14.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Σπιτικές προτάσεις: Αγριόχορτα

Ημερομηνία:

Ντολμάδες με λάπαθα
Αγοράζετε λάπαθα από την λαϊκή, τον μανάβη σας ή τα βρίσκεται στους αγρούς. Τα ζεματάτε πολύ λίγο γιατί είναι εύθραυστα.
Βάζετε δύο λάπαθα σε σχήμα σταυρού. Το ένα λάπαθο το κρατάτε οριζόντια και από πάνω βάζετε το άλλο λάπαθο κάθετα, σχηματίζοντας σταυρό. Σημασία έχει το κάθετο λάπαθο να είναι από πάνω. Βάζετε γέμιση όπως για τολμάδες γιαλαντζή με αμπελόφυλλα. Γυρνάτε τις άκριες του οριζόντιου λάπαθου και κλείνετε την γέμιση και τυλάτε σε ρολό γυρνώντας το όρθιο λάπαθο. Τους βάζετε στο τσικάλι πάνω από μια στρώση λάπαθα, τους στύβετε από πάνω πολύ λεμόνι, ρίχνετε νερό και λίγο λάδι, τους σκεπάζετε μ’ ένα πιάτο και ψήνετε περίπου μισή ώρα σε μέτρια φωτιά. Τους δοκιμάζετε στο ψήσιμο. Πού νόστιμοι. Και το λάπαθο είναι πολύ υγιεινό. Προσφέρει αρκετά στον οργανισμό μας.

Χόρτα τσιγαριαστά με χοχλιούς και πατάτες
Τσιγαριαστά χόρτα στην Κρητική μας γη φύονται πολλά. Δεν είναι ανάγκη να τα βάλετε όλα. Όσα βρείτε. Ζητείστε τα έτσι. Χόρτα τσιγαριαστά.
Είναι: Αγριομάραθα, κουτσουνάδες, λαγουδόχορτα, τσιχλάντερα, πετροφυλλιές, καυκαλήθρες, αγριομάντανα, αγριόπρασα, στριφτούλια, λάπαθα, αγριοσπάνακα, πεντάνευρα, ακουρνοπόδοι, λειβαδίτες, χατζίκοι, σταφυλινάκοι γαλατσίδες. Οι γαλατσίδες μπαίνουν παντού, βραστά, τσιγαριαστά και στις σαλάτες. Είναι και άλλα που δεν τα γνωρίζω, φασουλάκια νομίζω και κάρδαμα, δεν είμαι σίγουρη.
Παίρνεται όσα βρείτε, τα πλένετε πολλά νερά, τα κόβετε. Βάζετε στο τσικάλι αρκετό λάδι, μιάμιση φλυτζάνα περίπου. Κόβετε και τσιγαρίζετε μαζί με σκόρδο, δύο κρεμμύδια ξερά. Ρίχνετε καθαρισμένες και κομμένες στη μέση ή στα τέσσερα τις πατάτες και τα χόρτα. Δεν βάζετε νερό. Βγάζουν αρκετά υγρά και ψήνονται αν είναι δροσερά. Εν τω μεταξύ έχετε βράσει χοχλιούς και τους ρίχνετε μέσα. Αλατοπιπερώνετε να ‘’ακούγεται’’. Αν τα χόρτα δεν έχουν ψηθεί, με τα υγρά τους (δοκιμάζετε) ρίχνετε από λίγο νερό. Στο τέλος του μαγειρέματος πρέπει να έχουν ψηθεί και να έχουν μείνει με το λάδι τους. Όχι να είναι νερουλά.
Θα σας συνεχίσομε με τα όσπρια σε επόμενες δημοσιεύσεις. Αρκετό κρέας φάγαμε τις γιορτές. Βασικά εγώ φίλες μου, δεν είμαι πολύ του κρέατος. Ίσως γι’ αυτό δεν έχω και χοληστερίνη. Τα λέμε λοιπόν σε επόμενες δημοσιεύσεις.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ