Ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπερψήφισε την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης – Επέμεινε σε αναφορά για κυρώσεις προς το Ισραήλ
Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην υπερψηφίσει τη Διακήρυξη για τη Γάζα, την οποία υιοθέτησε η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια των εργασιών της στα Χανιά της Κρήτης.
Η Διακήρυξη, που προτάθηκε από την επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και εισηγήτρια για τη Μέση Ανατολή Ντόρα Μπακογιάννη, αποτέλεσε βασικό αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Επιτροπής στα Χανιά. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις.
Αίτημα για κυρώσεις που δεν έγινε δεκτό
Σύμφωνα με το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κείμενο ρητή αναφορά σε κυρώσεις κατά του Ισραήλ, δεδομένων των συνεχιζόμενων επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό, γεγονός που οδήγησε τον πρώην πρωθυπουργό στην απόφαση να μην υπερψηφίσει τη Διακήρυξη.
Κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση της Συνέλευσης για τη Μέση Ανατολή πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς και συγκεκριμένες αναφορές σε μέτρα και κυρώσεις, ώστε να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και να μην περιορίζεται σε συμβολικές διαπιστώσεις.
Όπως υπογράμμισε, αυτή η αρχή θα έπρεπε να ισχύει και για την “Διακήρυξη της Κρήτης”, όπως αποκαλείται ανεπίσημα το κείμενο που υιοθετήθηκε.
Διαβάστε επίσης:
Το ξέρουμε…
Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.
Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:
- - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
- - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.
Σας ευχαριστούμε θερμά.



