Επιδείνωση της ύφεση, περαιτέρω διόγκωση της ανεργίας και πλήρη αποτυχία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, προβλέπουν για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου 40 κορυφαίοι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η ύφεση στις τρεις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης – Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία – θα είναι μεγαλύτερη από ότι είχε προβλεφθεί τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, για την Ελλάδαπροβλέπουν ότι η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο 5% και 0,9% το 2013, αντί για 3,7%, που προέβλεπαν τον Ιανουάριο για το 2012 και αμετάβλητο ΑΕΠ το 2013. Η ανεργία, πάλι, «βλέπουν» να εκτοξεύεται σε επίπεδα ρεκόρ στο 22% το 2012 (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 19,2%) με περαιτέρω ενίσχυση στο 23% το 2013.
Για την οικονομία της Πορτογαλίας, αναμένουν συρρίκνωση κατά 3,5% φέτος και 0,8% την επόμενη χρονιά, καθώς και ότι δεν θα πετύχει τον στόχο της για τη μείωση του ελλείμματος.
Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι είναι για την Ισπανία, για την οποία «βλέπουν» το δημοσιονομικό της έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 5,8% φέτος, έναντι αναθεωρημένου στόχου της κυβέρνησης για 5,3%, από 8,5% το 2011 και η συρρίκνωση της οικονομίας να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2012 και στο 0,2% το 2013. Προβλέπουν ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 24% φέτος και στο 24,1% το 2013.
«Η έκταση της δημοσιονομικής περιστολής που εφαρμόζεται θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες ενώ δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις επιπτώσεις της παγκοσμίως», δήλωσε η Τζάνετ Χένρι, επικεφαλής οικονομολόγος στην HSBC.
«Η μόνη ελπίδα για ανάπτυξη σε αυτές τις τρεις χώρες είναι κάποιου είδους ανάπτυξη που θα προέλθει από αύξηση των εξαγωγών. Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε κάποια θετική επίπτωση από τις διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε.
Ο Αλαν ΜακΚουέιντ, οικονομολόγος στην Bloxham στην Ιρλανδία σημείωσε ότι πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στις οικονομίες να αναπτυχθούν, διαφορετικά η ευρωζώνη θα παραμείνει σε οικονομική στενότητα για το επόμενο διάστημα.
Απ. Ταμβακάκης: Εφικτή η επιστροφή στην ανάπτυξη
Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας για το i-banking, εκτίμησε πως με αξιοκρατία, εξωστρέφεια και επιχειρηματικότητα, η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι εφικτή. Μάλιστα, με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις η χώρα μπορεί να σημειώσει την πρόοδο, που τόσο έχει ανάγκη, πρόσθεσε ο κ. Ταμβακάκης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος, σε ομιλία του στην ίδια εκδήλωση, εξέφρασε την ελπίδα το πολιτικό μας σύστημα, οι κοινωνικοί εταίροι και όλοι οι φορείς της οικονομίας να πάρουμε τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούν οι περιστάσεις. Πρέπει να βρούμε το θάρρος και τη νηφαλιότητα για να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις πολιτικές και οικονομικές θεσμικές αλλαγές που θα αλλάξουν τη χώρα, τόνισε. Αυτή είναι, κατά τη γνώμη μου, η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα, σημείωσε ο κ. Ράπανος.