AI δυστοπία: Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε ένα πάρτι που δεν έγινε ποτέ

Κανένα σχόλιο

Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε φωτογραφίες ανθρώπων από ένα πάρτι, το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Συγκεκριμένα, ο προγραμματιστής Miles Zimmerman δημοσίευσε φωτογραφίες, στις οποίες φαίνονταν άνθρωποι να διασκεδάζουν σε ένα πάρτι. Αυτό που δεν γνώριζαν πολλοί ήταν ότι οι εικόνες δεν ήταν αληθινές αλλά τις δημιούργησε στο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, Midjourney.

Οι “τρομακτικά ρεαλιστικές” εικόνες συγκέντρωσαν πάνω από 29,3 εκατομμύρια προβολές στο Twitter. Ο Zimmerman έγραψε, “Το Midjourney γίνεται τρελά ισχυρό – καμία από αυτές τις φωτογραφίες δεν είναι πραγματική και κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει στ’ αλήθεια”.

"Sponsored links"

Ο Zimmerman έγραψε, «Το Midjourney γίνεται τρελά ισχυρό – καμία από αυτές τις φωτογραφίες δεν είναι πραγματική και κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει στ’ αλήθεια».

Όσοι εμφανίζονται στις φωτογραφίες, εκτός φυσικά από τον χρήστη του προγράμματος, είναι πρόσωπα που «εμπνεύστηκε» η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος. Έτσι ο χρήστης μπορεί με ασφάλεια να επικοινωνήσει στον κοινωνικό και διαδικτυακό του περίγυρο τη (ψεύτικη) κοινωνική του ζωή.

Οι ανατομικές ατέλειες

Όμως προς το παρόν, η εφαρμογή αυτή έχει τεχνικά ελαττώματα και οι εικόνες των ανθρώπων που παράγει έχουν κάποιες ανατομικές ατέλειες. Αν κάποιος παρατηρήσει με λίγη προσοχή τις φωτογραφίες μιας κοινωνικής εκδήλωσης που μοιράζεται κάποιος στα social media δείχνοντας ότι ήταν παρών σε αυτή, θα δει κάποιους από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση να ποζάρουν χαμογελώντας χωρίς όμως να διαθέτουν δόντια, ή διαθέτοντας παραπάνω από το κανονικό. Σε άλλες πάλι, όπου φαίνεται να κρατούν κάποιο αντικείμενο (π.χ ποτήρι), το χέρι που το κρατά αντί για πέντε να έχει δέκα δάκτυλα.

Εκ πρώτης όψεως κάποιος βλέπει δύο κοπέλες να διασκεδάζουν σε ένα πάρτι με την μια από αυτές να κρατάει μια συσκευή στο χέρι της. Αν προσέξει κάποιος την κοπέλα με τη συσκευή θα δει ότι το χέρι της έχει ένα πλήθος από δάκτυλα προδίδοντας έτσι ότι η φωτογραφία δεν είναι αληθινή.

Η ομοιότητα μεταξύ των προσώπων

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι τα περισσότερα πρόσωπα που εικονίζονται να διασκεδάζουν στο πάρτι, φαίνεται να προέρχονται από την ίδια “παλέτα” ανθρώπινων χαρακτηριστικών απλώς προσαρμοσμένα σε κάθε περίπτωση με διαφορετικό τρόπο.

"Sponsored links"

Το A.I προσπάθησε να δημιουργήσει την αίσθηση της ποικιλομορφίας στα χαρακτηριστικά των προσώπων, βασισμένο σε περιορισμένο ωστόσο εύρος χαρακτηριστικών και προτύπων ομορφιάς.

Το ρατσιστικό αποτύπωμα του AI

Αξιοσημείωτο, είναι δε το και το γεγονός ότι ο ίδιος ο προγραμματιστής, θίγει μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι δεν έλειπε και ρατσισμός από το σύστημα AI καθώς δίνοντας την πληροφορία “άνθρωποι”, εκείνο “υπολόγισε” μόνο τους λευκούς, ως ανθρώπους…

Πάντως, είναι απλά θέμα χρόνου το σύστημα να βελτιωθεί και οι εικόνες που θα παράγει να είναι τέλειες και έτσι να μπορεί κάποιος να παρουσιάζει χωρίς φόβο την ανύπαρκτη κοινωνική του ζωή. Το πώς φτάσαμε στη χρήση τέτοιου είδους εφαρμογών είναι ένα άλλης τάξης ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να κληθούν να απαντήσουν ειδικοί των κοινωνικών επιστημών και των ψυχολόγων….

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live