14.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Πατατοκεφτέδες με μελιτζάνες (πολύ ωραίοι)

Ένα κιλό πατάτες βρασμένες και ξεφλουδισμένες, ένα κιλό μελιτζάνες χωρίς πολλά σπόρια, μια φλιτζάνα φρυγανιά τριμμένη, ένα κουταλάκι της σούπας μπέικη πάουντερ, δύο κουταλιές ψιλοκομμένες μαϊντανό, ένα κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ, αλάτι, πιπέρι.

Περνάμε τις πατάτες από τη μηχανή του πουρέ. Πλένετε τις μελιτζάνες τις σκουπίζετε τις ψήνετε και τις ετοιμάζετε όπως ακριβώς όταν κάνετε μελιτζανοσαλάτα. Τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ. Πρέπει να γίνει ένα φλιτζάνι πουρές μελιτζάνας. Ανακατεύεται τον πουρέ πατάτας με τον πουρέ μελιτζάνας και με τα υπόλοιπα υλικά και πλάθετε κεφτεδάκια. Τα τυλίγετε σε φρυγανιά τριμμένη ή αλεύρι και τα τηγανίζετε σε μπόλικο καυτό λάδι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Νηστίσιμη μαγιονέζα

2 φλιτζάνια νερό, μισό φλιτζάνι αλεύρι, μια κουταλιά της σούπας ξύδι, μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, μια κουταλιά του γλυκού μουστάρδα, αλάτι, δύο κουταλιές της σούπας κάπαρη ψιλοκομμένη, ένα φλιτζάνι λάδι, χυμό λεμονιού.

Αναμειγνύετε σε μια μικρή κατσαρόλα το αλεύρι με το νερό και τ’ ανακατεύετε συνεχώς σε μέτρια φωτιά ώσπου να γίνει μια πηχτή κρέμα, Αποσύρετε από τη φωτιά και όταν κρυώσει, το βάζετε στο μπλέντερ. Προσθέτετε το ξύδι, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα και το αλάτι κατόπιν ρίχνετε σιγά – σιγά το λάδι και το χυμό του λεμονιού λειτουργώντας τη συσκευή. Προσθέτετε την ψιλοκομμένη κάπαρη και σερβίρετε.

Μπακαλιάρος κροκέτες

Υλικά: Διακόσια πενήντα γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μισό κιλό μπακαλιάρος παστός, ενάμιση ποτήρι νερό, λάδι για το τηγάνισμα.

Ξαρμυρίστε τον μπακαλιάρο αφήνοντας τον 24 ώρες (τον αλλάζετε πέντε ή έξι φορές). Μετά αφαιρέστε το δέρμα τα κόκκαλα και ξεψαχνίστε τον. Ρίξτε σ’ ένα μπολ το αλεύρι ελάχιστο αλάτι νερό και δουλέψτε για να γίνει ένας ρευστός χυλό. Προσθέστε τον μπακαλιάρο και ανακατέψτε, βάλτε στο τηγάνι το λάδι και όταν κάψει καλά ρίξετε με το κουτάλι τις κροκέτες γυρίστε τις και όταν ροδίσουν και φουσκώσουν βάλτε τις σε απορροφητικό χαρτί.

Μπουρέκια με τυρί και γιαούρτι

Δύο μικροί ή ένας μεγάλος κεσές γιαούρτι, ένα κεσεδάκι βούτυρο, ένα κεσεδάκι λάδι, ένα κουταλάκι μπέικη λίγο αλάτι, τυρί, δυο αυγά, αλεύρι όσο πάρει.

Χτυπήστε το γιαούρτι με το βούτυρο και το λάδι. Προσθέστε ανακατεύοντας το μπέικη το αλάτι, το αλεύρι λίγο – λίγο. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο και κόψτε τα μπουρέκια. Ανακατέψτε τα αυγά με το τυρί γεμίστε και κλείστε τα μπουρεκάκια. Αλείψτε με αυγό και ψήστε στους 200 βαθμούς έως να ροδίσουν.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...