Από τα 52,42 δισ. ευρώ που εμφανίζονται σήμερα στα βιβλία του ΚΕΑΟ, περίπου 30,3 δισ. ευρώ αποτελούν την κύρια οφειλή. Τα υπόλοιπα 22,11 δισ. ευρώ προέρχονται από πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Με άλλα λόγια, πάνω από τέσσερα στα δέκα ευρώ του συνολικού χρέους δεν αντιστοιχούν στις αρχικές ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αλλά σε επιβαρύνσεις που προστέθηκαν στην πορεία.
Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος μεγάλος «αστερίσκος» στα 52,42 δισ. ευρώ. Περίπου 10,82 δισ. ευρώ θεωρούνται πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας.
Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για παλιές υποθέσεις, χρέη επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται υπό εκκαθάριση, οφειλές εργοδοτών χωρίς ουσιαστική δραστηριότητα, αλλά και χρέη ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει.
Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό εισπράξιμο υπόλοιπο είναι μικρότερο από εκείνο που εμφανίζει ο ονομαστικός λογαριασμός. Η εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων αποτελεί συνεπώς κρίσιμο βήμα, ώστε να γίνει σαφές ποιο κομμάτι του χρέους μπορεί πράγματι να αναζητηθεί.
81.269 «ραβασάκια» σε τρεις μήνες
Την ίδια ώρα, το ΚΕΑΟ ανεβάζει στροφές στις εισπράξεις. Μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφυγαν 81.269 ατομικές ειδοποιήσεις προς οφειλέτες.
Όσοι τις λαμβάνουν έχουν περιθώριο 20 ημερών για να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν το χρέος τους, διαφορετικά μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Οι εισπράξεις έφτασαν τα 450,34 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο και συνολικά τα 842,43 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2026.
Οι αριθμοί, όμως, δείχνουν το μέγεθος της απόστασης που πρέπει να καλυφθεί. Απέναντι σε ένα απόθεμα χρεών άνω των 52 δισ. ευρώ, οι εισπράξεις παραμένουν μικρές, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να δημιουργούνται νέες οφειλές.
Και κάπως έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: παλιά χρέη επιβαρύνονται, νέα προστίθενται και λίγες χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες εξακολουθούν να κρατούν ένα δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι του συνολικού λογαριασμού.
topontiki.gr



