Στη σκακιέρα ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετεί τα «πιόνια» του σε μια παρτίδα στρατηγικής απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους. Οριοθετεί τον χώρο του με μεγαλύτερη ευκρίνεια, χαράσσοντας τις… «πράσινες γραμμές» τόσο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη – βασικό στόχο του ΠΑΣΟΚ – όσο και την αριστερή αντιπολίτευση, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.
Από αυτόν τον καμβά δεν απέφυγε να «ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς» του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός έψεξε από το συνέδριο του «Βήματος» τον Ανδρουλάκη, αποδίδοντας του συναινετική στάση έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη για να του «υποδείξει» τον δρόμο της σύγκρουσης στο όνομα των προοδευτικών δυνάμενων. «Δεν είναι το ζητούμενο σήμερα η συναίνεση. Η αντιπολίτευση είναι το ζητούμενο» είπε ο Τσίπρας.
«Με τυφλές συγκρούσεις δεν πάμε πουθενά» ήταν η ευθεία απάντηση του Ανδρουλάκη σε αυτό το ιδιότυπο ντιμπέιτ. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πήρε την ευκαιρία από τις… νουθεσίες του Τσίπρα σχολιάζοντας πως «το θεωρώ λίγο παράλογο, να έρχεται το ίδιο πρωταγωνιστικό πρόσωπο να μου κάνει μαθήματα αντιπολίτευσης», θυμίζοντας ότι ο Τσίπρας ηττήθηκε με 20 μονάδες από τη ΝΔ. «Ο κ.Τσίπρας», σχολίασε ο Ανδρουλάκης, «πρέπει να κάνει ένα συνέδριο για να αποφανθεί πώς για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση ένα κόμμα ηττήθηκε δύο φορές – και μάλιστα τη δεύτερη φορά με πάνω από 20% διαφορά, να αποφανθούν γιατί η πολιτική και το στυλ αντιπολίτευσης τους ηττήθηκε με τέτοιο πρωτοφανή για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης τρόπο».
Το πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Ανδρουλάκης, σε κάθε περίπτωση, το έθεσε ο ίδιος ρητά, κατά την παρουσία του στο συνέδριο, δηλώνοντας – πρώτον – πως θα συγκρούεται μετωπικά με τη ΝΔ όταν πιστεύει ότι υπονομεύει με την πολιτική της το δημόσιο συμφέρον και, δεύτερον, πως θα ζητεί συναίνεση από όλα τα κόμματα όταν βλέπει κάτι που πρέπει να εργαστούν όλοι μαζί.
Ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει διατεθειμένος να μπει «υπό επιτήρηση» από τα κόμματα που βρίσκονται στα αριστερά του. Κάτι που φάνηκε, με ξεκάθαρο τρόπο, τόσο στην άτυπη – αλλά ουσιαστική για την Χαριλάου Τρικούπη – αντιπαράθεση με τον Τσίπρα όσο και στα «πυρά» που επεφύλαξε ο Ανδρουλάκης προς τον Σωκράτη Φάμελλο πρόσφατα στη Βουλή. «Ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος» ήταν η απάντηση προς τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εντός του κοινοβουλευτικού τερέν. Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο Ανδρουλάκης στους υπαινιγμούς Φάμελλου ότι το θέμα των παρακολουθήσεων ξεχάστηκε με το κλίμα συναίνεσης στην συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό. Αυτό τον τόνο έδωσε, άλλωστε, ο Ανδρουλάκης και στο κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ όταν έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους πως «έχουμε μέτωπο με την κυβέρνηση, έχουμε όμως μέτωπο και με την χυδαιότητα. Όταν κάποιος προσβάλει το ΠΑΣΟΚ δεν θα το αφήνω αναπάντητο».
Δεν πέρασε απαρατήρητο ακόμη ένα γεγονός που αποτυπώνει τον δρόμο που χαράσσει το «στρατόπεδο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η απόρριψη της πρότασης Χαρίτση για την κοινή υποψηφιότητα Ράμμου για την προεδρία της Δημοκρατίας. «Η συζήτηση είναι πρόωρη, δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις και το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί θεσμικά στον σωστό χρόνο» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η Χαριλάου Τρικούπη, διατηρώντας το δικαίωμα, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, το ΠΑΣΟΚ να θέλει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην εμφανιστεί ότι σύρεται πίσω από προτάσεις άλλων.
Σύγκρουση με Μητσοτάκη
Την ίδια στιγμή ο Ανδρουλάκης ετοιμάζεται για μια μεγάλη μάχη, αυτή της αυριανής αναμέτρησης από την θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό. Εκεί όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θέσει την ατζέντα του για όλο το φάσμα των προτεραιοτήτων που βάζει το κόμμα του απέναντι στη κυβερνητική πολιτική. Μια ατζέντα που περιλαμβάνει δομική και ταυτόχρονα ρεαλιστική αντιπολίτευση με προτάσεις σε όλα τα μείζονα ζητήματα και πρωτοβουλίες νομοθετικού χαρακτήρα που έχει αναλάβει εδώ και ενάμιση μήνα η Χαριλάου Τρικούπη.
Στην ώρα της σύγκρουσης με τον Μητσοτάκη, ο Ανδρουλάκης θα επιδιώξει να καταδείξει πως συγκρούονται δυο μοντέλα διακυβέρνησης, δυο σχέδια για την οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Να αποτυπωθεί, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, πως το ΠΑΣΟΚ είναι και λειτουργεί ως ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ και να αποτυπώσει, αποδομώντας την κυβερνητική πολιτική, πως έχει κατακτήσει πολιτικό έδαφος με πρόγραμμα, υπευθυνότητα, κυβερνητική προοπτική.
Και αυτό καθώς, όπως έχει αποτυπωθεί τις ημέρες που «τρέχουν» και συζητείται ο προϋπολογισμός στην Ολομέλεια, το ΠΑΣΟΚ μονοπωλεί το «γήπεδο» της αντιπολίτευσης, όπως στρατηγικά επιδίωκε η Χαριλάου Τρικούπη, απέναντι στη ΝΔ, στριμώχνοντας τους «γαλάζιους» υπουργούς. Ενώ, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιορίζεται δημοσκοπικά με το ΠΑΣΟΚ, απέναντι, να αυξάνει τα ποσοστά του και να «ροκανίζει» ακόμη περισσότερο τη διαφορά με τη ΝΔ.