Το ΚΠΕ Βάμου στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης για το Κλίμα την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου οργάνωσε διαδικτυακή αλλά και δια ζώσης δράση με τη συμμετοχή σχολείων από το Αργοστόλι κι από τα Χανιά, τόσο από την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Σε αυτήν το ΚΠΕ Βάμου παρουσίασε δυο μικρά animation που δημιούργησε για το θέμα της Κλιματικής Κρίσης, τα βασικά συμπεράσματα της τελευταίας Έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα και τα πορίσματα της πρόσφατης έρευνας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, στις πόλεις, στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και τον τουρισμό. Παράλληλα μετέφρασε και πρόβαλε βιντεοκλίπ της UNICEF με εννιά νέους ακτιβιστές για το Κλίμα και έθεσε στη διάθεση εκπαιδευτικών και σχολείων επιπρόσθετο υλικό εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε padlet που δημιούργησε για το θέμα.
Τα σχολεία που συμμετείχαν παρουσίασαν βιντεάκια και ζωγραφιές τους (6ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου και 4ο Νηπιαγωγείο Νέας Κυδωνίας), μίλησαν για τις πρόσφατες πλημμύρες στην Κεφαλονιά, διάβασαν μαντινάδες που έφτιαξαν τα παιδιά για το θέμα (8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων) και ανάρτησαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών υλικό που δημιούργησαν (από το 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων, ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, 4ο Νηπιαγωγείο Μουρνιών) σε padlet που δημιούργησε το ΚΠΕ Βάμου για τη δράση. Παράλληλα, δημιουργήθηκε κι ένας νέος σχολικός κήπος με φυτά της τοπικής χλωρίδας (26ο Νηπιαγωγείο Χανίων).
Σκοπός της δράσης αυτής ήταν η ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γενικότερα των πολιτών για την Κλιματική Κρίση. Στόχοι ήταν η ανάδειξη της ανθρώπινης συμβολής στην Κλιματική Κρίση, η αναζήτηση δράσεων αντιμετώπισής της, η διαμόρφωση στάσεων και αξιών προστασίας της φύσης, η προώθηση της συνεργασίας και της εργασίας σε ομάδες, η καλλιέργεια της δημιουργικής και κριτικής σκέψης, η ενεργοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών σε μια παγκόσμια κινητοποίηση για την προστασία του Κλίματος.
Οι Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης για την Κλιματική Κρίση αποτελούν συνέχεια των μαθητικών και νεανικών κινητοποιήσεων. Νέοι κινητοποιούνται για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την Κλιματική Κρίση, κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από μια 16χρονη μαθήτρια στη Σουηδία, τη Greta Thunberg, κι οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, νέους κι ευαίσθητους πολίτες να δράσουν για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι τυφώνες, οι καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, που όλα σχετίζονται με την Κλιματική Κρίση και την ανθρώπινη συμβολή σε αυτήν. Είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε στο σχολείο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα των ημερών μας, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τους καύσωνες, τη σύνδεσή τους με την Κλιματική Κρίση και την ανθρώπινη συμβολή σε αυτήν. Μια ευκαιρία να αναζητήσουμε και να συζητήσουμε λύσεις για το πρόβλημα.
Η δράση οργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου σε συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΕΠΕΑ) Ανωγείων, Αρχανών- Ρουβα – Γουβών και Ιεράπετρας -Νεάπολης, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και του υποέργου 2, Άξονας προτεραιότητας 6, στις περιφέρειες σε μετάβαση και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στα πλαίσια του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάζω για το Κλίμα» που συντονίζει το ΚΠΕ Βάμου.