18.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Να συντριβεί το πελατειακό κομματικό κράτος

Ημερομηνία:

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

“Δεν ζούμε συμφορά, δοκιμασία, ατύχημα, ζούμε συντελεσμένο κακούργημα. Όσο περισσότεροι πολίτες το συνειδητοποιούν τόσο πληθύνονται οι πιθανότητες να γεννηθεί η ελπίδα. H μία και μόνη ρεαλιστική ελπίδα: Nα συντριβεί ως τα θεμέλια το σημερινό κομματικό σύστημα και συνωδά το πελατειακό κράτος των εμπορευόμενων την εξουσία. Nα προκηρυχθούν εκλογές για Συντακτική Eθνοσυνέλευση, για καινούργιο Σύνταγμα.” Mε τους δωσιλόγους στερημένους κάθε πολιτικό δικαίωμα.”

{ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Η πολιτική τάξη έχει την μεγάλη ευθύνη. Στις κοινοβουλευτικές όμως δημοκρατίες έχουν την δική τους ευθύνη και οι εντολείς ψηφοφόροι. Μήπως βολεύτηκαν από το φαγοπότι των μεγάλων μονοπωλίων εγχωρίων και ξένων, που άφησαν να λειτουργεί το πελατειακό σύστημα και την μικροφοροδιαφυγή και έτσι¨ “εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω;”Γιατί στην ουσία της δεν υπάρχει πολιτική κοινωνία και ενεργούμε σαν υπήκοοι;

Δεν διαφωνώ με αυτούς που λένε  ότι¨ άλλοι τρώνε και άλλοι πληρώνουν. Μπορεί η κρίση να ξεκίνησε από την “Λήμαν Μπράδερς” αλλά μη ξεχνούμε ότι οι κυβερνήσεις είχαν φορτώσει στην χώρα δυσθεώρητα χρέη. Είχαμε το τρίδυμο του θανάτου για τις αγορές, και έτσι γίναμε ο στόχος τους.1]Μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, 2] μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο,3] τεράστιο δημόσιο χρέος, και από την άλλη κράτος με αδύναμο μηχανισμό είσπραξης δημοσίων εσόδων. Δεν φτάνει που ήμασταν ο αδύνατος κρίκος ΤΟΥ ΕΥΡΩ, αλλά είχαμε και δυο ανόητους στο Ελληνικό τιμόνι. ΤΟΝ Γ.Α.Π ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΤΙ¨ «ΚΥΒΕΡΝΑ ΜΙΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΈΝΗ ΧΩΡΑ και τον Παπακωνσταντίνου που διαλαλούσε στα διεθνή φόρα ότι¨ «η χώρα μας μοιάζει με τον «ΤΙΤΑΝΙΚΌ.»

Ασφαλώς δεν φταίει ο γεράκος που του αφαιρούν την μπουκιά από το στόμα, αλλά όλοι είμαστε ψηφοφόροι. Πιστεύετε ότι εμείς δεν έχουμε καμιά ευθύνη και ότι πρέπει να πετάμε πάντα το μπαλάκι στους άλλους;

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βραβεία στο Hackathon Καινοτομίας της έκθεσης InnoDays 2025 για φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Δυναμική παρουσία του Πανεπιστημίου Κρήτης στην έκθεση InnoDays 2025:...

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στη Βαρσοβία

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές...