16.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Μιχάλης Βλατάκης: Περισσότερους επισκέπτες, λιγότερα έσοδα βλέπει ο τουριστικός κόσμος της Κρήτης

Ημερομηνία:

Αύξηση περίπου 5% στις αφίξεις τουριστών καταγράφεται φέτος στην Κρήτη, ωστόσο τα οικονομικά οφέλη δεν είναι αντίστοιχα με τον όγκο των επισκεπτών. Το παράδοξο αυτό φαινόμενο, που έχει αρχίσει να γίνεται εμφανές τα τελευταία χρόνια, απασχολεί έντονα τους επαγγελματίες του τουρισμού στο νησί.

Ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1, τόνισε ότι παρά την αύξηση των αφίξεων, τα έσοδα παραμένουν καθηλωμένα: «Έχουμε περισσότερους τουρίστες αλλά λιγότερα χρήματα. Ο επισκέπτης ξοδεύει πιο συντηρητικά, ενώ και οι τιμές σε πολλές αγορές, όπως η Πορτογαλία, παραμένουν πιο ανταγωνιστικές. Δεν αρκεί να μετράμε κεφάλια, πρέπει να δούμε πώς θα αυξήσουμε την τουριστική δαπάνη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ταξιδιώτες μένουν λιγότερες ημέρες και ξοδεύουν μικρότερα ποσά, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερα κέρδη για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις. «Το ζητούμενο δεν είναι να γεμίσουμε απλώς τα δωμάτια, αλλά να καταφέρουμε να πάρουμε περισσότερη αξία από κάθε επισκέπτη. Να αγοράσει, να δοκιμάσει, να ζήσει εμπειρίες», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τη φθινοπωρινή περίοδο, επισημαίνοντας ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος ίσως κλείσουν με μικρότερες πληρότητες σε σχέση με το 2023. «Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την Κρήτη στην κορυφή του τουριστικού χάρτη, πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα, όχι μόνο στην ποσότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση για την «ποιότητα έναντι ποσότητας» στον τουρισμό ανοίγει ξανά δυναμικά στην Κρήτη, με τους φορείς να ζητούν στρατηγική κατεύθυνση που θα δώσει λύσεις σε ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ