13.2 C
Chania
Σάββατο, 21 Μαρτίου, 2026

Ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του από τον IDF, αυτός ο Βρετανός δημοσιογράφος έκανε ρεπορτάζ ξανά

Ημερομηνία:

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Στιβ Σουίνι (Steve Sweeney), λίγες μόλις ώρες μετά την αεροπορική επιδρομή που τον έστειλε στο νοσοκομείο, επέστρεψε στο καθήκον, κρατώντας στα χέρια του τα θραύσματα που οι γιατροί αφαίρεσαν από το σώμα του. Η εικόνα αυτή δεν είναι απλώς μια στιγμή προσωπικού θάρρους, αλλά μια σκληρή υπενθύμιση της επικίνδυνης πραγματικότητας που βιώνουν όσοι επιχειρούν να καταγράψουν την κλιμακούμενη κρίση στον Λίβανο.

Η μαρτυρία του Σουίνι είναι κατηγορηματική και θέτει σοβαρά ερωτήματα για τους κανόνες εμπλοκής στην περιοχή. Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις για την προστασία των αμάχων και των δημοσιογράφων, ο ίδιος υποστηρίζει πως η επίθεση εναντίον του και του οπερατέρ του ήταν σκόπιμη. Το ρεπορτάζ του επικεντρωνόταν στη στοχοποίηση υποδομών, όπως οι γέφυρες, οι οποίες αποτελούν ζωτικές αρτηρίες για τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση πριν από το χτύπημα, ούτε ειδοποίηση προς τον Λιβανέζικο Στρατό, ο οποίος είχε δώσει τη σχετική άδεια για τη βιντεοσκόπηση στο σημείο. Η απουσία αυτών των πρωτοκόλλων ασφαλείας μετατρέπει, κατά τον Σουίνι, μια πολεμική επιχείρηση σε μια απροκάλυπτη προσπάθεια φίμωσης των διεθνών μέσων ενημέρωσης που μεταδίδουν τις εικόνες από το μέτωπο.

Ακολουθεί η μαρτυρία του:

Αυτό για το οποίο έκανα ρεπορτάζ ήταν η στοχοποίηση γεφυρών και ο αναγκαστικός εκτοπισμός 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, μια επιχείρηση εθνοκάθαρσης σε μεγαλύτερη κλίμακα από τη Νάκμπα.

Μετά την αεροπορική επιδρομή στον οπερατέρ μου και σε εμένα, μεταφερθήκαμε στο νοσοκομείο.

Μου αφαίρεσαν ένα θραύσμα από τραύμα που είχε εισχωρήσει βαθιά στον μυ μου. Είναι σε αυτό εδώ το βαζάκι.

Δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία ότι αυτό ήταν σκόπιμο. Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς, ΔΕΝ υπήρξαν προειδοποιήσεις πριν από το χτύπημα και καμία ειδοποίηση δεν στάλθηκε στον Λιβανέζικο Στρατό που μας επέτρεψε να κινηματογραφήσουμε.

Κάναμε ρεπορτάζ για τις επιθέσεις. 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στον Λίβανο. Δεν έχει να κάνει με εμάς. Έχει να κάνει με ΑΥΤΟΥΣ. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Το ίδιο είναι και η επίθεση σε δημοσιογράφους.

Αν νομίζουν ότι πρόκειται να μας φιμώσουν από το να κάνουμε ρεπορτάζ έξω στο πεδίο, είναι πολύ γελασμένοι. – Στιβ Σουίνι

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το πρόβλημα στο αποχετευτικό σύστημα και την πολύμηνη αποστολή του USS Gerald R. Ford

Σοβαρές ανησυχίες για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του αμερικανικού Στόλου...