«Υπάρχει ο κίνδυνος αυτός ναι», αν η Γερμανία προχωρήσει σε επιλογές κατακερματισμού της Ευρωζώνης, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε έχει «αν υπάρχει ο κίνδυνος να πάμε στη δραχμή και ενδεχομένως σε μια καταστροφή που θα είναι μεγαλύτερη της σημερινής».
Μιλώντας στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του Σκάι, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος αυτός διότι στο τέλος της μέρας δύο εκδοχές μπορεί να υπάρξουν. Ή να υποχωρήσει η Γερμανία και αυτό θα είναι μια νίκη όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά για όλους τους λαούς του νότου, ή να προχωρήσει σε επιλογές διάλυσης της ευρωζώνης ή κατακερματισμού της ευρωζώνης σε δύο ταχύτητες ή σε σενάρια τα οποία εν πάσει περιπτώσει δεν είναι σήμερα και τόσο εύκολα να τα εξηγήσουμε με βάση τη λογική να το πω έτσι. Αλλά πότε δεν υπάρχει κόστος ή τίμημα όταν πάει κάποιος να δώσει μια μάχη;».
Όπως τόνισε, το ευρώ δεν είναι βιώσιμο αν μια χώρα όπως η Ελλάδα φύγει από το κοινό νόμισμα. Μάλιστα εκτίμησε πως το ευρώ όχι μόνο δεν θα είναι βιώσιμο αλλά θα καταρρεύσει άμεσα αν αυτό συμβεί και για μια χώρα όπως η Ιταλία. «Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι ο κυρίαρχος εκβιασμός από την πλευρά των φίλων μας των Γερμανών μπορεί να αντιστραφεί», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι Γερμανοί έχουν ήδη ετοιμάσει το σενάριο της επαναδιαπραγμάτευσης και της αντιμετώπισης μιας πιθανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. «Θεωρώ λοιπόν ότι στο σενάριο αυτό έχουν δεδομένες κάποιες υποχωρήσεις που πιθανόν να κάνουν προκειμένου να προβούν σε μια συμφωνία», συμπλήρωσε.
Μάλιστα υποστήριξε πως η Μέρκελ στηρίζει κυβερνήσεις του χεριού της και «το έκανε στηρίζοντας τον κ. Σαμαρά στις εκλογές, το έκανε στηρίζοντας και τον κ. Αναστασιάδη». «Ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι ήταν κατά του μνημονίου. Έλεγε ότι το Μνημόνιο ήταν μια καταστροφή. Εξηγήστε μου εσείς πως έγινε σε μια νύχτα και ο κ. Σαμαράς άλλαξε 180 μοίρες», διερωτήθηκε.
Για τις συνεργασίας
Για το ενδεχόμενο συνεργασιών, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει με μνημονιακό σχέδιο ωστόσο σημείωσε πως ανεξάρτητα από το αν αποκτήσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, σίγουρα θα διεκδικήσει συνεργασίες.
Δεν θα κυβερνήσουμε μόνοι μας, πρόσθεσε, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μία μόνο πολιτική δύναμη.
«Έχω απόλυτη επίγνωση, ότι το 27% που πήραμε τον Ιούνιο, και το ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερο που θα πάρουμε τις επόμενες εκλογές, δε θα είναι ένα ποσοστό συνειδητοποιημένων αριστερών που ξαφνικά γίνανε ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι ένα ποσοστό που θα αποτελείται από Έλληνες και Ελληνίδες διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών πεποιθήσεων που θα συγκλίνουν σε ένα, ότι πρέπει να δώσουμε όλοι μας το βάρος και τη δύναμή μας να πετύχουμε», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή και ότι διακυβεύεται ο πυρήνας λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησία της χώρας καθώς είτε θα έχουμε μια χώρα αποικία χρέους για τις επόμενες γενιές είτε τώρα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις.
«Συμμαχία του νότου απέναντι στην Γερμανία»
Παράλληλα ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να «παγώσει» τις επαφές με τρόικα και να ξεκινήσει περιοδεία σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου προκειμένου να αποκτήσει η χώρα ισχυρές συμμαχίες ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη.
«Ζητώ να αποκτήσει επιτέλους η χώρα στρατηγική διαπραγμάτευσης γιατί αν επιμένει σε μία αδιέξοδη στρατηγική υποταγής τότε η χώρα χάνει χρόνο και ευκαιρίες», σημείωσε επισημαίνοντας την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα συμμάχους.
Σε ό,τι αφορά στην ΑΟΖ, χαρακτήρισε «τελείως λαθεμένη» τη στρατηγική που εκφώνησε ο κ. Σαμαράς μιλώντας για ευρωπαϊκή ΑΟΖ και για ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα. «Να πάμε να συνεκμεταλλευτούμε τους ενεργειακούς μας πόρους με τους δανειστές μας; Δηλαδή να πάμε σε ένα συμψηφισμό αργά ή γρήγορα και αν υπάρχουν ενεργειακοί πόροι να εξανεμιστούν στη βάση του χρέους και των δανείων που μας έχουν δώσει», επισήμανε.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου αρνητικός σε όσες γίνονται με βάση τη νομιμότητα, ωστόσο παρατήρησε ότι δεν ισχύει αυτό.
Για την έξαρση της βίας, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως η μνημονιακή βία γεννά βία και συνέχισε: «Επικεντρώνουμε στη μολότοφ και δεν επικεντρώνουμε σε αυτήν την ανεξέλεγκτη βία την οποία έχει υποστεί κάθε ελληνική οικογένεια». «Όταν ένας πατέρας που δεν έχει να πληρώσει θέρμανση για τα ανήλικα παιδιά του και δεν έχει να τους δώσει ένα πιάτο φαΐ, και έχουν απολύσει τη γυναίκα του, η οποία είναι επίσης άνεργη, τότε αυτός ο άνθρωπος υφίσταται τη μεγαλύτερη δυνατή βία που μπορεί να υποστεί κανένας», σημείωσε.
Ο ίδιος μίλησε για έναν «οικονομικό πόλεμο» και υποστήριξε πως οι συνθήκες που βιώνουμε σήμερα δεν είναι φυσιολογικές. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αδιαμφισβήτητα ένας πολύ μεγάλος ηγέτης, αλλά δεν ξέρω τι θα κατάφερνε αν βρισκόταν στις σημερινές συνθήκες», τόνισε.
Τέλος, όπως εκτίμησε, αυτό που επικρατεί στο λαό δεν είναι θυμός αλλά κατάθλιψη και πρόσθεσε πως αυτό που θα φέρει στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι ο θυμός, η απόγνωση ή η κατάθλιψη, αλλά η ανάγκη.