18.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές φυλάκισης – χάδι από 10 έως 18 μήνες με 3ετή αναστολή στους 14 κατηγορούμενους κυρίως από Κρήτη για παράνομες επιδοτήσεις

Ημερομηνία:

Ένοχοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας και οι 14 κατηγορούμενοι, κυρίως με έδρα την Κρήτη, μιας ακόμη δικογραφίας για παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το δικαστήριο -Μονομελές Πλημμελειοδικείο- επέβαλε στους 14 κατηγορούμενους ποινές που ξεκινούν από φυλάκιση 10 μηνών έως φυλάκιση 18 μηνών. Οι ποινές είναι όλες με τριετή αναστολή.

Η έδρα αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας στον γνωστό ηθοποιό, επειδή έχει μπει στη διαδικασία επιστροφής της παράνομης επιδότησης. Στους υπόλοιπους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Σύμφωνα με την δικογραφία, η υπόθεση έχει χρόνο τέλεσης το 2020 και τα ποσά επιδοτήσεων κυμαίνονται από 5.000 έως 40.000 ευρώ τα οποία αφορούσαν τη διατήρηση εκτάσεων, που δήλωσαν ότι νοίκιαζαν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σε καλή γεωργική κατάσταση.

Στο εδώλιο βρέθηκαν δύο κατηγορούμενοι ενώ οι υπόλοιποι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

Η απόφαση εναρμονίζεται πλήρως με την εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής που προηγήθηκε στο ακροατήριο, από τον Εισαγγελέα της Έδρας, εντεταλμένο Ευρωπαίο εισαγγελέα, Διονύση Μουζάκη, ο οποίος ζήτησε να αναγνωριστεί σε έναν κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του σύννομου βίου επειδή επέστρεψε τα χρήματα.

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται στη δημοσιότητα κάποιους μήνες, εκκρεμούν στα ακροατήρια αρκετές υποθέσεις. Ειδικά οι υποθέσεις που αφορούν το εθνικό απόθεμα, δείχνουν μια βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά. Υπό προϋποθέσεις μειώνονταν τα χρήματα που έπρεπε να λάβουν οι πραγματικοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι», τόνισε ο Εισαγγελέας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μουζάκης, «η δικογραφία σχηματίστηκε με πρωτοβουλία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που διενήργησε έλεγχο μέσω των αρμόδιων υπαλλήλων του. Τα δηλωθέντα αγροτεμάχια βρίσκονται σε άλλες περιοχές με εξαίρεση μια περίπτωση. Το ποσό εκμίσθωσης ήταν ευτελές και όλα αυτά ήταν ενδείξεις που κινητοποίησαν τον έλεγχο. Οι δε εκμισθωτές δήλωσαν μόνο εκείνη τη χρονιά ως ιδιοκτησία τους τις εκτάσεις».

Αναφερόμενος στην δικογραφία, ο εισαγγελέας ανέλυσε για καθέναν κατηγορούμενο, μεταξύ των οποίων και ηθοποιός, τα στοιχεία. Ενδεικτικά, όπως είπε, η πρώτη κατηγορούμενη δήλωσε εκτάσεις στην Ροδόπη με μηνιαίο μίσθωμα 30 ευρώ.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος δήλωσε εκτάσεις στα Γρεβενά, όπου και πάλι τα προηγούμενα έτη είχαν διανεμηθεί σε 15 κτηνοτρόφους, με συνολικά μίσθωμα 10 ευρώ μηνιαίως και δεν διαπιστώθηκε ζωικό κεφάλαιο για εκμετάλλευση των βοσκότοπων. Ο τρίτος κατηγορούμενος δήλωσε αγροτεμάχια στο Γαλαξίδι Φωκίδας, ενώ το προηγούμενο έτος και πάλι είχαν κατανεμηθεί σε 14 κτηνοτρόφους.

Ο φερόμενος ως εκμισθωτής το είχε δηλώσει επίσης μόνο μία χρονιά στο Ε9 του. Ο τέταρτος κατηγορούμενος ενοικίασε με 10 ευρώ μηνιαίως, εκτάσεις στα Γρεβενά που και πάλι είχαν μοιραστεί τα προηγούμενα χρόνια σε κτηνοτρόφους.

«Οι 7 στους 8 έχουν κάνει αιτήσεις μέσω του ίδιου Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων, ενώ οι περισσότεροι έχουν νοικιάσει από τον ίδιο εκμισθωτή», ανέφερε.

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολάκης κατά Τσίπρα για τον… εξώστη: Δεν πήγα στο Παλλάς γιατί έχω υψοφοβία

Με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο απάντησε ο Παύλος Πολάκης στην...

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χανίων: “Η υγεία δεν είναι προνόμιο είναι δικαίωμα”

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ...

Επίσκεψη της ΙΛΑΕΚ στην οικία Θεοδωράκη στον Γαλατά

Στο πλαίσιο των επισκέψεων στα μουσεία των Χανίων η ...