Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε στην τοπική κοινωνία των Χανίων η είδηση του θανάτου του Νίκου Παπαδάκη (Παπαδή), γενικού διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με την ανάδειξη της κληρονομιάς του Ελευθερίου Βενιζέλου και άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον επιστημονικό και πολιτιστικό χώρο, έφυγε μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο, το μεσημέρι της Παρασκευής.
Γεννημένος στον Βάμο Αποκορώνου, ο Νίκος Παπαδάκης διακρίθηκε από νεαρή ηλικία για την αγάπη του προς την ιστορική έρευνα και τη δημόσια προσφορά. Ως δικηγόρος και άνθρωπος των γραμμάτων, υπηρέτησε με πάθος τον τόπο του και ιδιαίτερα το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», αναλαμβάνοντας τη θέση του γενικού διευθυντή από την ίδρυσή του, το 2000.
Το έργο του Νίκου Παπαδάκη είναι συνυφασμένο με την ανάδειξη της ζωής και του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και με την εμβάθυνση στην ιστορία της Κρήτης και της νεότερης Ελλάδας.
Έχει δημοσιεύσει πληθώρα μελετών για τον Βενιζέλο και την εποχή του, ενώ έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων για θέματα όπως η Μικρασιατική Εκστρατεία, το Κυπριακό και άλλους κρίσιμους σταθμούς του ελληνισμού. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική και στη σερβική γλώσσα, διασφαλίζοντας τη διεθνή απήχηση της δουλειάς του.
Ο Νίκος Παπαδάκης αφήνει πίσω του ένα σπάνιο πνευματικό και κοινωνικό αποτύπωμα, αναγνωρισμένο τόσο στην Κρήτη όσο και σε όλη την Ελλάδα. Η συμβολή του στην προβολή της βενιζελικής κληρονομιάς και στη διάσωση της ιστορικής μνήμης είναι ανεκτίμητη.
Η εφημερίδα «Αγώνας της Κρήτης» και το ενημερωτικό πόρταλ agonaskritis.gr εκφράζουν τα πιο θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους και σε όλους όσοι είχαν την τύχη να συνεργαστούν και να συμπορευτούν με τον Νίκο Παπαδάκη.
Η απώλεια του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος “Ελ. Βενιζέλος” αποτελεί ένα κενό δύσκολο να καλυφθεί.
Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.
Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.
Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:
- Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
- Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.
Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.
Σας ευχαριστούμε θερμά.



