17.5 C
Chania
Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2026

Aποτελέσματα έρευνας του ΙΤΕ στο υψηλής επιστημονικής απήχησης επιστημονικό περιοδικό Nature Communications

Ημερομηνία:

Δημοσιεύτηκε στις 23-11-2017 στο υψηλής επιστημονικής απήχησης περιοδικό Nature Communications επιστημονικό άρθρο με τα αποτελέσματα έρευνας του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος & Laser του Ανωτάτου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης (ΤΕΙ Κρήτης).

Η έρευνα αφορά στη μελέτη των μαγνητο-υδροδυναμικών ασταθειών πλάσματος που παράγονται από τη μετατροπή των στερεών στόχων στην τέταρτη κατάσταση της ύλης δηλαδή σε πλάσμα. Αυτές οι αστάθειες αποτελούν το βασικό πρόβλημα της επιστήμης γιατί αντιστέκονται στην απαιτούμενη συμπίεση του πλάσματος που πρέπει να επιτευχθεί για την παραγωγή ενέργειας από σύντηξη πυρήνων υδρογόνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την κατανόηση και λύση των προβλημάτων που δημιουργούν αυτές οι αστάθειες διότι συνδέουν για πρώτη φορά τις θερμο-ελαστο-μηχανικές ιδιότητες του στερεού πριν αυτό μετατραπεί σε πλάσμα λόγω της θέρμανσης που υπόκεινται, με τους πρωτογενείς φυσικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για τη δημιουργία των ανεπιθύμητων ασταθειών. Αυτή η σύνδεση δεν είχε μελετηθεί μέχρι σήμερα λόγω της πολυπλοκότητας των φυσικών νόμων που εμπλέκονται.

Τα αποτελέσματα των ερευνών των επιστημόνων του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος & Laser συμβάλουν σημαντικά στις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας διεθνώς για την κατανόηση των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της δημιουργίας και συμπίεσης του πλάσματος με στόχο την αδρανειακή σύντηξη για παραγωγή ενέργειας και για το λόγο αυτό δημοσιεύονται στο υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

H δημοσίευση βρίσκεται στο διαδικτυακό σύνδεσμο του περιοδικού Nature Communications: nature.com

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με επιτυχία οι αγώνες-γιορτή του αθλητισμού «RUN GREECE Ηράκλειο 2026» – Περισσότερες από 4.400 οι συμμετοχές

Πάνω από 4.400 αθλητές συμμετείχαν στο Run Greece Ηράκλειο 2026. Η 13η διοργάνωση συνδύασε αθλητισμό, πολιτισμό και φιλανθρωπία με δωρεά στην Παιδοογκολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ.

Σταύρος Αρναουτάκης: «Νέα σελίδα για την Εκκλησία της Κρήτης με την ενθρόνιση των Μητροπολιτών Τίτου και Ιωακείμ»

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρέστη στις ενθρονίσεις των Μητροπολιτών Τίτου στα Χανιά και Ιωακείμ στο Σπήλι, ευχόμενος καρποφόρα ποιμαντορία και ενότητα Εκκλησίας-Περιφέρειας.

Το Πεντάγωνο προετοιμάζεται «για εβδομάδες αμερικανικών χερσαίων επιχειρήσεων» στο Ιράν

Το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για εβδομάδες περιορισμένων χερσαίων επιχειρήσεων στο...