Τυροπιτάκια εύκολα
Ένα φαρινάπ, ένα βιτάμ λιωμένο, ένα γιαούρτι και λίγο αλάτι.
Τ’ ανακατεύω όλα μαζί και γίνεται ζύμη.
Για την γέμιση: ένα τέταρτο του κιλού τυρί άσπρο και ένα αυγό.
Παίρνω κομματάκια ζύμη σαν καρύδι, τα ανοίγω και βάζω ένα κουταλάκι γέμιση, τα αυγώνω και τα φουρνίζω.
Κυδώνια κομπόστα
Τρία τέταρτα κιλού κυδώνια καθαρισμένα, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη, δύο φλυτζάνια τσαγιού νερό, μια φλούδα λεμονιού.
Σκουπίζετε τα κυδώνια, τα κόβετε στα τέσσερα και μ’ ένα μυτερό μαχαιράκι κόβετε κάθε τέταρτο σε δύο – τρεις μακρουλές φέτες. Αφαιρείτε τη φλούδα, τα κουκούτσια και τα σκληρά και ρίχνετε τις φέτες των κυδωνιών σε λεκανίτσα με νερό και λίγο χυμό λεμονιού να μη μαυρίσουν. Τα ξεπλένετε και τα στραγγίζετε καλά. Τα βάζετε σε κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με ζάχαρη, ρίχνετε το νερό και τη φλούδα λεμονιού και βάζετε να βράσουν όλα μαζί. Τα βράζετε 15-20 λεπτά να μαλακώσουν τα κυδώνια καλά και να βγάλουν χρώμα. Κατεβάζετε και αφήνετε να κρυώσουν και φυλάτε σε ψυγείο ή σερβίρετε.
Εργολάβοι
Έξι φλυτζάνες αμυγδαλόψιχα, τρεις φλυτζάνες ζάχαρη ψιλή, τρία ασπράδια αυγών, τέσσερα χαρτάκια βανίλιας.
Ασπρίζετε τα αμύγδαλα και τα κοπανίζετε σε γουδί, αφού τα βάλετε προηγουμένως λίγο στο φούρνο να στεγνώσουν. Τα βάζετε σε λεκάνη μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια και ρίχνετε τα ασπράδια των αυγών (καλό είναι να μη ρίξετε και τα τρία μαζί μήπως γίνει η ζύμη αραιή).
Ζυμώνετε και κάνετε μια σφιχτή μάζα. Πλάθετε σε στενόμακρα σχήματα λεπτά πάχους ενός δακτύλου, τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε σε σιγανό φούρνο επί 20 λεπτά.
Μους σοκολάτα
Λειώνετε σε μπαιν-μαρί 150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα και προσθέτετε μισό φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη, δύο κουταλιές κονιάκ ή ρούμι και 3 κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ αδιάλυτο. Χτυπάτε σε μαρέγκα δύο ασπράδια αυγών. Προσθέτετε στη σοκολάτα όταν γίνει χλιαρή πρώτα τη μαρέγκα και κατόπιν 250 γρ. κρέμα σαντιγύ ενώ ανακατεύετε ελαφρά το μείγμα. Το μοιράζετε σε 6-8 μπωλ και αφήνετε στο ψυγείο τουλάχιστον δύο ώρες. Σερβίρετε με σαντιγύ και μπισκότα.
Κρέμα σαντιγύ
Δύο φλυτζάνια τσαγιού κρέμα γάλακτος, έξι κουταλιές σούπας κοφτές κοσκινισμένες ζάχαρη άχνη. Λίγη βανίλια.
Σπανάκι σουφλέ
Ένα κιλό σπανάκι, ένα πακέτο φρυγανιές, δύο στρώσεις ζαμπόν, δύο στρώσεις τυρί πίτσας, ένα πιάτο τυρί τριμμένο, ένα κουτί εβαπορέ και άλλο τόσο νερό και έξι κουταλιές αλεύρι και έξι κουταλιές βούτυρο.
Βουτάμε τις φρυγανιές στο γάλα και στρώνομε στο πυρέξ που έχομε ραντίσει με ραφινέ. Από πάνω βάζομε τυρί τριμμένο, μια στρώση ζαμπόν, μια στρώση τυρί πίτσας. Μετά το σπανάκι αφού προηγουμένως το μαραίνομε στη φωτιά λίγο και στραγγιστεί καλά. Βάζομε ένα μικρό κομμάτι φρέσκο βούτυρο πάνω από το σπανάκι, τυρί τριμμένο, φέτες ζαμπόν, τυρί πίτσας και τέλος μπεσαμέλ. Σε δυνατό φούρνο μισή ώρα έως τρία τέταρτα.
Γκαρμπονάρα
Ένα κουτί λαζάνια με αυγό (Barila), μισό κιλό τυρί για τοστ και ζαμπόν, γραβιέρα ένα βαθύ πιάτο ξυσμένη, μια κρέμα γάλακτος.
Θα βράσω τα λαζάνια όπως για παστίτσιο. Ψιλοκόβω τυρί, ζαμπόν και ξύνω γραβιέρα. Θα λαδώσω λίγο το πυρέξ, θα βάλω τα μισά λαζάνια, από πάνω ζαμπόν μια στρώση. Μετά τυρί μια στρώση ψιλοκομμένα κομμάτια, τα υπόλοιπα λαζάνια και μετά κρέμα γάλακτος και θα πασπαλίσω με τη ξυσμένη γραβιέρα. Στο φούρνο γύρω στους 200 βαθμούς περίπου τρία τέταρτα της ώρας.



