Αναλαμβάνοντας εμμέσως την ευθύνη για την επίθεση σε συγκροτήματα γραφείων στη Μόσχα, τα ξημερώματα της Κυριακής, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποίησε πως ο πόλεμος επιστρέφει σταδιακά στο ρωσικό έδαφος, επισημαίνοντας ότι «η ρωσική επιθετικότητα έχει χρεοκοπήσει στο πεδίο της μάχης».
«Αυτή είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, φυσική και απολύτως δικαιολογημένη», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος στο καθημερινό διάγγελμά του, που έγινε στο περιθώριο επίσκεψής του στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ στη δυτική Ουκρανία.
«Σήμερα, Κυριακή (30/7) είναι η 522η ημέρα της λεγόμενης “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, την οποία η ρωσική ηγεσία ανέμενε να διαρκέσει μια ή δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Επιπλέον, επισήμανε πως «η Ουκρανία δυναμώνει», σημειώνοντας ότι «σταδιακά, ο πόλεμος επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας – στα συμβολικά κέντρα και τις στρατιωτικές της βάσεις, και αυτή είναι μια αναπόφευκτη, φυσική και απολύτως δίκαιη διαδικασία».
«Σκληρά αντίποινα»
Ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) επιτέθηκαν στη Μόσχα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Οι πληροφορίες για έναν τραυματία δεν επιβεβαιώθηκαν ωστόσοοι εικόνες δείχνουν σημαντικές ζημιές σε κτίρια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, που επικαλείται αξιωματούχους.
Η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προβεί σε σκληρά αντίποινα εναντίον της Ουκρανίας αφού δύο drones προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια στη Μόσχα, με το ένα πλήγμα να σημειώνεται κοντά στο κτίριο όπου ο στρατός πραγματοποιεί ενημερώσεις για αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία.
Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Μιχαΐλο Φεντόροφ είχε πει τότε πως θα ακολουθούσαν και άλλες επιθέσεις με drones.
Μεντβέντεφ: Η Μόσχα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος μερικές φορές έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο της χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, ανάφερε σήμερα ότι η Μόσχα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο, στην περίπτωση που η εξελισσόμενη πολεμική αντεπίθεση του Κιέβου θα είναι επιτυχής.
Ο Μεντβέντεφ, που είναι επίσης, αντιπρόεδρος το Ρωσικού Συμβουλίου Ασφάλειας, στο οποίο προεδρεύει ο πρόεδρος Πούτιν, ανέφερε σήμερα σε ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πιεστεί και να υπαναχωρήσει έναντι του πυρηνικού της δόγματος, σε ένα τέτοιο σενάριο.