Η Κρήτη είναι τόπος αντιφάσεων. Από τη μία, ένας τόπος με ακατάλυτη πολιτισμική ταυτότητα, βαθιά ιστορική συνείδηση και ισχυρούς δεσμούς κοινοτικής ζωής. Από την άλλη, ένας τόπος όπου επιβιώνουν μορφές παραβατικότητας που φέρουν τη σφραγίδα της παράδοσης, του άγραφου δικαίου και της ανεκτικότητας σε πρακτικές που, αλλού, θα θεωρούνταν αδιανόητες.
Αυτήν τη σύνθετη πραγματικότητα επιχειρεί να αναδείξει — με τρόπο τεκμηριωμένο, εμπειρικό και ταυτόχρονα βαθιά ανθρωπολογικό — ο Γιώργος Παπακωνσταντής, μέσα από το νέο του βιβλίο με τίτλο «Από την Παράδοση στην Παράβαση – Προσεγγίσεις της παραβατικότητας και της αντιμετώπισής της στην Κρήτη».
Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, στο ιστορικό καφέ «Κήπος», στα Χανιά. Μια εκδήλωση που αναμένεται να προκαλέσει συζήτηση — όχι μόνο για το περιεχόμενο του έργου, αλλά και για όσα συνεχίζουμε να αποσιωπούμε για τον τόπο μας.
Ένα βιβλίο που φέρνει στο φως τις «σκιές» της κρητικής κοινωνίας
Το έργο του Παπακωνσταντή δεν είναι ακόμη ένα βιβλίο για τη βία, ούτε μια καταγγελία που αναμασά στερεότυπα. Είναι μια προσεκτικά τεκμηριωμένη μελέτη, βασισμένη σε ερευνητικά δεδομένα, κοινωνιολογικές θεωρήσεις αλλά και βιωματική παρατήρηση, που αποπειράται να εξηγήσει τη συνέχεια ανάμεσα στην παράδοση και την παραβατικότητα.
Ποια είναι τα όρια μεταξύ τιμής και εκδίκησης; Πότε η λαϊκή δικαιοσύνη μετατρέπεται σε μηχανισμό τρόμου; Πώς η κοινωνική ανοχή μετατρέπεται σε συνενοχή; Πώς αναπαράγεται η ατιμωρησία μέσα από τοπικές δομές εξουσίας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που αναδεικνύει το βιβλίο, προτείνοντας ταυτόχρονα δρόμους κατανόησης και υπέρβασης.
Οι ομιλητές: Τρεις διαφορετικές οπτικές στο ίδιο φαινόμενο
Την παρουσίαση του βιβλίου θα πλαισιώσουν τρεις πρόσωπα με πολύπλευρη εμπειρία και επιστημονικό κύρος, που καλύπτουν το φάσμα της εκπαίδευσης, της αστυνομικής εμπειρίας και της πολιτικής επιστήμης:
-
Χαρίκλεια Ντερμανάκη, εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος Κ.Κ.Π.Π.Κ. και συγγραφέας, θα φωτίσει τις πολιτισμικές και παιδαγωγικές όψεις του φαινομένου.
-
Μιχάλης Νικολαράκης, διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης και υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. ε.α., θα τοποθετηθεί από τη σκοπιά του αστυνομικού επαγγελματία και ερευνητή της εγκληματικότητας.
-
Σοφία Λογαρίδου, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Χανίων, θα αναδείξει το διεθνές και τοπικό πλέγμα πρόληψης και καταστολής.
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον συγγραφέα και το κοινό, δημιουργώντας μια σπάνια ευκαιρία δημόσιου διαλόγου γύρω από ένα ζήτημα που σπανίως συζητείται δημόσια με ειλικρίνεια.
Γιατί τώρα; Γιατί εδώ;
Η συγκυρία της έκδοσης και της παρουσίασης του βιβλίου δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη. Τα γεγονότα στα Βορίζια, οι συνεχείς καταγγελίες για παραβατικότητα με πολιτισμική κάλυψη, οι αντιφάσεις του κράτους δικαίου στην περιφέρεια, καταδεικνύουν ότι η Κρήτη δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός, αλλά κοινωνία σε μετάβαση — και συχνά σε κρίση.
Η επιλογή να γίνει η παρουσίαση στο ιστορικό καφέ “Κήπος”, στην καρδιά των Χανίων, δεν είναι συμβολική μόνο λόγω χώρου· είναι πολιτική πράξη: η ανάγκη να ξαναδούμε τον τόπο μας όχι με ρομαντισμό, αλλά με κριτικό βλέμμα. Όχι ως καρτ-ποστάλ, αλλά ως κοινωνικό σώμα που νοσεί και πρέπει να αναρρώσει — μέσα από την αλήθεια.
Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.
Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.
Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:
- Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
- Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.
Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.
Σας ευχαριστούμε θερμά.



