18.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Πλούσιοι τουρίστες σκότωναν ανθρώπους για διασκέδαση στη Βοσνία; – Το πιο σκοτεινό μυστικό του πολέμου στα Βαλκάνια | Βίντεο

Ημερομηνία:

Ρεπορτάζ βασισμένο στο True Crime Reports του Al Jazeera, σε έρευνα και σενάριο της Anna Staufenberg και αφήγηση της Halla Mohieddeen.
Φεβρουάριος 2007, Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Οι μαρτυρίες για τα εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία αρχίζουν να αποκαλύπτουν έναν εφιάλτη που μοιάζει αδύνατον να είναι αληθινός: τουρίστες, πλούσιοι ξένοι, φέρονται να πλήρωναν για να σκοτώνουν αμάχους στο πολιορκημένο Σαράγεβο. Σαν να επρόκειτο για ένα φρικτό σαφάρι κυνηγιού ανθρώπων.
Το όνομα αυτού του εφιάλτη; «Tourist shooters».
Το Σαράγεβο υπό πολιορκία
Το 1992, η Γιουγκοσλαβία διαλύεται. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ένα μωσαϊκό πολιτισμών, θρησκειών και εθνοτήτων, ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της. Οι Σέρβοι αντιδρούν βίαια, επιδιώκοντας τη δημιουργία της «Republika Srpska». Το Σαράγεβο, πρωτεύουσα της Βοσνίας, μετατρέπεται στο επίκεντρο μιας από τις φρικιαστικότερες πολιορκίες της σύγχρονης ιστορίας.
Ο Mirsad Sijarić, τότε 22 ετών, φοιτητής Ιστορίας, ζούσε σε πολυκατοικία που βρισκόταν ανάμεσα στις πρώτες γραμμές:

Αυτό το άρθρο είναι μόνο για συνδρομητές

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, γίνετε συνδρομητής και στηρίξτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Διάβασες 48 άρθρα τους τελευταίους 3 μήνες
  • Η ενημέρωση είναι πολύτιμη. Η ανεξάρτητη ενημέρωση, ακόμη περισσότερο.
  • Από το 1981, ο Αγώνας της Κρήτης σου προσφέρει καθημερινά ποιοτική, τεκμηριωμένη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία — από την καρδιά της Κρήτης με ματιά στραμμένη στον κόσμο.
  • Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η στήριξή σου είναι αναγκαία.
  • Η ψηφιακή εποχή έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που ενημερωνόμαστε, όμως τα διαφημιστικά έσοδα καταλήγουν κυρίως στους τεχνολογικούς κολοσσούς, ενώ η σύγκρουσή μας με ισχυρά συμφέροντα αφήνει λίγους πρόθυμους να στηρίξουν. Για να μείνουμε δυνατοί, χρειαζόμαστε τη δική σου στήριξη.
  • Στήριξε σε μηνιαία βάση και αποτέλεσε έτσι μέρος της προσπάθειάς μας. Δώσε μας τη δύναμη για να σταθούμε πιο ισχυροί δίπλα σου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολάκης κατά Τσίπρα για τον… εξώστη: Δεν πήγα στο Παλλάς γιατί έχω υψοφοβία

Με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο απάντησε ο Παύλος Πολάκης στην...

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χανίων: “Η υγεία δεν είναι προνόμιο είναι δικαίωμα”

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ...

Επίσκεψη της ΙΛΑΕΚ στην οικία Θεοδωράκη στον Γαλατά

Στο πλαίσιο των επισκέψεων στα μουσεία των Χανίων η ...