15.8 C
Chania
Tuesday, December 16, 2025

PKK: Κηρύσσει εκεχειρία με την Τουρκία – “Δεν είναι το τέλος, αλλά νέα αρχή”

Ημερομηνία:

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν PKΚ δήλωσε ότι θα κηρύξει εκεχειρία με την Τουρκία τερματίζοντας έναν πόλεμο που διαρκεί εδώ και 41 χρόνια, λίγες ημέρες αφότου ο φυλακισμένος ηγέτης του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, απηύθυνε έκκληση για τον αφοπλισμό του.

Σε ανακοίνωση που επικαλείται πρακτορείο ειδήσεων προσκείμενο στην οργάνωση, το PKK ανέφερε ότι ελπίζει η Άγκυρα να απελευθερώσει τον Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται από το 1999 σε κατάσταση σχεδόν πλήρους απομόνωσης, ώστε να μπορέσει να ηγηθεί της διαδικασίας αφοπλισμού.

Το PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, μάχεται από τη δεκαετία του 1980 για ένα κουρδικό κράτος ή μια αυτόνομη περιοχή στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις της οργάνωσης δείχνουν ότι εγκαταλείπει το αίτημα για ανεξάρτητο κράτος.

«Για να ανοίξουμε τον δρόμο για την εφαρμογή της έκκλησης του ηγέτη Άπο για ειρήνη και δημοκρατική κοινωνία, κηρύσσουμε εκεχειρία με ισχύ από σήμερα», ανέφερε η ανακοίνωση που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ANF, αναφερόμενη στον Οτσαλάν.

«Συμφωνούμε πλήρως με το περιεχόμενο της έκκλησης και δηλώνουμε ότι θα την ακολουθήσουμε και θα την εφαρμόσουμε», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Ο ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα πρέπει να μπορέσει να ζήσει και να εργαστεί με φυσική ελευθερία και να έχει σχέσεις χωρίς εμπόδια με όποιον επιθυμεί, περιλαμβανομένων των φίλων του», εκτίμησε το PKK.

«Η έκκληση (του Οτσαλάν) δεν είναι το τέλος αλλά μια καινούργια αρχή», κατέληγε η ανακοίνωση και πάλι με κεφαλαία γράμματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είχε απευθύνει ιστορική έκκληση προς την οργάνωση, δηλώνοντας: «Αναλαμβάνω την ιστορική ευθύνη αυτής της έκκλησης». Ο Οτσαλάν είχε δηλώσει ότι «το PKK έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του» και κάλεσε «όλες τις ομάδες να καταθέσουν τα όπλα και το PKK να διαλυθεί».

Στην επιστολή του με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2025 και τίτλο «Έκκληση για Ειρήνη και Δημοκρατική Κοινωνία», ο Οτσαλάν ανέφερε:

«Το PKK γεννήθηκε μέσα στο βίαιο 20ό αιώνα, τον αιώνα των δύο παγκοσμίων πολέμων, του ψυχρού πολέμου και της άρνησης της κουρδικής ταυτότητας. Επηρεάστηκε έντονα από το σοσιαλιστικό ρεύμα της εποχής. Ωστόσο, με την κατάρρευση του σοσιαλισμού τη δεκαετία του 1990 και την προοδευτική αναγνώριση των δικαιωμάτων ταυτότητας, το PKK έχασε τη σημασία του και κατέληξε σε αδιέξοδο. Ως αποτέλεσμα, ολοκλήρωσε την πορεία του και απαιτείται η διάλυσή του».

Ο Οτσαλάν τόνισε ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η δημοκρατία και η ειρηνική συνύπαρξη:

«Η δεύτερη εκατονταετία της Δημοκρατίας μπορεί να διατηρηθεί μόνο αν στεφθεί με δημοκρατία. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος πέρα από τη δημοκρατική συμφωνία. Ως εκ τούτου, καλώ όλες τις ομάδες να καταθέσουν τα όπλα και αναλαμβάνω την ιστορική ευθύνη αυτής της έκκλησης».

Κλείνοντας, ο Οτσαλάν απηύθυνε κάλεσμα στο PKK:

«Όπως κάθε σύγχρονος οργανισμός που δεν διαλύεται δια της βίας, έτσι και εσείς πρέπει να συγκαλέσετε το συνέδριό σας, να λάβετε απόφαση και να διαλυθείτε. Στέλνω τον σεβασμό μου σε όλους όσοι πιστεύουν στη συνύπαρξη και ακούν την έκκλησή μου».

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα μελέτη λέει ότι η κατάθλιψη είναι νόσος του ανοσοποιητικού

Όσο η κατάθλιψη βασανίζει όλο και περισσότερο κόσμο, τόσο...

Αγρότες: Βάση για διάλογο οι εξαγγελίες της κυβέρνησης – Οι κόκκινες γραμμές τους

Με θετικό βλέμμα βλέπουν οι αγρότες τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού...