11.8 C
Chania
Saturday, December 13, 2025

ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΙΩΝΙΟΝ: Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης – Ο σταυροαναστάσιμος –

Ημερομηνία:

Όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο πολύ βαθαίνει ο πόνος μας και καταφαίνεται η απουσία του μεγάλου μας δασκάλου και επισκόπου, πρώην Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου, μακαριστού Ειρηναίου.Τον στοχάζομαι, τρέχω στα περασμένα από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι την κοίμησή του και την αφ’ ημών εκδημία του.
Σταυρώσιμη η Εβδομάδα της κοιμήσεώς του, αναστάσιμη η μνήμη του και το μνημόσυνό του. Ετσι όπως ήταν η ζωή και η διακονία του Γέροντά μας. Επέρασε σταυρώσιμες και αναστάσιμες στιγμές. Γι’ αυτές κυρίως διαβάζουμε στο βιβλίο του ‘Πορείες και αλήθειες για τον αγαπημένο μου Χριστό’ κι από τη δική μας εμπειρία και πολυετή συνοδοιπορία.
Σταυρώθηκε για να βοηθήσει κι άλλους να σηκώσουν τον σταυρό τους. Κι αναστήθηκε μαζί με τόσους και τόσους σταυρωμένους όχι μονάχα τους εγγύς, αλλά και τους μακράν. Τύπος και φάρος φωταυγής και ασφαλής οδηγός των του βίου πλεόντων.
Ανέστησε ψυχές και συνειδήσεις. Στάθηκε μέσα στον λαό, για τον λαό ‘μάλλον ελόμενος συγκακουχείσθαι τω λαώ’ (Εβρ. 11, 24), για να έχει την ομόθυμη επιμαρτυρία ότι ‘Τοιούτος γαρ ημίν έπρεπε αρχιερεύς’ (Εβρ. 7, 26).
Ετρεξε, φώναξε, διαμαρτυρήθηκε και προσευχήθηκε για τους σταυρωμένους. Ηθελε να τους κατεβάσει από τους σταυρούς τους. Να τους αναστήσει, να τους δοξάσει και τους τιμήσει. Ηταν ο επαναστάτης των συνειδήσεων και ο ανυψών εκ των πτώσεων.
Γράφω και στοχάζομαι. Στοχάζομαι και ανατρέχω μνημονιακά και γραπτά στον μακαριστό και μεγάλο μας απόντα Γέροντα Ειρηναίο.
Ετσι βρέθηκα στο πασχαλινό μήνυμά του του 1983, όπου το συνήντησα και σε ευχετήρια πασχαλινή επιστολή, αποσπασματικά, και που στη συνέχεια παραθέτω: «…Τα κορυφαία γεγονότα, που γιορτάζουμε κάθε Πάσχα, είναι η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού. Ο Σταυρός είναι πόνος, ταπείνωση και θάνατος του Χριστού. Μα όλα αυτά, με την Ανάστασή Του μετασχηματίζονται σε Ζωή. Δόξα. Λύτρωση.
Αλλά, όπως η Σταύρωση στάθηκε ατίμωση και πόνος στο Σώμα του Χριστού, το ίδιο ατίμωση και πάθος, Σταύρωση γίνεται στο μυστικό Σώμα Του, δηλαδή στην ανθρωπότητα, κάθε στιγμή και κάθε εποχή, που η ανθρώπινη ύπαρξη θανατώνεται από τα λάθη και τα πάθη του πολιτισμού της.
Η εποχή μας είναι εποχή σταύρωσης και θανάτου, είναι εποχή που σταυρώνει τον άνθρωπο…
Ποιος θα ανασύρει από τα βάθη του ανθρώπου κι από τα πάθη της Ιστορίας του τις νέες αναστάσιμες δυνάμεις, που θα αναπλάσουν την προσωπικότητά του και θα κτίσουν τη νέα κοινωνία του; Θα αφήσουμε να πάνε χαμένοι όλοι οι σταυρωμένοι του κόσμου; Ολος ο πανανθρώπινος πόνος;
Ελάτε να κατεβάσουμε σαν τον Ιωσήφ και τον Νικόδημο την ανθρωπότητα από τους σταυρούς της. Στο όνομα του αναστημένου Χριστού, ελάτε να αναστήσουμε την ανθρωπότητα. Χριστός Ανέστη!».

Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου
Θεολόγος – τ. Λυκειάρχης

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία το νέο κύκλωμα στην Κρήτη

τον σχηματισμό δικογραφίας για 15 άτομα και συνολικά για...