14.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Ανεπιθύμητο το Crown Iris: Κάλεσμα αντίστασης στα Χανιά ενάντια στη γενοκτονία στην Παλαιστίνη

Ημερομηνία:

Δυναμικές κινητοποιήσεις από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών ενόψει της άφιξης του ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου την Τρίτη 4 Νοεμβρίου

Όπως αναφέρει το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων σε ανακοίνωσή του, παρά την υποτιθέμενη «εκεχειρία» στη Γάζα, ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Οι βομβαρδισμοί αμάχων, οι εκτοπισμοί πληθυσμών και οι γενοκτονικές πρακτικές παραμένουν καθημερινότητα για τον παλαιστινιακό λαό. Την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί παθητικά, το Ισραήλ, με την κάλυψη των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και, όλο και πιο ενεργά, της Ελλάδας, συνεχίζει απρόσκοπτα την πολεμική του μηχανή.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων απευθύνει κάλεσμα για μαζική κινητοποίηση την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, ημέρα άφιξης του ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου Crown Iris στο λιμάνι της Σούδας.

«Ματωμένος τουρισμός»: Από την Χάιφα στα Χανιά

Το Crown Iris, χωρητικότητας 2.000 επιβατών, πραγματοποιεί δρομολόγια από τη Χάιφα προς ελληνικούς και κυπριακούς λιμένες, μεταφέροντας –σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης– υποστηρικτές της πολιτικής Νετανιάχου και μέλη των IDF, οι οποίοι φέρονται να επιδεικνύουν προκλητική συμπεριφορά στους σταθμούς αποβίβασης.

Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Στεκιού καταγγέλλουν πως σε προηγούμενες αφίξεις σε νησιά, επιβάτες ύψωναν σημαίες του Ισραήλ, φώναζαν συνθήματα κατά Αράβων, ακόμη και επιτίθεντο λεκτικά ή σωματικά σε κατοίκους και επαγγελματίες που διαφωνούσαν με την παρουσία τους. Στη Σύρο, τον περασμένο Ιούλιο, η αποβίβαση του πλοίου εμποδίστηκε επιτυχώς από τοπική κοινωνική κινητοποίηση, γεγονός που συνοδεύτηκε από έντονη κρατική καταστολή, προσαγωγές και χρήση χημικών.

Η Ελλάδα ως γεωστρατηγικός εταίρος του Ισραήλ: Συνεργασία με αιματοβαμμένο κόστος

Η συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ, που παρουσιάζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως «στρατηγική συμμαχία για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου», σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνιστά εμπλοκή της Ελλάδας στη γενοκτονία.

Όπως επισημαίνεται:

  • Στρατιωτικά, η χώρα μετατρέπεται σε πεδίο δοκιμής ισραηλινών εξοπλισμών, μέσω εγκαταστάσεων όπως το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα.

  • Ενεργειακά, έργα όπως ο EuroAsia Interconnector συνδέουν Ισραήλ–Κύπρο–Ελλάδα, με επενδύσεις που παραδίδουν κρίσιμες υποδομές σε ξένα χέρια.

  • Θεσμικά, μέσα από συμφωνίες για πολιτική προστασία ή ανίχνευση πυρκαγιών, ισραηλινές εταιρείες αποκτούν πρόσβαση σε κρατικά δεδομένα και ψηφιακές υποδομές.

  • Αστικά, εταιρείες όπως η Belvedere, με έδρα την Κύπρο και συμφέροντα Ισραηλινών επενδυτών, αγοράζουν ακίνητα στο Καστέλι και ευρύτερα στην Παλιά Πόλη Χανίων, εντείνοντας την τουριστικοποίηση και την εκτόπιση των κατοίκων.

Τουρισμός ως ιδεολογική διείσδυση

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον τομέα του τουρισμού, όπου καταγγέλλεται πως η τουριστική συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ δεν είναι αθώα, αλλά χρησιμοποιείται για να ξεπλένει τα εγκλήματα πολέμου. Ενδεικτικά αναφέρεται το πρόγραμμα Breathe, με το οποίο Ισραηλινοί στρατιώτες κάνουν διακοπές στην Ήπειρο ως μέσο «ψυχολογικής αποφόρτισης» από τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις.

Το Crown Iris, κατά την ανακοίνωση, εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική: ένας τουριστικός μηχανισμός απονομιμοποίησης της αντίστασης και εξευμενισμού της εικόνας του Ισραήλ.

Τοπική κινητοποίηση στα Χανιά: «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη»

Ενόψει της άφιξης του κρουαζιερόπλοιου, το Κοινωνικό Στέκι καλεί σε δύο σημεία συγκέντρωσης:

  • 09:00 π.μ. στην πλατεία Σούδας, κοντά στο σημείο ελλιμενισμού του πλοίου.

  • 12:00 μ.μ. στο Συντριβάνι του Παλιού Λιμανιού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «τουριστική κανονικοποίηση του εγκλήματος».

Στο κάλεσμά τους τονίζουν:

«Είναι χρέος όλων μας να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Παλαιστίνη, να απαιτήσουμε να σταματήσει η γενοκτονία και να μπλοκάρουμε την απόβαση των υποστηρικτών της σφαγής του παλαιστινιακού λαού».

Παράλληλα, απευθύνεται κάλεσμα στους ξεναγούς, λιμενεργάτες, εργαζομένους στον τουρισμό και τα συνδικάτα τους να αρνηθούν οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με τους επιβάτες του Crown Iris.

Ποιοι είναι ευπρόσδεκτοι και ποιοι όχι

Το Στέκι ξεκαθαρίζει τη θέση του απέναντι σε κάθε μορφή φασισμού και αποικιοκρατίας:

«Ευπρόσδεκτοι είναι στην πόλη μας όσοι επιθυμούν την ειρήνη και την ελευθερία των λαών, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, όπως το φωτεινό παράδειγμα των αρνητών στράτευσης στο Ισραήλ.

Ανεπιθύμητοι είναι όσοι διαπράττουν και επικροτούν εγκλήματα πολέμου, όσοι εκτοπίζουν ανθρώπους από τα σπίτια τους, όσοι εξαναγκάζουν ολόκληρες γενιές στην πείνα και τον αφανισμό».

Η τοπική κοινωνία ως ανάχωμα στην κανονικοποίηση της γενοκτονίας

Το κάλεσμα αυτό έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου η διεθνής κατακραυγή για τις επιχειρήσεις στη Γάζα εντείνεται, με μαζικές πορείες σε όλο τον κόσμο και δημόσια πρόσωπα να καταγγέλλουν ανοιχτά την πολιτική του Ισραήλ. Η κινητοποίηση στα Χανιά δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά μέρος ενός ευρύτερου αντιπολεμικού κινήματος αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη, που αποκτά όλο και μεγαλύτερη ένταση.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...