13.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Σήμα Κινδύνου από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων: Επικίνδυνη Υποστελέχωση, Κλειστά Τμήματα και Αδιέξοδο στην Υγεία

Ημερομηνία:

Δραματική Προειδοποίηση των Εργαζομένων: “Το Νοσοκομείο μας Εκπέμπει SOS”

Σε οριακά επικίνδυνη κατάσταση βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, καθώς οι εργαζόμενοι και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων και της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το μέλλον της δημόσιας υγείας στην περιοχή. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την υποστελέχωση, αναφέρεται σε ανακοίνωση, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με επικεφαλής τον Άδωνι Γεωργιάδη, επιμένει πως όλα λειτουργούν ομαλά, αμφισβητώντας τις αγωνιώδεις διαμαρτυρίες προσωπικού και πολιτών.

Κλειστά τμήματα, ανύπαρκτο προσωπικό: Η πραγματική εικόνα

Παρά τη διαβεβαίωση για «επαρκές προσωπικό», οι ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες παραμένουν τραγικές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

  • Η Πνευμονολογική Κλινική παραμένει κλειστή εδώ και έναν χρόνο.

  • Έξι κλίνες της Δωρεάς Νιάρχου παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

  • Ο Χειρουργικός Τομέας λειτουργεί με μόλις 6 γιατρούς, τη στιγμή που θα έπρεπε να διαθέτει 12.

  • Για τη λειτουργία της Νευρολογικής Κλινικής απαιτείται μετακίνηση γιατρού από άλλο νοσοκομείο.

  • Μόνο ένας παιδοχειρουργός υπηρετεί αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο.

Η εικόνα στην Καθαριότητα και τη Φύλαξη χαρακτηρίζεται επίσης οριακή: από τα 65 άτομα στον τομέα καθαριότητας έχουν απομείνει μόλις 28, επιβαρύνοντας δραματικά τη λειτουργικότητα του ιδρύματος.

Ασφυξία στα τμήματα λόγω ελλιπούς πρωτοβάθμιας φροντίδας

Η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στον Νομό Χανίων οδηγεί στη συσσώρευση πολιτών που καταφεύγουν στο Νοσοκομείο για υπηρεσίες υγείας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται θεαματικά κατά τους θερινούς μήνες, όταν ο πληθυσμός διπλασιάζεται λόγω τουρισμού και οι χρόνοι αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών εκτοξεύονται.

Ανεπαρκής μέριμνα για παιδιά 

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Χανίων είναι η έλλειψη επαρκών Υπηρεσιών Πρόνοιας.

Συχνά, με εισαγγελική παραγγελία, παιδιά όλων των ηλικιών παραμένουν για επιτήρηση στην Παιδιατρική Κλινική, κάτι που χαρακτηρίζεται “επιστημονικά απαράδεκτο”, αφού υγιή παιδιά βρίσκονται στον ίδιο χώρο με νοσηλευόμενα.

Το προσωπικό υπογραμμίζει πως τα παιδιά αυτά χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα από βρεφοκόμους, παιδαγωγούς και ψυχολόγους – όχι από το ήδη επιβαρυμένο υγειονομικό δυναμικό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων και η ΕΓΕΣΥΧ απευθύνουν δραματική έκκληση για ουσιαστικές λύσεις και στελέχωση όλων των κρίσιμων τομέων. Το μήνυμά τους είναι σαφές:

«Η κατάσταση είναι πλέον επικίνδυνη για εργαζόμενους και πολίτες. Οι φωνές μας δεν μπορούν να αγνοούνται. Η Δημόσια Υγεία στα Χανιά δεν αντέχει άλλη αδιαφορία.»

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτοι σε υπερεργασία και υπερωρίες οι Έλληνες

Oι Έλληνες που κάποτε- κυρίως στα χρόνια των μνημονίων-...

Κωνσταντοπούλου: «Πολιτικός απατεώνας ο Τσίπρας -Πήρα το βιβλίο του για να δω τι γράφει για το Μάτι»

«Πολιτικό απατεώνα», χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου,...

«Ιθάκη»: Οι στιγμές που ξεχώρισε ο Αλέξης Τσίπρας από την ομιλία στο Παλλάς

Τέσσερα αποσπάσματα από την προχθεσινή του ομιλία στο Παλλάς...