14.8 C
Chania
Wednesday, December 24, 2025

Guardian: Δύσκολη η επιβίωση της τρικομματικής στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Για «θερμό» φθινόπωρο στην Ελλάδα κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα στις κινητοποιήσεις που θα προκύψουν από τα νέα μέτρα λιτότητας που θα κληθεί να πάρει η τρικομματική κυβέρνηση. Εκτός από τα συνδικάτα και τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ τουGuardian, θα βρεθούν στους δρόμους και δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι θα υποστούν το μεγαλύτερο μέρος των νέων περικοπών. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την τρικομματική κυβέρνηση να επιβιώσει υπό το βάρος των αντιλαϊκών μέτρων που θα κληθεί να πάρει. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος
Στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι θα είναι ένα επεισοδιακό φθινόπωρο καθώς τα εργατικά συνδικάτα, υποστηριζόμενα από την ριζοσπαστική αριστερά, κυρίως μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιούν για διαδηλώσεις το Σεπτέμβριο. «Οι περικοπές στον Δημόσιο τομέα και οι προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούν το σκηνικό για το πιο θερμό φθινόπωρο μέχρι τώρα», τονίζουν τα συνδικάτα.

Ο Ηλίας Ηλιόπουλος, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, έκανε λόγο για μαζικές διαδηλώσεις τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς υπαλλήλους, αφού η κυβέρνηση δεν δείχνει να σέβεται τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. «Οι Έλληνες δεν θα αντέξουν άλλο», τόνισε υπενθυμίζοντας ότι τα ποσοστά της ανεργίας ξεπέρασαν το 23%.

Τα πράγματα δεν φαίνεται να οδεύουν προς το καλύτερο, αφού ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση είναι εκτός στόχων κατά 4 δις ευρώ λέγοντας ότι «τα νούμερα δεν βοηθούν».

Για να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τους δανειστές της θα πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με τον Guardian, για να μπορέσει να εξασφαλίσει τα 11,5 δις ευρώ που ζητά η τρόικα. Μεταξύ των λύσεων που συζητήθηκαν ήταν η μείωση μισθών και η εφεδρεία για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους. Παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, που έκαναν λόγο ότι πρόκειται για ένα στάδιο πριν την απόλυση, ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι «η εφεδρεία θα προχωρήσει».

Με τα ταμεία της χώρας πάντως, να αρχίζουν να στερεύουν και με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις να έχουν προκαλέσει την καθυστέρηση της δόσης των 31,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα, η κυβέρνηση καλείται να δείξει διάθεση για αλλαγές. «Παρά το ελαφρώς αλλαγμένο κλίμα κατά την τελευταία επίσκεψη της τρόικα στην χώρα, οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πλέον ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αφού τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας δεν είναι αισιόδοξα», γράφει ο Guardian.

Η τρικομματική κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα είναι δύσκολο να επιβιώσει των αλλαγών που πρέπει να κάνει δεδομένου ότι προκαλούν έντονη δημόσια δυσαρέσκεια.

Ο Φώτης Κουβέλης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, περιγράφοντας το καθεστώς της εφεδρείας ως «φιάσκο», τόνισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει άλλα μέτρα που θα επιδεινώσουν την κατάσταση του απλού πολίτη.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπάνιο έγχρωμο βίντεο – ντοκουμέντο με τον Κισαμίτη σπουδαίο βιολιστή Νικόλαο Χάρχαλη

Ο Νικόλαος Χάρχαλης (πραγματικό όνομα Νικόλαος Χαρχαλάκης) (1884-1974) γεννήθηκε...

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 3.000 “ιδιοκτήτες” για επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο πλαίσιο των διασταυρώσεων, που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή...

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050 – Υπάρχει υποκατάστατο;

Η σοκολάτα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «κλιματικό βαρόμετρο», καθώς τα ακραία καιρικά...