12.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Χανιά – Η εκπαίδευση δεν έχει οξυγόνο: Μια κραυγή για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια στα σχολεία

Ημερομηνία:

Στην Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού, η πρωτοβουλία «Οξυγόνο» από τα Χανιά καλεί σε μια ανοιχτή συζήτηση για την ασφυξία του δημόσιου σχολείου και τη συρρίκνωση της εκπαιδευτικής δημοκρατίας

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, στις 18:30, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, η πρωτοβουλία ενεργών πολιτών «Οξυγόνο» πραγματοποιεί μια εκδήλωση που δεν είναι απλώς επετειακή ή συμβολική. Με τίτλο «Η Εκπαίδευση δεν έχει Οξυγόνο», επιχειρεί να θέσει στο επίκεντρο έναν διάλογο βαθιά πολιτικό, θεσμικό και κοινωνικό: την αποδόμηση του ρόλου του εκπαιδευτικού και τη διολίσθηση της Παιδείας σε μια ασφυκτική, μη βιώσιμη πραγματικότητα.

Η πρωτοβουλία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού, συγκεντρώνει ανθρώπους από διαφορετικά εκπαιδευτικά και επιστημονικά πεδία: πανεπιστημιακούς, δασκάλους, ερευνητές, φοιτητές, τοπικούς συλλόγους και εκπαιδευτικές ενώσεις. Σκοπός δεν είναι απλώς να διαπιστωθούν τα προβλήματα, αλλά να ανιχνευθούν συλλογικά οι ρωγμές, τα αίτια και οι εναλλακτικές για μια δημόσια εκπαίδευση που αναπνέει, εμπνέει και αντέχει.

Όταν ο δάσκαλος δεν χωρά πια στο σχολείο του

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρίσκεται η διαχρονική υποβάθμιση του εκπαιδευτικού: της θέσης του στο σχολείο, του ρόλου του στην κοινωνία, των όρων με τους οποίους εργάζεται. Η επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, η αποδυνάμωση και απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας, η καταστολή, οι διώξεις, η απουσία ουσιαστικής στήριξης και η διαρκής τεχνοκρατική πίεση των «αξιολογήσεων» και του επιθεωρητισμού συνθέτουν ένα περιβάλλον που καθιστά το έργο των εκπαιδευτικών αντιπαραγωγικό, επισφαλές και τελικά ασφυκτικό.

Η εκπαιδευτική ασφυξία, όμως, δεν αφορά μόνο τους δασκάλους. Διαπερνά τους μαθητές, τους φοιτητές, ολόκληρο το σχολικό και πανεπιστημιακό οικοσύστημα, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο όπου η μάθηση μετατρέπεται σε τεχνοκρατικό καθήκον και η παιδεία σε νούμερο αξιολόγησης.

Από τη Θεωρία Αναλυτικών Προγραμμάτων μέχρι τον νέο επιθεωρητισμό

Η εκδήλωση φιλοξενεί εισηγήσεις που φιλοδοξούν να αγγίξουν τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος, προτείνοντας ταυτόχρονα δρόμους αντίστασης.

Η Κατσαρού Ελένη, καθηγήτρια Θεωρίας Αναλυτικών Προγραμμάτων στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα μιλήσει με θέμα:

«Εκπαίδευση και Δημοκρατία»,
φέρνοντας στην επιφάνεια τους τρόπους με τους οποίους το σχολείο μπορεί να αποτελέσει χώρο δημοκρατικής δράσης, κριτικού γραμματισμού και συλλογικής ενδυνάμωσης. Η ίδια έχει συγγράψει εκπαιδευτικά υλικά, βιβλία για την έρευνα δράση και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, και η φωνή της έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πεδίο της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Από την άλλη, ο Δημήτρης Μαριόλης, δάσκαλος, συγγραφέας, ερευνητής και διδάκτορας της ΑΣΟΕΕ, πρώην μέλος των ΔΣ της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ και νυν πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’ Αθήνας, θα μιλήσει με θέμα:

«Αναπνέοντας με καλάμι: Η εκπαίδευση κάτω από τη σκιά του νέου επιθεωρητισμού»,
υποδεικνύοντας τις σύγχρονες μορφές ελέγχου και πειθάρχησης των εκπαιδευτικών μέσα από νεοφιλελεύθερες εκπαιδευτικές πολιτικές.

Συλλογική φωνή, συλλογική ευθύνη

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν εκπρόσωποι από:

  • Τους διδάσκοντες του Πολυτεχνείου Κρήτης,

  • Την ΕΛΜΕ Χανίων,

  • Τον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης,

  • Τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Χανίων.

Η έναρξη θα γίνει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση – Η ιστορία του σχολείου», μια ταινία που καταγράφει την κρίση του παραδοσιακού εκπαιδευτικού μοντέλου και την ανάγκη για δημοκρατικά, βιωματικά σχολεία. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση και διατύπωση συμπερασμάτων για μια βιώσιμη, δημοκρατική εκπαίδευση.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οι τίμιοι αγρότες θα πληρωθούν»!!!

Της Γεωργίας Θάνου * Δεν υπάρχει δήλωση του πρωθυπουργού και...