13.8 C
Chania
Tuesday, December 23, 2025

Επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων τους διεκδικούν Ιρλανδία και Πορτογαλία

Ημερομηνία:

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε Ιρλανδία και Πορτογαλία η «ειδική μεταχείριση» της Ισπανίας από την Ευρώπη, αναφορικά με την επιθυμία τους να επαναδιαπραγματευτούν η καθεμιά τη δικής της δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro», που επικαλείται δηλώσεις Ιρλανδού αξιωματούχου, ο οποίος, ωστόσο, δεν κατονομάζεται, μετά τη συμφωνία για την Ισπανία στο Eurogroup του Σαββάτου το Δουβλίνο εξέφρασε τη βούλησή του να επαναδιαπραγματευθεί το δικό του μνημόνιο.

«Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη της Ισπανίας», αναφέρει ο αξιωματούχος, σύμφωνα με την εφημερίδα. Και άλλες πηγές πάντως αναφέρουν ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών έθεσε ευθέως το ζήτημα στην τηλεδιάσκεψη, ζητώντας μάλιστα να εξεταστεί στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup το θέμα της Ιρλανδίας, ώστε να υπάρξουν τροποποιήσεις στο Μνημόνιο που θα σημαίνουν ισότιμη μεταχείριση.

Η βοήθεια που έχει λάβει η Ιρλανδία για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος, μετά την έκρηξη της φούσκας στην αγορά κατοικίας, έφτανε τα 85 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,8%. Συμπληρωνόταν από σκληρά μέτρα λιτότητας, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και πρόβλεψη για αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Η παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας στις ισπανικές τράπεζας έχει προκαλέσει πολεμική και στην Πορτογαλία με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο να αντιμετωπίζει πλέον πιέσεις για να βελτιώσει τους όρους του δανείου των 78 δισ. ευρώ που δόθηκε στη χώρα του τον Μάιο του 2011.

Ο Κοέλιο αρχικά έχει απορρίψει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου βοήθειας της Πορτογαλίας ακόμη και στην περίπτωση που το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών τού προσφέρει την ευκαιρία. Ωστόσο, ο Κοέλιο έχει αναφέρει ότι η πιθανότητα να ζητήσει η Λισαβόνα επαναδιαπραγμάτευση είναι πολύ ορατή «αν υπάρξει κάποιος ειδικός όρος που θα πρέπει να εφαρμοστεί και στις άλλες χώρες που έχουν ζητήσει βοήθεια».

«Δεν μπορεί να υπάρχουν κράτη πρώτης κατηγορίας και κράτη δεύτερης κατηγορίας»,καταγγέλλει από την πλευρά του ο Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, ο οποίος ζήτησε από τον Κοέλιο να δράσει ώστε η χώρα να «έχει την ίδια αντιμετώπιση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Μαδρίτη αναμένεται να λάβει έως και 100 εκατ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, χωρίς την άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ, ενώ τους όρους θα τους διαπραγματευθούν απευθείας οι τράπεζες. Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση δεν υποχρεούται εκ του Μνημονίου να λάβει επαχθή μέτρα, όπως αυτά που υποχρεώθηκαν να λάβουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Επίσης ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΤΧΣ είναι σαφής, προβλέποντας ότι εάν μια χώρα υποβάλει αίτημα διάσωσης, τότε αφενός το αιτιολογεί, αφετέρου τίθεται σε καθεστώς μνημονίου, δηλαδή υπό την αυστηρή επιτήρηση των υπολοίπων. Η λέξη μνημόνιο διατηρήθηκε για νομικούς λόγους στη δήλωση του Eurogroup για την Ισπανία, αλλά συνοδεύεται μόνο από μέτρα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τριμερής: «Η συμμαχία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί πυλώνα σταθερότητας»

Ολοκληρώθηκε τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τη συμμετοχή του Κυριάκου...