18.8 C
Chania
Monday, October 28, 2024

Μπορεί ο νοροϊός να εμφανιστεί από μολυσμένα ύδατα; Ναι, μπορεί

Ημερομηνία:

Τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί ένα αφήγημα σύμφωνα με το οποίο τα εκατοντάδες περιστατικά γαστρεντερίτιδας στα Χανιά θα πρέπει να οφείλονται είτε στη μόλυνση στο νερό, είτε στην εξάπλωση του υπερμεταδοτικού νοροϊού. Όμως η αλήθεια ότι το ένα δεν αναιρεί το άλλο αφού η ασθένεια του ατόμου με νοροϊό μπορεί να επέλθει από μόλυνση των υδάτων.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ αναφορικά με την ιογενή γαστρεντερίτιδα:

Συνήθως η μόλυνση ενός ατόμου γίνεται μέσω της κατανάλωσης κάποιου τροφίμου ή ποτού, που μολύνθηκε από ένα άτομο με ιογενή γαστρεντερίτιδα κατά την προετοιμασία του, ιδιαίτερα όταν το άτομο αυτό δεν πλένει τα χέρια του επιμελώς μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Συνήθης τρόπος μετάδοσης του νοσήματος είναι και η κατανάλωση ωμών οστρακοειδών, που έχουν αλιευθεί από μολυσμένα με λύματα νερά.

Το πόσιμο νερό μπορεί, επίσης, να μολυνθεί με λύματα και να αποτελέσει πηγή διασποράς αυτών των ιών.

Επιπλέον, η επαφή με κόπρανα ή εμέσματα ασθενών, η επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα, καθώς και η εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων που απελευθερώνονται σε επεισόδια εμέτου μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση ενός ατόμου.

Προφανώς, η μόλυνση με λύματα στο νερό μπορεί να συμβεί εάν οι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού δεν λειτουργούν σωστά.

Αυτό δεν ξέρουμε αν συμβαίνει στα Χανιά ή αν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα λόγω των εργασιών σε διάφορα σημεία της πόλης τις τελευταίες εβδομάδες όμως δεδομένα δε λειτουργούν σωστά στη Γαύδο, κάτι που παραδέχτηκε και η ίδια η Δήμαρχος Γαύδου στην χθεσινή απαντητική επιστολή της για την απομάκρυνση του γιατρού στο νησί που αποκάλυψε το πρόβλημα.

Αν και η κ. Στεφανάκη συνεχίζει να αρνείται ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο στο νησί οφείλεται στο νερό παραδέχεται ότι οι κάτοικοι του νησιού δεν πίνουν το νερό και ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν εργασίες.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ακόμη και αν τα εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας δεν οφείλονται σε κάποιο μόλυνση του νερού, προκαλεί σίγουρα έκπληξη το γεγονός ότι ο νοροϊός – μία ασθένεια η οποία συνήθως εμφανίζεται τους χειμωνιάτικους μήνες – έκανε επιδημίες σε Γαύδο και Χανιά, στην πρώτη περίπτωση μέσα στο κατακαλόκαιρο και στη δεύτερη με καλό φθινοπωρινό καιρό ενώ δεν έχουμε δει παρόμοιας έντασης φαινόμενα να εμφανίζονται πουθενά αλλού σε όλη τη χώρα.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ