24.6 C
Chania
Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2026

Παράσταση διαμαρτυρίας από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων για δασικούς χάρτες και δακοκτονία

Ημερομηνία:

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας της φετινής ελαιοπαραγωγής και αντιδρώντας στην αρπαγή της γης μέσω των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χανίων, όπως και σε όλη τη χώρα, παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις απέναντι σε πολιτικές που, όπως υποστηρίζουν, τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας, επιβεβαιώνονται καθημερινά ότι απέναντί τους βρίσκεται μια πολιτική που έχει στόχο τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Η ανάρτηση της κτηματογράφησης χαρακτηρίζει το 63,6% των εκτάσεων του Νομού Χανίων ως δημόσιες εκτάσεις, καθώς με αυτό συνδέθηκαν οι δασικοί χάρτες. Χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι αναγκάζονται με δικά τους έξοδα να αποδείξουν ότι οι πατρογονικές εκτάσεις, που χρησιμοποιούν για να έχουν ένα εισόδημα, είναι όντως δικές τους, με μεγάλο κίνδυνο να χαθεί η περιουσία τους.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, ο στόχος είναι να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό και το τοπίο χρήσεων γης, ώστε να επενδύσουν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, με τη διευκόλυνση του Δημοσίου. Το μέλλον που ετοιμάζεται, όπως καταγγέλλουν, είναι να εκμεταλλευτούν τη γη με την κατασκευή τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων και το γέμισμα των βουνών με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

Η πολιτική αυτή ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, ενώ από το 2017, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ζητείται από τους αγρότες να πληρώσουν χαράτσια για να αποδείξουν ότι η γη που κατέχουν είναι όντως δική τους. Την ίδια στιγμή, το κράτος εμφανίζεται δυσκίνητο και υποστελεχωμένο όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, ενώ είναι πολύ αποτελεσματικό όταν πρόκειται να προωθηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των «επενδυτών».

Οι νόμοι για το κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες και την εκτός οικισμού δόμηση, κινούνται στην κατεύθυνση να μην μπορεί να αξιοποιήσει τη γη του ο μικροιδιοκτήτης, ενώ δίνεται η δυνατότητα να συγκεντρώνεται η γη και να αξιοποιείται από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Παράλληλα, για μια ακόμη χρονιά επισημαίνεται το πρόβλημα με τη δακοκτονία και την ανυπαρξία των απαραίτητων φαρμάκων. Οι δύο ψεκασμοί που προβλέπονται γίνονται με φάρμακα από την περσινή προμήθεια που δεν χρησιμοποιήθηκαν, αφού ήρθαν κατόπιν εορτής. Ταυτόχρονα, ολόκληρες περιοχές μένουν χωρίς δακοκτονία, καθώς οι διαγωνισμοί προέκυψαν άγονοι. Αυτό σημαίνει στην πράξη ουσιαστική εγκατάλειψη της προστασίας της ελαιοπαραγωγής και προσθήκη στο ήδη βεβαρημένο κόστος παραγωγής του κόστους των ψεκασμών που κάνουν ατομικά οι ελαιοπαραγωγοί.

Η ομοσπονδία επισημαίνει ότι η τιμή του ελαιολάδου στον παραγωγό είναι κάτω από το κόστος παραγωγής, διαμορφούμενη στα 3,70-3,80 ευρώ/κιλό, και δηλώνει ότι οι αγρότες δεν θα ανεχτούν να γίνουν σύγχρονοι κολίγοι.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων προβάλλει τα ακόλουθα αιτήματα:

  • Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας, ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
  • Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος τους ανάγκασε να μπουν, χωρίς δική τους ευθύνη.
  • Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων και πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων.
  • Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
  • Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς. Άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, και εξασφάλιση μέτρων προστασίας.
  • Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
  • Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας, καθώς και φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.
  • Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους, είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω δήμων, το πρόγραμμα δακοκτονίας, που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Τραμπ προτείνει να μετονομαστούν τα Στενά του Ορμούζ σε Στενά του Τραμπ

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε ότι τα Στενά του...