24.6 C
Chania
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2026

Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Απαράδεκτη και επικίνδυνη η κατάσταση στη μεταφορά μαθητών

Ημερομηνία:

Σε νέα παρέμβαση για την ασφάλεια της μεταφοράς μαθητών στην Κρήτη προχωρά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης, μετά τα πρόσφατα σοβαρά περιστατικά σε Χανιά και Ηράκλειο, όπου δύο νήπια «ξεχάστηκαν» κλειδωμένα σε λεωφορείο και 14χρονος μαθητής ΑμΕΑ μεταφέρθηκε χωρίς συνοδό, με αποτέλεσμα να καταπιεί την κάλτσα του και να υποβληθεί σε χειρουργείο.

Τα περιστατικά αυτά, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της παράταξης, φέρνουν ξανά στο φως τους όρους κάτω από τους οποίες γίνεται η μεταφορά των μαθητών από μεταφορικές εταιρείες ΑΕ και ιδιώτες. Το πρόβλημα, που όπως σημειώνεται δεν είναι καινούργιο και έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, διαχρονικά των κυβερνήσεων, καθώς και της περιφερειακής αρχής Κρήτης.

Η παράταξη καταγγέλλει ότι η περιφερειακή αρχή λειτουργεί σαν «τροχονόμος» των εμπόρων της μεταφοράς, εφαρμόζοντας αντιλαϊκή πολιτική για την πλήρη παράδοση της μεταφοράς των μαθητών σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατηγορεί την περιφερειακή αρχή ότι συναινεί και εφαρμόζει το σύστημα των εργολάβων, δηλαδή το υπάρχον σύστημα «δημοσίων» συμβάσεων με τις οποίες ανατίθεται στους επιχειρηματίες η ασφαλή μεταφορά των μαθητών.

Τα αποτελέσματα, όπως υποστηρίζεται, υφίστανται διαχρονικά οι μαθητές και οι οικογένειές τους, με ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες για τους μαθητές στα Ειδικά Σχολεία. Η κατάσταση γι’ αυτούς χαρακτηρίζεται ακόμη χειρότερη, λόγω της έλλειψης ειδικά εκπαιδευμένων συνοδών για παιδιά με αναπηρία και της έλλειψης ειδικά διαμορφωμένων οχημάτων, εξαιτίας της πολιτικής «κόστους – οφέλους» των κυβερνήσεων.

Επιπλέον, η περιφερειακή αρχή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κατηγορείται ότι αποκρύβει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, εξωραΐζει την κατάσταση και δεν θίγει την ουσία του προβλήματος, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση και την παντελή έλλειψη υποδομών μεταφοράς από το ίδιο το κράτος, σε όλες του τις βαθμίδες (υπουργείο – Περιφέρειες – δήμοι).

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η περιφερειακή αρχή δεν έχει ούτε καν διαμαρτυρηθεί, μέσα στα συλλογικά όργανα ή δημόσια, για το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τη μεταφορά των μαθητών. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει τους μεγάλους περιορισμούς στο δικαίωμα των παιδιών για δωρεάν μεταφορά προς και από το σχολείο τους, τους χιλιομετρικούς κόφτες που περιορίζουν τη δωρεάν μεταφορά, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναγκάζονται να καλύπτουν το ζήτημα της μεταφοράς με ίδια μέσα, καθώς και το πενιχρό γονικό επίδομα μεταφοράς μαθητών.

Το αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζεται, είναι πως η ικανοποίηση του δικαιώματος των παιδιών για ασφαλή μεταφορά και η ποιότητα των υπηρεσιών εξαρτάται τελικά από το τι συμφέρει την κάθε ιδιωτική επιχείρηση (ΚΤΕΛ ΑΕ, ταξιδιωτικό γραφείο, ταξί κλπ.), ενώ συχνά δρομολόγια κηρύσσονται άγονα με κριτήριο το κέρδος, για αποκόμιση μεγαλύτερων κερδών, για διαπραγμάτευση της τιμής των δρομολογίων με καλύτερους οικονομικούς όρους μετά από επαναπροκήρυξη «άγονου» διαγωνισμού, με καθυστερήσεις κ.ά., ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η παράταξη σημειώνει ότι το «μάρμαρο» αυτής της πολιτικής το πληρώνουν και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της περιφέρειας Κρήτης, που επιβαρύνονται με τεράστιο όγκο δουλειάς, χωρίς όμως να είναι εφικτό να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκύπτουν, τα οποία οφείλονται στην επιλεκτική ανικανότητα του κεντρικού και τοπικού κράτους να λύσει το ζήτημα, αφού κριτήριο δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες, αλλά το κέρδος.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταλήγει ότι εν έτει 2026 θα ήταν αναμενόμενο και πλήρως εφικτό να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών, όμως αυτή η ανάγκη μένει ανεκπλήρωτη, εξαιτίας της βαρβαρότητας ενός συστήματος που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος και το οποίο υπηρετούν η εκάστοτε κυβέρνηση και οι εκλεγμένοι των αστικών κομμάτων στην τοπική διοίκηση, όπως η πρασινογάλαζη περιφερειακή αρχή Κρήτης των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

Με βάση τα παραπάνω, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης θα φέρει ξανά το θέμα της μεταφοράς των μαθητών στην επόμενη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας. Η παράταξη καλεί την περιφερειακή αρχή να απαντήσει αν έχει προβεί στους απαιτούμενους ελέγχους τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων από την πλευρά των αναδόχων για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών, σε πόσους και πότε, τι προτίθεται έστω εκ των υστέρων να κάνει για να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες των μαθητών στην Κρήτη για ασφαλή μεταφορά, και αν σκοπεύει να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τη δημιουργία δημόσιου φορέα ανά Περιφέρεια, αγορά όλου του αναγκαίου στόλου οχημάτων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οδηγών και συνοδών, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, κατάλληλα εκπαιδευμένων.

Το δελτίο τύπου υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης Αλέκος Μαρινάκης, Δημήτρης Βρύσαλης και Νίκος Μανουσάκης.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων για τον Ευάγγελο Χναρά

Συλλυπητήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή για τον θάνατο του Ευάγγελου Χναρά, πρώην Δημάρχου Θερίσου και Προέδρου Κοινότητας Περιβολίων.

Ενημερωτική δράση για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών στο Δημαρχείο Χανίων

Ενημερωτική δράση για τη δωρεά μυελού των οστών στο Δημαρχείο Χανίων από τον Σύλλογο «Ορίζοντας», το ΚΕΔΜΟΠ και το Δήμο Χανίων. Παρουσία της Αντιδημάρχου Ελένης Ζερβουδάκη.

Συνάντηση Αρναουτάκη με τον Πρέσβη της Ιταλίας Paolo Cuculi: Στο επίκεντρο πολιτισμός, τουρισμός και επιχειρηματικές σχέσεις

Συνάντηση Αρναουτάκη με τον Πρέσβη της Ιταλίας Paolo Cuculi στο Ηράκλειο. Συζητήθηκαν πολιτισμός, τουρισμός, επιχειρηματικές σχέσεις και συνεργασία μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Επιδοτήσεις: Από το myAgro… στο «myFiasko»; – Η παρέμβαση Μαμουλάκη για τις αστοχίες της πλατφόρμας

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης αναδεικνύει τις αστοχίες της πλατφόρμας Myagro. Δηλώσεις δεν ολοκληρώνονται, το σύστημα κολλάει, οι προκαταβολές αμφίβολες.