28.2 C
Chania
Πέμπτη, 30 Ιουλίου, 2026

TUC Ridesharing App: Το Πολυτεχνείο Κρήτης λανσάρει την πρώτη εφαρμογή πανεπιστημιακού ridesharing στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Το Πολυτεχνείο Κρήτης παρουσίασε την πρώτη εφαρμογή πανεπιστημιακού ridesharing στην Ελλάδα, προσφέροντας στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας μια ασφαλή και βιώσιμη λύση για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Η εφαρμογή TUC Ridesharing αναπτύχθηκε το 2025 και απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζομένους του ιδρύματος.

Η καινοτόμος πλατφόρμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας του φοιτητή Σπύρου Χαριτάκη από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γεωργίου Χαλκιαδάκη. Αποτελεί την πρώτη εφαρμογή του είδους στην Ελλάδα και την τρίτη διεθνώς που υλοποιεί ασφαλές ridesharing αποκλειστικά για μέλη πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το σύστημα λειτουργεί μέσω πιστοποίησης των χρηστών με τους ιδρυματικούς τους λογαριασμούς, εξασφαλίζοντας ότι τόσο οι οδηγοί όσο και οι επιβάτες ανήκουν στην Πολυτεχνική κοινότητα. Αυτή η προσέγγιση εξαλείφει την ανασφάλεια που συνοδεύει παραδοσιακές μορφές ridesharing ή το «ωτοστόπ», προσφέροντας ένα ελεγμένο περιβάλλον συναλλαγών.

Η εφαρμογή χαρακτηρίζεται ως «κοινωνικός διαμοιρασμός διαδρομών» και λειτουργεί χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα για τις διαδρομές, χωρίς χρεώσεις χρήσης και χωρίς διαφημίσεις. Οι σχεδιαστές της τονίζουν ότι στόχος είναι η προώθηση της αλληλοβοήθειας, της βιώσιμης κινητικότητας και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τις καθημερινές μετακινήσεις προς και από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Από τεχνικής άποψης, το TUC Ridesharing είναι διαθέσιμο για συσκευές Android και iOS. Περιλαμβάνει χάρτες που απεικονίζουν τις διαδρομές, ευνόητο user interface προσαρμοσμένο σε όλες τις οθόνες, εύληπτες οθόνες απεικόνισης των διαδρομών, καθώς και πλήρη υποστήριξη ελληνικών, αγγλικών και γαλλικών.

Το έργο αναδεικνύει τη δυναμική του Πολυτεχνείου Κρήτης στην ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων που ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ευρύτερη προσπάθεια για πιο βιώσιμες πόλεις και πανεπιστημιουπόλεις.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες εγκατάστασης είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση https://sites.google.com/view/tucridesharing/home/download-app, ενώ απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις παρέχονται στη σελίδα https://sites.google.com/view/tucridesharing/home/frequently-asked-questions.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολάκης: «Η Μενδώνη είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για το κατάλληλο ξεπούλημα»

Ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε τη Λίνα Μενδώνη για «ξεπούλημα» της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Βουλή. Σφοδρή επίθεση για το νομοσχέδιο περί Α.Ε. διαχείρισης αρχαιοτήτων.

Εκδηλώσεις μνήμης για τα Ολοκαυτώματα του Κερίτη και του Σκινέ την 1η Αυγούστου 2026

Εκδηλώσεις μνήμης για τα Ολοκαυτώματα Κερίτη και Σκινέ στις 1/8/2026. Ιστορικά στοιχεία από το βιβλίο Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945 και πρόγραμμα εκδηλώσεων.