Στο σοκ της Lehman Brothers, που προκάλεσε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική ασφυξία του 2008, δανειζόμασταν τίτλους από το Χόλιγουντ, όπως «Θα χυθεί Αίμα» και «Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους Επενδυτές» για να περιγράψουμε την αιμορραγία των αγορών. Κάτι ανάλογο βλέπουμε σήμερα. Ένα λουτρό αίματος για μετοχές, Bitcoin, πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα. Ο δράστης; Ο Ντόναλντ Τραμπ. Και όπλο του; Οι πιο σκληροί δασμοί από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Το Bloomberg υπολογίζει ότι 9,5 τρισ. δολάρια «κάηκαν» από την αξία των μετοχών παγκοσμίως από την Πέμπτη έως σήμερα. Και πολλά τρισ. ακόμη προβλέπεται να γίνουν στάχτη, αφού ο πανικός δεν κάμπτεται. Ο VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Kαι η αφωνία των ισχυρών της Wall Street ξαφνικά σπάει. Ακόμη και πλέον ένθερμοι υποστηρικτές του Τραμπ, όπως ο Μπιλ Άκμαν, μιλούν πια για πυρηνικό χειμώνα.
Η Αθήνα και η Ευρώπη ξύπνησαν με απώλειες 6 – 7%, στην Ασία το σοκ οδήγησε τον Hang Seng στο -13,5%. Το αμερικανικό αργό βυθίστηκε κάτω από τα 60 δολάρια και το Bitcoin στα 69.000 δολάρια. Ακόμη και το δολάριο, το οποίο θα περίμενε κανείς να ανατιμηθεί εν μέσω σφοδρής αναταραχής και υψηλών δασμών είναι σε πτώση. Οι επενδυτές τρέχουν στα καταφύγια των ομολόγων και του ευρώ.
Αιτία; Ο φόβος πως μία νέα παγκόσμια ύφεση χτυπάει την πόρτα μας, εν μέσω ενός σφοδρού εμπορικού πολέμου.
Το κλίμα πανικού λαμβάνει σήμερα νέες διαστάσεις στις διεθνείς αγορές: η ανελαστικότητα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τους τελωνειακούς δασμούς οδήγησαν σε βουτιά τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο.
Οι αναλυτές μιλούν για ιστορικού χαρακτήρα κινήσεις των αγορών.
Από το Τόκιο και τη Σανγκάη έως τη Σεούλ και την Ταϊπέι, οι βασικοί δείκτες στις ασιατικές αγορές ακολούθησαν τον βηματισμό της Wall Street, που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από το 2020. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε στο -13,22% –στη χειρότερη επιδοσή του από το 1997.
«Δεν είναι υπερβολή να περιγράψουμε τις κινήσεις της αγοράς… ως ιστορικές», σχολίασαν οικονομολόγοι της Deutsche Bank.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 5,8% στις 10:22 ώρα Ελλάδας, αφού την Παρασκευή κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση του μετά την πανδημία της COVID-19.
Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 7,86% αφού κατέγραψε βουτιά άνω του 10% στην αρχή της συνεδρίασης. Οι μετοχές της Commerzbank και της Deutsche Bank κατέγραψαν νωρίτερα απώλειες 10,7% και 10%, αντίστοιχα. Στην αρχή των συναλλαγών, το Παρίσι υποχώρησε κατά 6,19%, το Λονδίνο 5,83% και το Μιλάνο 2,32%.
«Είναι δύσκολο να θέσουμε σε πλαίσιο το μέγεθος του σοκ που προκλήθηκε μετά την «Ημέρα Απελευθέρωσης» την περασμένη Τετάρτη», όπως ονόμασε ο Ντόναλντ Τραμπ την ημέρα που ανακοίνωσε τους ‘αμοιβαίους’ δασμούς, σύμφωνα με οικονομολόγους της Deutsche Bank. Οι ίδιοι κάνουν λόγο «για το μεγαλύτερο σοκ στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα από την κατάρρευση του Μπρέτον Γουντς» (το 1971).
«Η προηγούμενη εβδομάδα σηματοδότησε την έναρξη ενός ιστορικού ξεπουλήματος στις αγορές», που εντάθηκε σήμερα, σήμείωσε η Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, αναλύτρια στην Swissquote Bank.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε χθες Κυριακή να υποβαθμίζει τον πανικό στα διεθνή χρηματιστήρια εξαιτίας του καταιγισμού τελωνειακών δασμών που επέβαλε, παρομοιάζοντας την κατάσταση με το να παίρνει κανείς «φάρμακο», εν προκειμένω για να θεραπευτούν παθογένειες της αμερικανικής οικονομίας. «Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.
«Υπήρχαν κάποιες ελπίδες το σαββατοκύριακο ότι ίσως θα βλέπαμε την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης αλλά τα μηνύματα που λαμβάνουμε έως τώρα υποδηλώνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι άνετος με την αντίδραση της αγοράς και θα συνεχίσει σε αυτή την πορεία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φλαξ, επικεφαλής επενδύσεων στη Moneyfarm.
Οι πιο δυσοίωνες προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη διατήρησαν τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, μετά από τις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας. Το πετρέλαιο μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραψε νωρίτερα πτώση 4,48% στα 62,64 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) έχασε 4,59% στα 59,14 δολάρια. Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου έπεσε κάτω από τα 60 δολάρια, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2021.
Η στροφή των επενδυτών στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να υποχωρήσουν κατά 9 μονάδες βάσης στο 3,90%.
Το δολάριο σημείωσε νωρίτερα πτώση 1% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 145,16 γεν και 1,45% έναντι του ελβετικού φράγκου στο 0,8484. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,5% στο 1,1005 δολάριο, επωφελούμενο απ’ ό,τι φαίνεται από τη νευρικότητα που έχει δημιουργηθεί για το αμερικανικό νόμισμα.
Η Goldman Sachs αυξάνει τις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ στο 45%
Η Goldman Sachs αύξησε τις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ στο 45% από το 35%, τη δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα που αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψή της εν μέσω σειράς τέτοιων προβλέψεων από επενδυτικές τράπεζες λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου.
Η Goldman αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της από το 20% στις αρχές της περασμένης εβδομάδας εν μέσω φόβων ότι οι σχεδιαζόμενοι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσουν αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία. Μερικές ημέρες αργότερα, ο Τραμπ ανακοίνωσε μεγαλύτερους των αναμενόμενων δασμών, που πυροδότησαν ξεπούλημα στις διεθνείς αγορές.
Έκτοτε τουλάχιστον επτά μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις τους για τον κίνδυνο ύφεσης, με την J.P.Morgan να θέτει τις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ αλλά και στην παγκόσμια οικονομία στο 60%, εν μέσω φόβων ότι οι δασμοί δεν θα πυροδοτήσουν μόνο πληθωρισμό στις ΗΠΑ αλλά και θα οδηγήσουν σε αντίποινα από άλλες χώρες, όπως έχει ήδη κάνει η Κίνα.
Η Goldman αναθεώρησε χθες πτωτικά την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2025 στο 1,3% από το 1,5%. Ο ρυθμός αυτός είναι, ωστόσο, υψηλότερος από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1% της Wells Fargo Investment Institute (WFII) 1%, ενώ η J.P.Morgan προβλέπει συρρίκνωση κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση.
Η Goldman συνεχίζει να αναμένει ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις. Ωστόσο, αναμένει πλέον ότι η πρώτη μείωση θα γίνει τον Ιούνιο και όχι τον Ιούλιο. Η J.P.Morgan αναμένει μείωση των επιτοκίων σε κάθε μία από τις πέντε συνεδριάσεις της Fed που απομένουν για το 2025, με μία ακόμα μείωση τον Ιανουάριο να οδηγεί το βασικό επιτόκιο στο 3%.
Μεγάλη «βουτιά» στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Νέα μεγάλη πτώση (έφθασε έως το -8,9%) πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το ζήτημα των εμπορικών δασμών έχει εκτοξεύει τον κίνδυνο για μια επερχόμενη ύφεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επενδυτικό ρίσκο.
Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης βουλιάζει κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (1.500 μονάδες), θέτοντας σε κίνδυνο τις βασικές στηρίξεις.
Η ελληνική αγορά βλέπει να εξαφανίζεται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της φετινής ανόδου, η οποία πριν λίγες ημέρες ξεπερνούσε το +18%.
Υπενθυμίζεται ότι η εκκίνηση του 2025 είχε δοθεί από τις 1.469 μονάδες.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη ημέρα της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει εκτεταμένες απώλειες κατά -7,51% και διαμορφώνεται στις 1.477,63 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 120 μονάδες (!) σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.597,55 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 142 μονάδες (από 1.455,08 έως 1.597,43 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 40 εκατ. ευρώ πριν συμπληρωθεί το πρώτο 15λεπτο.
Στο ταμπλό οι απώλειες στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ξεπερνούν το -12%, συνεχίζοντας τη μεγάλη διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά 9ετίας. Βαριές απώλειες άνω του -5% εμφανίζουν και οι Metlen, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Helleniq Energy, ΔΑΑ, Motor Oil κ.α.
Sell off στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει στο επίκεντρο του εν εξελίξει sell off, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται στο -11,79% και τις 1.287 μονάδες, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των μέχρι πρότινος κερδών.
Η μετοχή της Eurobank οπισθοχωρεί κατά -12,72% και πέφτει κάτω των 2 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -12,58% και το 1,779 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -12,51% και τα 4,042 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής μειώνεται στο -11,29% και τα 7,7 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Optima Bank, η οποία πριν λίγες ημέρες φιγούραρε στα 16 ευρώ, έχει πλέον «γυρίσει» στα 13,1 ευρώ, χάνοντας σήμερα -6,5%. Στο -5,8% και τα 5,1 ευρώ αναδιπλώνεται και η μετοχή της Τρ. Κύπρου.