13.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Δήμαρχος Πλατανιά προς Πιερρακάκη: «Δεν αποδίδεται το 60% από τις μισθώσεις παραλιών. Να αποδοθούν άμεσα οι πόροι που τους αναλογούν»

Ημερομηνία:

Αιχμές Μαλανδράκη για καθυστερήσεις στις αποδόσεις εσόδων από παραλίες και Τέλος Παρεπιδημούντων – «Αδύνατο να καλύψουμε βασικές ανάγκες των Δήμων»

Σειρά κρίσιμων θεμάτων που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έθεσε ο Δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης, με επιστολή του προς τον νέο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στο επίκεντρο της επιστολής βρίσκονται ζητήματα παρακράτησης πόρων που ανήκουν στους Δήμους, με τον κ. Μαλανδράκη να κάνει λόγο για νευραλγικής σημασίας καθυστερήσεις που πλήττουν τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν αποδίδεται το 60% από τις μισθώσεις παραλιών

Ο Δήμαρχος Πλατανιά εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη μη απόδοση του 60% από τα έσοδα εκμίσθωσης παραλιών, όπως προβλέπεται από τον Ν. 5092/24 (ΦΕΚ 33/4-3-2024). Παρότι ο νόμος ορίζει ρητά την απόδοση του ποσοστού στους Δήμους, ούτε τα ποσά έχουν καταβληθεί, ούτε έχουν κοινοποιηθεί στους Δήμους τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Η μη απόδοση αυτών των εσόδων, όπως σημειώνει ο κ. Μαλανδράκης, δυσχεραίνει την κάλυψη κρίσιμων υποχρεώσεων, όπως η ναυαγοσωστική κάλυψη και η καθαριότητα των ακτών, με τους Δήμους να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ίδιους πόρους, εις βάρος άλλων αναγκαίων υπηρεσιών και παρεμβάσεων.

Αντίδραση για τη νέα παρακράτηση 5% στο Τέλος Παρεπιδημούντων

Σημαντική θέση στην επιστολή καταλαμβάνει και η διαφωνία του Δήμου Πλατανιά με την επιπλέον παρακράτηση 5% στο Τέλος Παρεπιδημούντων, υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων Δήμων, πέραν του ήδη ισχύοντος 5%. Ο Δήμαρχος χαρακτηρίζει την συνολική παρακράτηση υπερβολική, ιδίως όταν συγκρίνεται με την προμήθεια 2% των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας.

Τα αιτήματα του Δημάρχου Πλατανιά

Ο κ. Μαλανδράκης καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει:

  • Στην άμεση απόδοση του 60% από τα εισπραχθέντα έσοδα από τις παραλίες στους Δήμους

  • Στη μείωση της παρακράτησης του Τέλους Παρεπιδημούντων από 5% σε 2%, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ

  • Στη διασφάλιση διαφάνειας και συναίνεσης μέσω της συμφωνίας της ΚΕΔΕ για οποιαδήποτε ανακατανομή πόρων υπέρ άλλων Δήμων

Επανέρχεται η πρόταση για το Τέλος Ανθεκτικότητας

Τέλος, ο Δήμαρχος Πλατανιά επαναφέρει την πρόταση για την κατανομή του Τέλους Ανθεκτικότητας, προτείνοντας:

  • 60% άμεση απόδοση στους Δήμους

  • 40% για χρηματοδότηση έργων ανθεκτικότητας

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη, έχει ήδη τυγχάνει καθολικής και ομόφωνης αποδοχής από το συνέδριο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ