει ο δήμος ώστε να το μετατρέψει σε μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Με εκτίμηση

Ο ερωτών δημοτικός σύμβουλος

Μελισσάκης Νικήτας»

 

 

 

 

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε φορολογούμενο

Στη δημιουργία ψηφιακού φορολογικού φακέλου για κάθε Έλληνα φορολογούμενο προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή...

Κάτοικοι Λενταριανών κινητοποιούνται ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Οι κάτοικοι των Λενταριανών έχουν συστήσει επιτροπή αγώνα με...

Τον πρόδωσε η καρδιά του μέσα στο σπίτι του

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 53χρονος χθες Κυριακή,...

Εξαφάνιση 42χρονου: η εν διαστάσει σύζυγος η τελευταία επαφή του

Ώρες αγωνίας για την οικογένεια ενός 42χρονου στο Ηράκλειο,...