18.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

Πτώση καθεστώτος Ασάντ: Η απώλεια της Ρώσικης βάσης στην Ταρτούς, η σημασία της και η βάση της Σούδας

Ημερομηνία:

Με την πτώση του καθεστώτος Αλ Άσαντ στη Συρία, οι Σύροι αντάρτες φέρεται να έδωσαν στη Ρωσία 48 ώρες για να εγκαταλείψει τη στρατιωτική της παρουσία στη ναυτική βάση της Ταρτούς και την αεροπορική βάση Khmeimim. Φαίνεται απίθανο να μπορέσει η Ρωσία να μεσολαβήσει σε μια διπλωματική συμφωνία για να παραμείνει παρούσα στην Ταρτούς. Αναμένεται ότι η Ρωσία θα πρέπει να εκκενώσει τη ναυτική της παρουσία κάπου στις αρχές της εβδομάδας.

Ως εκ τούτου, το ρωσικό Ναυτικό θα πρέπει τώρα να εξετάσει ποιες επιλογές έχει, αν έχει, για να διατηρήσει κάποιου είδους θαλάσσια παρουσία στη Μεσόγειο.

Γιατί η Ταρτούς είχε σημασία

Η γεωγραφική θέση της Ταρτούς την καθιστούσε σημαντική στρατηγική θέση για τη Ρωσία. Βρισκόταν στο άκρο της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περιοχή όπου η ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ/της Δύσης ήταν περιορισμένη σε σύγκριση με το δυτικό και το κεντρικό τμήμα της Μεσογείου. Η πλησιέστερη σημαντική θαλάσσια βάση για το ΝΑΤΟ βρίσκεται στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, ο οποίος βρίσκεται στη μετάβαση από την Κεντρική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η λειτουργία από την Ταρτούς σήμαινε ότι η Ρωσία ήταν σε θέση να προβάλλει θαλάσσια ισχύ στη Μεσόγειο από μια τοποθεσία όπου το ΝΑΤΟ έχει συνήθως ελάχιστη παρουσία για να παρεμβαίνει στις επιχειρήσεις της Ρωσίας. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε τα μέσα να παρέμβει σε περίπτωση που χρειαζόταν μια τέτοια κατάσταση. Τα αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας που επιχειρούσαν από την Κρήτη παρακολουθούσαν συχνά τις ρωσικές ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παράκτιες επιχειρήσεις κοντά στις ακτές της Συρίας και του Λιβάνου.

Αυτό που σήμαινε η Ταρτούς για τη Ρωσία ήταν η δυνατότητα να προβάλλει θαλάσσια δύναμη και πολιτική επιρροή σχετικά αδιαμφισβήτητα στη Μέση Ανατολή και να της επιτρέπεται να υπερβεί το βάρος της. Αν και η ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο ήταν πολύ περιορισμένη, συχνά επικεντρωμένη σε δύο ντιζελοηλεκτρικά υποβρύχια, δύο φρεγάτες και δύο κορβέτες, ήταν σε θέση να προσελκύει ισχυρότερες ναυτικές δυνάμεις και να τις διατηρεί για μήνες, χρησιμοποιώντας τις ναυτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην Ταρτούς.

Η εγγύτητα στη διώρυγα του Σουέζ σήμαινε ότι η Ρωσία ήταν σε θέση να αποτελεί απειλή για τη δυτική πολιτική ναυτιλία που περνούσε από την περιοχή, καθώς και να μετατοπίζει δυνάμεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό για να συνεργάζεται με το Σουδάν και το Ιράν. Ταυτόχρονα, τα ρωσικά πολεμικά πλοία ήταν σε θέση να παρέχουν συνοδεία σε ρωσικά πλοία που μετέφεραν καύσιμα και στρατιωτικό εξοπλισμό μεταξύ της Ρωσίας και της Συρίας, ένα σύστημα νηοπομπών που είναι γενικά γνωστό ως «Συριακό Εξπρές». Φρεγάτες και κορβέτες συνόδευαν τα πλοία αυτά μεταξύ Ταρτούς και Τουρκικών Στενών, εμποδίζοντας τις δυτικές δυνάμεις να παρεμβαίνουν, να επιθεωρούν ή να επιβιβάζουν τα πλοία αυτά καθώς περνούσαν από το Αιγαίο Πέλαγος.

Σε περιόδους κρίσης, οι Ρώσοι μπορούσαν να χρησιμοποιούν την Ταρτούς ως σημείο συγκέντρωσης μεγαλύτερων μονάδων του στόλου. Αυτό ήταν πιο αξιοσημείωτο κατά τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όταν η Ρωσία επιχειρούσε δύο Ομάδες Δράσης Επιφανείας γύρω από την Κρήτη. Κάθε SAG είχε ως επίκεντρο ένα καταδρομικό κλάσης Slava, ένα αντιτορπιλικό κλάσης Udaloy και μια φρεγάτα. Αυτές οι αναπτύξεις είχαν περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα και χρησίμευαν ως μήνυμα προς το δυτικό και το ρωσικό ακροατήριο για να καταδείξουν ότι η Ρωσία θα ήταν σε θέση να παρεμποδίσει τη θαλάσσια υποστήριξη της Ουκρανίας, εάν χρειαζόταν.

Η Ρωσία φρόντισε επίσης να διαθέτει πάντα πολεμικά πλοία σταθμευμένα στην Ταρτούς που ήταν εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ Kalibr και Tsirkon. Αυτά τα σκάφη χρησίμευαν ως άλλη μια απειλή/προειδοποίηση για το ΝΑΤΟ, καθώς επέτρεπαν να πλήξουν τις βάσεις και τα κέντρα του ΝΑΤΟ που βρίσκονται γύρω από τη Μεσόγειο.

Παρόλο που η δύναμη κρούσης ήταν σχετικά μικρή και είχε περιορισμένες δυνατότητες μάχης, η τοποθεσία του Ταρτούς και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στα πολεμικά πλοία επέτρεψαν στη Ρωσία να αναπτύξει μια μικρή αν και αξιόπιστη απειλή στη Μεσόγειο.

Πιθανές περιφερειακές εναλλακτικές λύσεις στην Ταρτούς

Με τους Ρώσους να μην μπορούν πλέον να επιχειρούν από την Ταρτούς, αντιμετωπίζουν δύο επιλογές: είτε να βρουν μια εναλλακτική λύση για την Ταρτούς είτε να μην μπορούν να διατηρήσουν μόνιμη παρουσία στη Μεσόγειο. Θεωρητικά υπάρχουν αρκετές επιλογές, όπως το Εκίπτιο, η Αλγερία, το Σουδάν και η Λιβύη. Καμία από αυτές τις επιλογές δεν παρέχει το πλήρες φάσμα των πλεονεκτημάτων που προσέφερε η Ταρτούς.

russianfleetanalysis.blogspot.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Σκηνικό πολέμου” στο Λος Άντζελες: Στους 11 οι νεκροί – Πάνω από 150 δισ. η ζημιά

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς...

Πλοίο της Frontex στην Κρήτη για το μεταναστευτικό

Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των...

Ποια είναι η Κρητικιά Evangelia που σαρώνει με το Vale για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025

Ανακοινώθηκαν τα τραγούδια για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025 και...