13.8 C
Chania
Monday, December 22, 2025

Συνάντηση Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Κρήτης με τον νέο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης

Ημερομηνία:

Εκπρόσωποι των τεσσάρων (4) Ενώσεων των Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κρήτης είχαν χθες 2-8-2012, συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης στα Χανιά, στον οποίο παρέδωσαν υπόμνημα και τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα των αστυνομικών υπαλλήλων του Νησιού και από τον οποίο ζήτησαν λύσεις. Ενδεικτικά τα προβλήματα που συζητήθηκαν είναι τα κάτωθι:

1.- Ενίσχυση της αστυνόμευσης με εναέρια μέσα, καθώς αυτήν την περίοδο θα συμβάλουν τα μέγιστα στην πάταξη της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης, συνεπικουρώντας τις επίγειες δυνάμεις.

2.- Διασφάλιση Ωραρίου εργασίας- ημερήσιας ανάπαυσης. Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της καταστρατήγησης του ωραρίου εργασίας και καλέσαμε τον κ. Γενικό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσει την τήρηση του.

3.- Αστυνομικά Κρατητήρια. Στα αστυνομικά κρατητήρια φυλάσσονται πολλές φορές ή καλύτερα «σταβλίζονται» συνήθως υπεράριθμα άτομα (ποινικοί, απελάσεις, αυτόφωρα κ.τ.λ.), τα οποία φρουρούνται από μικρότερο αριθμό Συναδέλφων μας από ό,τι προβλέπεται.

Παρακαλέσαμε για την παρέμβασή του κ. Γενικού αρμοδίως ώστε άμεσα να εξαλειφθεί το παραπάνω φαινόμενο, με τη παροχή δυνατότητας άρνησης παραλαβής κρατουμένων  (ποινικών, διοικητικών) από αστυνομικές υπηρεσίες των οποίων τα κρατητήρια είναι πλήρη. Περαιτέρω, προτείναμε να διενεργούνται απολυμάνσεις κάθε μήνα σύμφωνα με το πδ 45/2008 στα αστυνομικά κρατητήρια. Τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των Αστυνομικών και κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια αποτελούν μείζον ζήτημα με δεδομένα τα πρόσφατα περιστατικά μολυσματικών – μεταδοτικών νοσημάτων που έλαβαν χώρα στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων.

4.- Οχήματα. Σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 4 του πδ 45/2008 που αφορά στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ορίζεται ότι τα υπηρεσιακά οχήματα υποβάλλονται ανά διετία σε τεχνικό περιοδικό έλεγχο. Η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Κρήτη. Προτείναμε την άμεση εφαρμογή της.

5.-Κτιριακό. Ζητήθηκε επιτέλους να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα με το να δρομολογηθεί η κατασκευή Αστυνομικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο. Τέλος προτείναμε αφενός μεν να εξετασθεί η δυνατότητα μεταφοράς του Α. Τ. Μοιρών και ΤΑΕ Μεσσαράς σε υφιστάμενο κτίριο που ευρίσκεται εντός παλαιού στρατιωτικού στρατοπέδου, μετά φυσικά την αναμόρφωση του, αφετέρου δε να δοθεί ριζική λύση για το πρόβλημα των Υπηρεσιών του Λασιθίου.

7.- Πάρεργα.- Για την εξοικονόμηση αστυνομικού προσωπικού το οποίο θα μπορεί να διατεθεί στην Υπηρεσία του Πολίτη προτείναμε την παρέμβασή του κ. Γενικού: α) προς τις Εισαγγελικές και Δημοτικές Αρχές αντίστοιχα προκειμένου μέρος των επιδόσεων να εκτελούνται από υπαλλήλους του Δήμου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 155 Κ.Π.Δ. και  β) Την άμεση εφαρμογή του Ν. 3731/2008 περί αναδιάρθρωση της Δημοτικής Αστυνομίας και ανάληψη των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από αυτήν.

8.- Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών.- Η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Κρήτης είναι απαραίτητη, αποτελεί για εμάς βασικό ζήτημα, στο οποίο θα επανέλθουμε με συγκεκριμένη πρόταση.

Η σημερινή συνάντηση των τεσσάρων ενώσεων με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης Υποστράτηγο κ. Εμμανουήλ  Παραβολιδάκη ήταν η απαρχή κοινών δράσεων οι οποίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον καθώς τα προβλήματα των αστυνομικών της Κρήτης είναι κοινά και σαν τέτοια οφείλουμε να τα λύσουμε.

Για τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Κρήτης

ΕΑΥ Χανίων: Ιωάννης Ζερβός

ΕΑΥ Ρεθύμνου: Μανούσος Γιανναδάκης
ΕΑΥ Ηρακλείου: Αθανάσιος Μπαλαμούτης

ΕΑΥ Λασιθίου: Γεώργιος Πρινιωτάκης

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τριμερής: «Η συμμαχία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί πυλώνα σταθερότητας»

Ολοκληρώθηκε τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τη συμμετοχή του Κυριάκου...