24.8 C
Chania
Δευτέρα, 15 Ιουνίου, 2026

«Η συμφωνία του Τραμπ δεν μας δεσμεύει»: Ισραηλινοί ηγέτες καταδικάζουν τη συμπερίληψη του Λιβάνου στη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν – Η αντικατάσταση του Νετανιάχου «υπαρξιακό» ζήτημα

Ημερομηνία:

Το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ΗΠΑ-Ιράν του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (Itamar Ben-Gvir) σε ανάρτησή του στο X/Twitter το πρωί της Δευτέρας.

«Η συμφωνία του Τραμπ δεν μας δεσμεύει. Το Ισραήλ δεν υπόκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες, και είμαστε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος», δήλωσε.

«Δεν είμαστε συμβαλλόμενα μέρη σε αυτή τη συμφωνία που δεν διασφαλίζει την ασφάλειά μας, και δεν μας δεσμεύει με κανέναν τρόπο. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από τη διάλυση της Χεζμπολάχ, δεν πρέπει να αποχωρήσουμε από κανένα έδαφος που έχουν καταλάβει και εκκαθαρίσει οι μαχητές μας από τρομοκρατικές υποδομές, δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση όπου χιλιάδες τρομοκράτες κάθονται στους φράχτες των βόρειων οικισμών, και σίγουρα δεν πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί ούτε στιγμή μπροστά στα πυρά που στρέφονται κατά του Κράτους του Ισραήλ», πρόσθεσε ο Μπεν Γκβιρ.

Άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέφυγαν στο X το πρωί της Δευτέρας για να δηλώσουν τις θέσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του Γιαΐρ Γκολάν (Yair Golan), ηγέτη των Δημοκρατικών, ο οποίος επέκρινε τον Νετανιάχου επειδή συνθηκολόγησε σε μια συμφωνία που θεωρεί μη ικανοποιητική.

Ο Νετανιάχου «στάθηκε στο περιθώριο» καθώς τα «στρατιωτικά επιτεύγματα του Ισραήλ που εξασφαλίστηκαν με το θάρρος των πιλότων μας και το αίμα των μαχητών μας σβήστηκαν», δήλωσε ο Γκολάν.

Η αντικατάσταση του Νετανιάχου «υπαρξιακό» ζήτημα, η συμφωνία για το Ιράν «στρατηγική αποτυχία»

«Ο Τραμπ υπογράφει μια συμφωνία που διοχετεύει δισεκατομμύρια στο καθεστώς των Αγιατολάχ, αφήνει ανέπαφη την πυρηνική υποδομή, διατηρεί τη βαλλιστική απειλή ως έχει και προσφέρει σανίδα σωτηρίας στο δολοφονικό καθεστώς της Τεχεράνης», ανέφερε σε σκληρή κριτική για τη συμφωνία.

Επιρρίπτοντας μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη συμφωνία που θεωρεί μη ικανοποιητική στον Νετανιάχου, ο Γκολάν συνέχισε λέγοντας: «Ο Νετανιάχου είναι καλός για τη Χαμάς. Ο Νετανιάχου είναι καλός για το Ιράν. Ο Νετανιάχου είναι καλός για τη Χεζμπολάχ. Ο Νετανιάχου δεν είναι καλός για το Ισραήλ».

Ο Γκολάν ολοκλήρωσε την ανάρτησή του λέγοντας: «Η αντικατάστασή του δεν είναι απλώς μια πολιτική αναγκαιότητα – είναι μια υπαρξιακή επιταγή ασφαλείας».

Ο Μπένι Γκαντς (Benny Gantz), ηγέτης του κόμματος Μπλε και Λευκό, δήλωσε στην ανάρτησή του στο X: «Σε καμία περίπτωση – απαγορεύεται να συμφωνήσουμε στον περιορισμό της ελευθερίας δράσης του Ισραήλ στον Λίβανο ή σε μια αποχώρηση που θέτει σε κίνδυνο τους κατοίκους του βορρά».

«Η αναδυόμενη συμφωνία με το Ιράν φαίνεται να είναι μια στρατηγική αποτυχία που θα απαιτήσει από το Ισραήλ να εμπλακεί σε διπλωματικούς, στρατιωτικούς και νομικούς αγώνες τα επόμενα χρόνια, τους οποίους μόνο μια ευρεία σιωνιστική κυβέρνηση μπορεί να καθοδηγήσει», δήλωσε.

Ο «δεσμός μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου» παραμένει ισχυρός

Ο βουλευτής Μίκι Ζοχάρ (Miki Zohar), από την άλλη πλευρά, άδραξε την ευκαιρία για να τονίσει τη δύναμη των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ και, ειδικότερα, μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου.

«Ο δεσμός μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου θα γίνει ακόμα πιο ισχυρός. Αναμένονται περισσότερες εκπλήξεις μέχρι τις εκλογές, και πολλοί άνθρωποι θα τρίβουν τα μάτια τους το επόμενο διάστημα. Ο Τραμπ αγαπά τον Νετανιάχου και το Ισραήλ», φέρεται να δήλωσε στο δίκτυο KAN.

Ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς (Israel Katz) εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα, αναφέροντας ότι ο ίδιος και ο Νετανιάχου χαράσσουν μια «πολιτική που υπαγορεύει ότι ο IDF θα παραμείνει στις ζώνες ασφαλείας στον Λίβανο, τη Συρία και τη Γάζα – επ’ αόριστον – προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορα και τις ισραηλινές κοινότητες», χαρακτηρίζοντας την κατάληψη εδαφών και τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας «μεταξύ των μεγαλύτερων επιτευγμάτων του IDF».

Ο Κατς δήλωσε ότι δεν θα συμβιβαστούν με την ασφάλεια του Ισραήλ, υποσχόμενος ότι όλες οι τρομοκρατικές υποδομές θα καταστραφούν.

«Ένα χάσμα χάσκει ανάμεσα στις κούφιες υποσχέσεις για ‘απόλυτη νίκη’ και στο σημερινό πρωινό»

Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου του IDF και ηγέτης του κόμματος Γιασάρ! (Yashar!), Γκάντι Άιζενκοτ (Gadi Eisenkot), εξέφρασε τη λύπη του για αυτό που θεωρεί ως μια μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης στη δική του ανάρτηση στο X, λέγοντας: «Αυτό που ξεκίνησε ως η σοβαρότερη αποτυχία, με ιστορική εσωτερική και διεθνή νομιμοποίηση, ωριμάζει στο ζοφερό αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης κυβέρνησης».

«Μια κυβέρνηση που λειτούργησε χωρίς στρατηγική ή διπλωματικό ή ηγετικό θάρρος, και μέσα σε τρία χρόνια έχασε την εμπιστοσύνη του κοινού και των συμμάχων της, ενώ εγκατέλειψε τους κατοίκους του Ισραήλ», συνέχισε ο Άιζενκοτ.

«Ένα χάσμα χάσκει ανάμεσα στις κούφιες υποσχέσεις για “απόλυτη νίκη” και στο σημερινό πρωινό».

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς (Bezalel Smotrich) ανάρτησε επίσης στο X, λέγοντας: «Η συμφωνία με το Ιράν είναι κακή για το Ισραήλ και για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο. Τελεία». Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα πρέπει να συνεχίσει να διεξαγει τον πόλεμο εναντίον του ίδιου του Ιράν, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Έκανε νύξη για έντονες πιέσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση και τον Νετανιάχου να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς της κατάπαυσης του πυρός, διατηρώντας παράλληλα την προκλητική του στάση απέναντι σε όρους τους οποίους θεωρεί επιζήμιους για την ισραηλινή ασφάλεια.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηλίας Γκιώνης: “Για όλα τα καταραμένα παιδιά, μια αγκαλιά και μια υπενθύμιση: δεν είστε μόνα”

Ένα πολύ όμορφο και συγκινητικό κείμενο ανέρτησε στον προσωπικό...

Αιμ. Χειλάκης: Ο Τσίπρας είναι όπως ο πίνακας της Τζοκόντας | Βίντεο

Ανοιχτά υπέρ του Αλέξη Τσίπρα μίλησε ο ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης λέγοντας ότι...