Καμπανάκι για τη διαχείριση των ζωονόσων, την υποστελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και τις πολιτικές της Ε.Ε. που αφήνουν απροστάτευτη την ελληνική κτηνοτροφία
Μπορεί η Κρήτη να παραμένει –προς το παρόν– αλώβητη από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, ωστόσο η ραγδαία εξάπλωση της ζωονόσου στην υπόλοιπη χώρα έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές, τις υπηρεσίες και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Με χιλιάδες ζώα να θανατώνονται και πάνω από 1.000 οικογένειες να έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης απευθύνει επείγουσα πολιτική και θεσμική παρέμβαση, ζητώντας τη λήψη άμεσων, γενναίων και καθολικών μέτρων πρόληψης και στήριξης.
Στην ανακοίνωσή της, η περιφερειακή παράταξη κατηγορεί την κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή Κρήτης για ολιγωρία, συγκάλυψη ευθυνών και προώθηση πολιτικών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών ομίλων, ενώ αφήνουν τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους «στον αέρα».
Ένα νομοθετημένο ξέφραγο αμπέλι: Η πηγή της επιδημίας και η πολιτική αποσιώπησης
Η Λαϊκή Συσπείρωση θέτει στο επίκεντρο της κριτικής της την Ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τη γενικευμένη απελευθέρωση των εμπορικών ροών, οι οποίες –όπως υποστηρίζει– ευθύνονται για τη μαζική είσοδο ζωονόσων στη χώρα.
«Τα αγροτικά προϊόντα, τα ζώα, τα εμπορεύματα που προέρχονται από κράτη-μέλη, πέρα από οποιονδήποτε έλεγχο στη ‘χώρα προέλευσης’, έχουν ‘ελεύθερη είσοδο’ και δεν ελέγχεται ούτε περιορίζεται το διασυνοριακό τους πέρασμα», σημειώνει η ανακοίνωση.
«Έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι για λογαριασμό των μεταποιητικών και εμπορικών εταιρειών, που θησαυρίζουν από τις φθηνές, ανεξέλεγκτες έως και παράνομες εισαγωγές.»
Καταγγέλλεται επίσης ότι το μοντέλο διαχείρισης των ζωονόσων από την κυβέρνηση της ΝΔ, εναρμονισμένο με τα πρωτόκολλα της Ε.Ε., προτάσσει την προστασία των εξαγωγών και της κερδοφορίας λίγων ομίλων έναντι της υγειονομικής και οικονομικής ασφάλειας των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.
«Οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να συμβάλουν στον έλεγχο της ζωονόσου, όμως διαμορφώνεται μια ‘ομερτά’ εναντίωσης στα εμβόλια, στην οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση της ΝΔ, για να μη διαταραχτούν οι εξαγωγές φέτας, που μονοπωλούν 4-5 επιχειρηματικοί όμιλοι.»
Τραγική υποστελέχωση και εγκατάλειψη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τραγική κατάσταση των δημόσιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Κρήτης, που –σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση– δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν ούτε τα ελάχιστα μέτρα πρόληψης.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρατίθενται:
«Στον Οργανισμό της Περιφέρειας Κρήτης προβλέπονται 42 θέσεις κτηνιάτρων, ενώ αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόλις 18. Δηλαδή, η Κτηνιατρική Υπηρεσία λειτουργεί με το 40% της προβλεπόμενης στελέχωσης.»
Η ανακοίνωση καταγγέλλει ότι η Περιφερειακή Αρχή ΠΑΣΟΚ–ΝΔ όχι μόνο δεν διεκδικεί προσλήψεις, αλλά ωθεί τις υπηρεσίες προς την ιδιωτικοποίηση, μέσα από αναθέσεις σε Αναπτυξιακές Εταιρείες.
Ευθύνες και απαιτήσεις: Τι ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση
Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν περιορίζεται σε καταγγελίες, αλλά καταθέτει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων και μέτρων, καλώντας την Περιφέρεια Κρήτης και την κυβέρνηση να απαντήσουν ξεκάθαρα. Μεταξύ άλλων, ζητά:
-
Υλοποίηση ολοκληρωμένων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της ζωονόσου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους (ζωοτροφές, απολυμάνσεις, εξοπλισμός, περιφράξεις κ.λπ.).
-
Έλεγχο των μετακινήσεων των ζώων και αυστηρή επιτήρηση των σφαγείων για την εφαρμογή βιοασφάλειας.
-
Απολύμανση όλων των φορτηγών μεταφοράς ζωοτροφών στα λιμάνια της Κρήτης.
-
Άμεσες προσλήψεις προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες για την πλήρη στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
-
Ανάπτυξη εμβολιασμών κατά της ευλογιάς, δωρεάν και με κρατική ευθύνη, με κατάργηση των περιορισμών των Κανονισμών της Ε.Ε.
-
Ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων σε εισαγωγές και ειδικά στο λιμάνι του Πειραιά, με αξιοποίηση της τεχνολογίας για ιχνηλασιμότητα.
-
Καταβολή των χρωστούμενων επιδοτήσεων και αποζημιώσεων χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και την υποχρεωτική χρήση του ΑΤΑΚ, με τη Λαϊκή Συσπείρωση να υπογραμμίζει:
«Τα πρόστιμα της Ε.Ε. να τα πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται και όχι οι αγρότες και ο λαός.»



