18.8 C
Chania
Wednesday, December 24, 2025

Επιστολή Αμερικανών βουλευτών με ενστάσεις για την πώληση F-16 και F-35 στην Τουρκία

Ημερομηνία:

Να σεβαστεί τη νομοθεσία προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-35 στην Τουρκία, καλούν την κυβέρνηση Τραμπ 20 Αμερικανοί βουλευτές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Στην επιστολή τους στον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο και στον υπουργό Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ οι βουλευτές (ανάμεσά τους βρίσκονται και οι Ελληνοαμερικανοί, Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη) τονίζουν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι μία ενδεχόμενη πώληση «θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και θα έθετε σε δοκιμασία τις σχέσεις με σημαντικούς συμμάχους».

 «Σας γράφουμε για να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας στην πρόσφατη ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ενεργές συζητήσεις με την Τουρκία σχετικά με “μία σημαντική συμφωνία για τα F-16” και “τη συνέχιση των συνομιλιών για τα F-35”, τις οποίες αναμένει να “ολοκληρώσει θετικά”. Η προώθηση μιας τέτοιας πώλησης χωρίς την εκπλήρωση των απαιτήσεων της νόμιμης πιστοποίησης θα παραβίαζε τον αμερικανικό νόμο, θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και θα έθετε σε δοκιμασία τις σχέσεις με σημαντικούς συμμάχους», αναφέρει η επιστολή και προσθέτει:

«Οι κίνδυνοι ασφαλείας από την απόκτηση και τη συνεχιζόμενη κατοχή του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι γνωστοί. Το S-400 αποτελεί άμεση απειλή για τα στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των F-16 όσο και των F-35, επιτρέποντας στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να αποκτήσουν πληροφορίες για ευαίσθητη στρατιωτική τεχνολογία των ΗΠΑ, εάν λειτουργούν παράλληλα με αυτές τις πλατφόρμες. Αυτοί οι κίνδυνοι οδήγησαν στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και στην επιβολή κυρώσεων βάσει της Πράξης Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA)».

«Εκτός από την CAATSA, το Κογκρέσο θέσπισε το Άρθρο 1245 του Νόμου περί Εθνικής Άμυνας για το Οικονομικό Έτος 2020… το οποίο επιβάλλει συγκεκριμένους νομικούς περιορισμούς σε οποιαδήποτε μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία… Ωστόσο, δεν έχει παρασχεθεί τέτοια πιστοποίηση στο Κογκρέσο, ούτε η Τουρκία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να πληροί τις προϋποθέσεις για μια τέτοια πιστοποίηση. Οποιαδήποτε πώληση ή μεταφορά αεροσκαφών F-35 ή σχετικών συστημάτων ελλείψει αυτής της πιστοποίησης θα αποτελούσε επομένως σαφή παραβίαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ. Επιπλέον, οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψης αυτών των απαιτήσεων… θα αψηφούσε κατάφωρα την πρόθεση του Κογκρέσου», αναφέρει ακόμα.

«Το Κογκρέσο έχει σταθερά υποστηρίξει τους διακομματικούς περιορισμούς στην πρόσβαση της Τουρκίας στο F-35. Οποιαδήποτε κίνηση για την αντιστροφή αυτής της πολιτικής χωρίς πρώτα να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη από το νόμο πιστοποίηση θα αποτελούσε σαφή παραβίαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ, θα υπονόμευε την εξουσία του Κογκρέσου και θα σήμαινε σε άλλους ότι η νομοθεσία και οι στρατηγικές αρχές των ΗΠΑ μπορούν να αγνοηθούν», συμπληρώνει.

news247.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γρίπη, RSV και Covid-19: Η κορύφωση είναι μπροστά μας – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Μπορεί η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και...

Μοίρασαν δώρα στα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΠαΓΝΗ

Εκπρόσωποι της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, έχοντας στο...

Έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας από τον Δήμο Σφακίων

Ιωάννης Ζερβός: «Προετοιμαζόμαστε για κάθε σενάριο που αφορά σε...