22.1 C
Chania
Τρίτη, 26 Μαΐου, 2026

“Πατέρα σε ευχαριστώ που με έκανες Ολυμπιακό”: Μετά τις ραβδές με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκη, αγκαλιά με την κούπα της Ευρωλίγκας ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών Γρηγόρης Δημητριάδης

Ημερομηνία:

Αφού πρώτα έπαιξε ραβδές με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Γρηγόρης Δημητριάδης απ’ ότι φαίνεται όχι μόνο παρακολούθησε τον αγώνα αλλά πήρε και την κούπα της Ευρωλίγκας στα χέρια του.

Όχι απλά την πήρε στα χέρια του αλλά έβγαλε και φωτογραφία μόνος του αγκαλιά μαζί της. Σε ανάρτηση μάλιστα που έκανε μίλησε με πάθος για την κατάκτηση της κούπας ευχαριστώντας τον πατέρα του που τον έκανε Ολυμπιακό.

Προκαλεί πάντως εντύπωση πώς μετά τα όσα εξελίχθηκαν μεταξύ Δημητριάδη και προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη, η ηγεσία της ΚΑΕ Ολυμπιακός επέτρεψε στον κ. Δημητριάδη να βγάλει φωτογραφία με το τρόπαιο της Ευρωλίγκας.

Διαβάστε τι έγραψε σε ανάρτηση:

«Το πιο σημαντικό ευρωπαϊκό.

Για όσους ήταν εκεί και για όσους δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν.

Για όσους προσευχήθηκαν να σε δουν νικητή και για όσους παρακολούθησαν από τις κερκίδες του ουρανού.

Για όλες τις φορές που πέσαμε και για όλες τις φορές που σηκωθήκαμε ξανά. Για όλα αυτά… σήμερα ήταν η μέρα σου, Μύθε.

Πατέρα, ευχαριστώ που με έκανες Ολυμπιακό».

Ο ρόλος του Γρ. Δημητριάδη στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Ο ρόλος του Γρηγόρη Δημητριάδη (πρώην Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού και ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη) στην υπόθεση των παρακολουθήσεων υπήρξε κεντρικός, γεγονός που οδήγησε και στην παραίτησή του τον Αύγουστο του 2022.

Η εμπλοκή του, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές έρευνες (Reporters United, Inside Story, ΕφΣυν), τις καταθέσεις μαρτύρων και τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης, αναλύεται σε τρία βασικά επίπεδα:

1. Η πολιτική εποπτεία της ΕΥΠ

Μετά τις εκλογές του 2019, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) πέρασε υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργικού γραφείου. Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ως διευθυντής του γραφείου και Γενικός Γραμματέας, ήταν ο άνθρωπος-κλειδί που είχε αναλάβει την καθημερινή επικοινωνία, τον συντονισμό και την ουσιαστική εποπτεία της υπηρεσίας, λειτουργώντας ως ο βασικός σύνδεσμος ανάμεσα στο Μαξίμου και τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων.

2. Η «γέφυρα» μεταξύ ΕΥΠ και κακόβουλου λογισμικού (Predator)

Αν και η κυβέρνηση αρνήθηκε επίσημα οποιαδήποτε αγορά ή χρήση του Predator από τις κρατικές υπηρεσίες, εκτενείς δημοσιογραφικές έρευνες συνέδεσαν τον κ. Δημητριάδη με πρόσωπα και εταιρείες που σχετίζονταν με το κακόβουλο λογισμικό στην Ελλάδα:

Επιχειρηματικές διασυνδέσεις: Εντοπίστηκαν μυστικές ή έμμεσες εμπορικές συναλλαγές του κ. Δημητριάδη με φυσικά πρόσωπα που συνδέονταν με την εταιρεία Intellexa (που εμπορευόταν το Predator) και την εταιρεία Krikel (που προμήθευε συστήματα ασφαλείας στο Δημόσιο).

Η μέθοδος των SMS: Στο σκάνδαλο καταγράφηκε η χρήση μολυσμένων SMS που φαίνονταν να έρχονται από τον αριθμό του (π.χ. ως απαντήσεις για ευχές της γιορτής του), τα οποία περιείχαν παγιδευμένα links. Μόλις οι παραλήπτες (υπουργοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι) τα άνοιγαν, το κινητό τους μολυνόταν με το Predator.

3. Η ανάληψη της «Πολιτικής Ευθύνης»

Τον Αύγουστο του 2022, μετά την αποκάλυψη της επίσημης παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, από την ΕΥΠ, ο Γρηγόρης Δημητριάδης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Σε μεταγενέστερη δημόσια παρέμβασή του (τον Μάιο του 2026), ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «πήρε όλα τα βάρη πάνω του» και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη προκειμένου να «προστατεύσει την κυβέρνηση, την παράταξη και την πατρίδα». Η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) ερμήνευσε αυτή τη δήλωση ως έμμεση παραδοχή ενοχής και ως επιβεβαίωση ότι λειτουργούσε ως ο κεντρικός συντονιστής ενός ενιαίου παρακρατικού μηχανισμού (ΕΥΠ – Predator), λειτουργώντας ως «ασπίδα» για να μην φτάσουν οι ευθύνες στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ο ίδιος, πάντως, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόθεσης, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή σε παράνομες πράξεις, προχωρώντας μάλιστα αρχικά και σε δικαστικές αγωγές (SLAPPs) εναντίον δημοσιογράφων που αποκάλυψαν τις επιχειρηματικές του διασυνδέσεις με το Predator.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ