13.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Τούρτα με κάστανα
Ένα κιλό κάστανα, μιάμιση φλυτζάνα άχνη ζάχαρη, μια φλυτζάνα φρέσκο βούτυρο, 150 γρ. κουβερτούρα, λίγο κονιάκ, τρία φύλλα παντεσπάνι.
Βράζομε τα κάστανα οκτώ λεπτά με λίγο αλάτι. Τα ξεφλουδίζομε ζεστά και τα αλέθομε στο μύλο του πουρέ. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και όταν χτυπηθούν καλά ρίχνομε τα κάστανα και την κουβερτούρα λιωμένη και κρύα. Πριν βάλομε την κουβερτούρα κρατάμε λίγο μείγμα άσπρο για να γαρνίρομε από πάνω την τούρτα με μακαρονάκι που βγάζομε από τον μύλο του πουρέ. Βρέχομε το πρώτο φύλλο παντεσπάνι με γάλα και κονιάκ, από πάνω τοποθετούμε λίγο μείγμα κάστανων, μετά παντεσπάνι, γάλα – κονιάκ – μείγμα μέχρι να τελειώσουν μείγμα και παντεσπάνι.

Κάστανο γλυκό
Ένα κιλό κάστανα, ένα κιλό ζάχαρη, 1 κουταλιά χυμό λεμόνι, 1 ξύλο κανέλα, δύο ποτήρια νερό, λίγο αλάτι.
Βράζομε τα κάστανα σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για δέκα λεπτά. Αφαιρούμε τον φλοιό τους. Σε κατσαρόλα ρίχνομε δύο ποτήρια νερό και τη ζάχαρη. Αφήνομε να πάρουν μερικές βράσεις και προσθέτομε κανέλα. Την κατσαρόλα από τη φωτιά αποσύρομε και ρίχνομε προσεκτικά τα αποφλοιωμένα κάστανα. Τα βράζομε μέχρι να δέσει το σιρόπι τους και προσθέτομε τον χυμό του λεμονιού. Αφήνομε να κρυώσουν εντελώς. Αν θέλομε λίγο πιο σφιχτό σιρόπι βράζομε λίγα λεπτά ακόμη.

Γλυκό κάστανα (2)
640 γρ. κάστανα, 130 γρ. βούτυρο, 130 γρ. σοκολάτα ξυσμένη, 130 γρ. ζάχαρη ψιλή, άρωμα βανίλια.
Βράζομε, καθαρίζομε τα κάστανα, τα περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Ενώ ακόμα ο πουρές είναι ζεστός ρίχνομε τη ζάχαρη, το βούτυρο, τη ξυσμένη σοκολάτα. Κατόπιν τ’ αδειάζομε σε τετράγωνο ταψάκι βουτυρωμένο του οποίου ο πάτος είναι στρωμένος με λαδόκολλα. Αφήνομε τη φόρμα στο ψυγείο, στη συντήρηση, μερικές ώρες. Ξεφορμάρομε κόβομε,

Κάστανα γλασέ
25 κάστανα μεγάλα, 32 γρ. ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, άρωμα βανίλιας.
Βράζομε τα κάστανα και όταν κυρώσουν τα ξεφλουδίζομε και από τις δύο φλούδες χωρίς να τα σπάσομε. Βάζομε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια. Όταν βράσει το σιρόπι και κάνει κλωστή ανάμεσα στα δυο μας δάχτυλα το κατεβάζομε και περιχύνομε τα κάστανα τα οποία τα έχομε απλώσει σε μια πιατέλα. Αφήνομε έτσι τα κάστανα 24 ώρες χωρίς να τα κουνήσομε καθόλου, μαζεύομε το σιρόπι που περίσσεψε, το ξαναδένομε και το περιχύνομε. Αυτό γίνεται ώσπου να πιούν όλο το σιρόπι. Ύστερα τ’ αφήνομε να στεγνώσουν και είναι έτοιμα.

Τρουφάκια από κάστανο
Οκτακόσια γρ. κάστανα, 50 χαρτάκια φοντάν, εκατό εξήντα γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ογδόντα γρ. βούτυρο φρέσκο, οκτώ κουταλιές κοφτές ζάχαρη, μια κουταλιά σούπας λικέρ μαρασκίνο, 160 γρ. αμυγδαλόψιχα, δύο χαρτάκια βανίλια.
Ασπρίζομε τα αμύγδαλα, τα καβουρδίζομε και τα ψιλοκόβομε. Βγάζομε την εξωτερική φλούδα από τα κάστανα και τα βράζομε. Τα σουρώνομε, τα ξεφλουδίζομε από την εξωτερική φλούδα και τα περνάμε από σίτα ή μηχανή του πουρέ. Τα βάζομε σε λεκανίτσα, προσθέτομε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το λικέρ, τη βανίλια, τη σοκολάτα τριμμένη σε ψιλό τρίφτη. Ζυμώνομε να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνουν μια ζύμη μαλακή. Παίρνομε μικρά κομματάκια και τα πλάθομε στρογγυλά στο μέγεθος μικρού καρυδιού. Τα τυλίγομε στην αμυγδαλόψιχα. Τοποθετούμε σε φοντάν χαρτάκια και ψυγείο 12 ώρες.

Χοιρινό με κάστανα
Κόβομε το χοιρινό μικρά κομμάτια. Τα τσιγαρίζομε με κρεμμυδάκι και λάδι καλά – καλά. Στο κρεμμύδι αφήνομε απ’ τα εξώφυλλα το τελευταίο. Σβήνομε με κρασί. Βάζομε την ντομάτα και προς το τέλος του ψησίματος έχομε ψήχει στη χόβολη ή λίγο στο φούρνο ένα κιλό κάστανα έως να μαλακώσουν. Τα ξεφλουδίζομε, τα ρίχνομε στο κρέας και ψήνομε μαζί να μείνει με το λάδι του.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναυάγιο στη Χρυσή: Δε φτάνουν οι θάλαμοι στα ψυγεία του νεκροτομείου για τους νεκρούς

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα μεταφερθούν...

Το ΠΑΣΟΚ «φρενάρει» τον Τσίπρα

Με την παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα και το θέατρο...