19.8 C
Chania
Tuesday, November 5, 2024

Το ΚΕΠΕΑ Βάμου καλεί σε δράση για την υπαίθρια εκπαίδευση

Ημερομηνία:

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Βάμου διοργανώνει την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου δράση για την υπαίθρια εκπαίδευση στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Υπαίθριας Εκπαίδευσης. Στόχος της δράσης είναι να ευαισθητοποιήσει μαθητές, εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινότητα για τη σημασία της επαφής με τη φύση και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Οι συμμετέχοντες καλούνται να οργανώσουν δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου ή σε άλλους υπαίθριους χώρους, όπως πάρκα ή παραλίες, με στόχο την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η συνεργασία και η επίλυση προβλημάτων. Το ΚΕΠΕΑ Βάμου παρέχει στους εκπαιδευτικούς όλα τα απαραίτητα εργαλεία και υλικό για την οργάνωση των δραστηριοτήτων αυτών.

Η υπαίθρια εκπαίδευση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ολιστική ανάπτυξη των μαθητών, καθώς συνδυάζει τη μάθηση με την διασκέδαση και την επαφή με τη φύση. Με τη συμμετοχή τους στη δράση, τα σχολεία συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης και στην προώθηση μιας πιο βιώσιμης κοινωνίας. Το ΚΕΠΕΑ Βάμου καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία και να συμβάλουν στην δημιουργία μιας πιο πράσινης και βιώσιμης κοινωνίας.

Πιο αναλυτικά σε ςχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία ΚΕΠΕΑ (ΚΠΕ) Βάμου,  στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» με κωδικό ΟΠΣ 6004470, του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή (ΠΑΔΚΣ) 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στα πλαίσια των Περιφερειακών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάζω για το Κλίμα»«Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωS.O.S.τε!» και «Ένας Κήπος στο σχολείο μου», που συντονίζει και της Διεθνούς Ημέρας Υπαίθριας Εκπαίδευσης καλεί εκπαιδευτικούς και σχολεία να οργανώσουν την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024, κοινή δράση με θέμα:

«Υπαίθρια Εκπαίδευση»

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικής κοινωνίας κάθε σχολείου σχετικά με τη σημασία και τα οφέλη της υπαίθριας εκπαίδευσης. Στόχοι της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σχετικά με την κλιματική κρίση, την σημασία της μείωσης των απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της σωστής διαχείρισης του νερού και των φυσικών πόρων. Να  γνωρίσουν οι μαθητές τον πλούτο της τοπικής χλωρίδας και τη σημασία του για τη διατροφή μας, την υγεία, την οικονομία και την οικολογική ισορροπία και να ευαισθητοποιηθούν γι’ αυτά με βιωματικό τρόπο έξω στη φύση. Παράλληλα, στόχος είναι να αλλάξει η αυλή του σχολείου με την καλλιέργεια τοπικών φυτών, να πρασινίσει η σχολική αυλή και να καλλιεργηθούν δεξιότητες φροντίδας και χρήσης των φυτών σαν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Για το σκοπό αυτό, προτείνουμε, για την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024 να δράσουμε από κοινού και ταυτόχρονα εκπαιδευτικοί, μαθητές και σχολεία των Δικτύων και όχι μόνο, για την Υπαίθρια Εκπαίδευση.

Την ημέρα αυτή, μαθητές κι εκπαιδευτικοί οργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στην αυλή του σχολείου ή σε υπαίθριο χώρο (π.χ. πάρκο, άλσος, παραλία) στη γειτονιά τους ή ευρύτερα.

Η Διεθνής Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης ξεκίνησε στη Βρετανία το 2012 κι έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα πάνω από 12,5 εκατομμύρια μαθητές σε 170 χώρες. Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι η υπαίθρια εκπαίδευση συμβάλλει στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, ενισχύει τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και τις δεξιότητες δημιουργίας ομάδας και, βέβαια, είναι διασκεδαστική για τα παιδιά. Τα μαθήματα που γίνονται στην ύπαιθρο είναι μια σημαντική βιωματική εμπειρία που συχνά μας ακολουθεί μια ζωή. Επίσης η υπαίθρια εκπαίδευση βοηθάει σε μια καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος και προσέγγισή του. Το ενεργητικό και φυσικό παιχνίδι, το παιχνίδι στη φύση είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν και αναπτύσσονται τα παιδιά και ενισχύει τη φυσική και ψυχική υγεία.

Οι εκπαιδευτικοί και οι ομάδες που θα συμμετάσχουν μπορούν να ανεβάσουν φωτογραφίες ή οτιδήποτε θεωρούν ότι αποτυπώνει τη δράση τους στο padlet που έχουμε διαμορφώσει για τη Δράση, ώστε να μοιραστούμε όλοι τη χαρά και τη φαντασία! Στο padlet αυτό θα βρείτε και ιδέες – προτάσεις του ΚΕΠΕΑ Βάμου για υπαίθρια μαθήματα, σενάρια και σχέδια μαθησιακών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο για διάφορα θέματα..

Παρακαλούμε οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν μια τέτοια ιδέα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο διαδίκτυο πατώντας ΕΔΩ.

Τέλος, παρακαλούμε οι συμμετέχοντες να αποστείλουν στο e-mail του ΚΠΕ Βάμου kpevamou@gmail.com συμπληρωμένη την κατάσταση συμμετεχόντων μαθητών και εκπαιδευτικών (επισυνάπτεται) με αριθμούς μητρώου και ονοματεπώνυμα τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών/τριών με σφραγίδα και υπογραφή από το/τη Διευθυντή/ντρια.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπιτικές προτάσεις: Πίτες

Μανιταρόπιτα (πολύ ωραία) Ένα φύλλο σφολιάτα, δέκα φέτες ζαμπόν, 150...