«Η λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας δεν είναι ο λιγνίτης. Η λύση είναι η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η μετάβαση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται και με την κατεύθυνση της αποκέντρωσης σε μικρότερες και περισσότερες μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης από πολίτες και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι για εμπόριο ρεύματος, αλλά για να καλύψουν τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες και να αποκομίσουν οι ίδιοι τα οικονομικά οφέλη», τόνισε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας την Τετάρτη 25 Μαΐου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Εθνικού Κλιματικού Νόμου.
Ο κ. Διγαλάκης επισήμανε ότι «οι δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία είναι μαζικές και αδιανόητες σε σχέση με λίγα χρόνια πριν: συστοιχίες μπαταριών, υψηλής απόδοσης ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά συστήματα που μπορούν να ενσωματωθούν ακόμα και σε προσόψεις κτιρίων ή σε ελαφριές κατασκευές, όπως πέργκολες και θέσεις στάθμευσης.
Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στις εθνικές και διεθνείς διασυνδέσεις του ηλεκτρικού δικτύου και αυτό επίσης, βοηθάει πολύ στην ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Σύμφωνα με τον Χανιώτη Βουλευτή, «χρειάζονται ενδεχομένως και κάποια πρόσθετα μέτρα», τα οποία είναι:
– Η απλοποίηση του πλαισίου και η επιτάχυνση για μικρά, οικιακά και μεσαία -τουρισμός, βιοτεχνίες- φωτοβολταϊκά συστήματα.
– Η άρση ορισμένων αντιφάσεων που ακόμα και σήμερα υπάρχουν στην πολεοδομική νομοθεσία. Ένα μικρό φωτοβολταϊκό εγκατεστημένο οριζόντια πάνω σε μια πέργκολα απαιτεί τροποποίηση της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, ενώ η ίδια μονάδα πάνω σε μια θέση στάθμευσης δεν απαιτεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
– Η επιτάχυνση της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ και οι αντίστοιχες υπόλοιπες υποδομές του ΔΕΔΔΗΕ, για να μπορούν να υποστηριχθούν αυτά τα συστήματα.
– Η επιδότηση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επενδύουν σε ΑΠΕ και περιλαμβάνουν και αποθήκευση με χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΣΠΑ και RRF. «Με πολλή χαρά άκουσα τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξαγγέλλει μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Διγαλάκης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, λέγοντας ότι «η εξελισσόμενη κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρες συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, που δεν αφήνουν αλώβητο κανένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, είτε αυτό αφορά τους απλούς καταναλωτές είτε τον παραγωγικό ιστό.
Η Κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά παίρνοντας έκτακτα μαζικά μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας, τα οποία ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής», τόνισε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Διγαλάκης επισήμανε ότι «προοδευτικοί είναι αυτοί που εργάζονται, για να διασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες για το αύριο. Κι εμείς το αποδεικνύουμε έμπρακτα ψηφίζοντας τον πρώτο κλιματικό νόμο, για να διασφαλίσουμε, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, μια καλύτερη μέρα, ένα καλύτερο αύριο, έναν “πράσινο” πλανήτη για τα παιδιά μας».
Σημειώνεται ότι ο Κλιματικός Νόμος ορίζει το θεσμικό πλαίσιο και θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί κλιματικοί στόχοι για το 2030 και η μετάβαση σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Συμφωνία του Παρισιού.