15.8 C
Chania
Saturday, November 2, 2024

Bloomberg: Η ιστορία 70 χωρών που άλλαξαν νόμισμα από το 1945 δείχνει ότι ήταν εις όφελός τους

Ημερομηνία:

«Οι σκληροπυρηνικοί της Αθήνας, μπορούν να πάρουν με το μέρος τους ένα ακόμη επιχείρημα. Η ιστορία δείχνει ότι αν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ δεν θα έκανε την καταστροφή αναπόφευκτη». Αυτό αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Άνταμ Σλέιτερ.

Το Bloomberg εξετάζει τις περιπτώσεις 70 χωρών που άλλαξαν νόμισμα, από το 1945 έως σήμερα, με σκοπό να διαφανεί αν η Ελλάδα μπορεί να πάρει ένα μάθημα «ιστορίας» και «οικονομίας». Με τη βοήθεια μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το άρθρο αναφέρει πως, όντως, από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου έως σήμερα, περισσότερες από 70 χώρες προχώρησαν σε αλλαγή του νομίσματός τους, και μόνο μια μικρή μειοψηφία υπέστη σοβαρές ζημιές. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες απαντώνται στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ως αποτέλεσμα του εμφύλιου πολέμου και του συνακόλουθου σχίσματος που προέκυψε.

Τα πλεονεκτήματα

Για την Ελλάδα, το άρθρο, αναφέρει πως ενώ το ΑΕΠ θα μπορούσε να συνεχίσει την κατρακύλα του (κατά 10%), η πτώση αυτή θα μπορούσε να είναι περιορισμένη και η οικονομία θα αποκτούσε κάποια απαραίτητα πλεονεκτήματα που θα την οδηγούσαν ξανά πίσω στην ανάπτυξη. Εξηγεί ο Σλέιτερ: «Το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, είναι ότι θα υπάρξει μια σημαντική πτώση του ΑΕΠ στην αρχή, αλλά τα στοιχεία του παρελθόντος δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει ισχυρή ανάκαμψη. Πολλά εξαρτώνται από το πώς γίνεται η διαχείριση της μετάβασης».

Τρανό παράδειγμα είναι η Τσεχοσλοβακία που μέσα σε πέντε μήνες, το 1993, διέλυσε το νομισματική της ένωση. Η έξοδος της Σλοβακίας είχε το εξής αποτέλεσμα: δέχθηκε μια μείωση μικρότερο από 4% το 1993 και τα επόμενα δύο χρόνια παρουσίασε μια αύξηση της τάξης του 10% (υψηλότερη και από το 1992).

Αντίκτυπο στην ανάπτυξη

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σλέιτερ, η αλλαγή των νομισμάτων επιφέρει μια μέση αύξηση στην ανάπτυξη της τάξης του 2,7% κατά μέσο, τη χρονιά του «διαζυγίου» και μια αύξηση 3,2% κατά μέσο, σε σύγκριση με τη χρονιά πριν αποφασιστεί η αποχώρηση από το παλιό νόμισμα.

Συνολικά, η ανάπτυξη παρουσιάζει θετικό πρόσημο στα 2/3 των χωρών που βγήκαν από το παλιό τους νόμισμα και αρνητικό στο υπόλοιπο 1/3 για τη χρονιά που αποχώρησαν. Μόλις το 8% αυτών των χωρών είδαν σοβαρές απώλειες από μια τέτοια κίνηση – όπως η Λετονία όταν αποχώρησε από τη Σοβιετική Ένωση.

Το μάθημα προς την Ελλάδα

Ο Σλέιτερ αναφέρει πως εμφανίζεται μια ανθεκτικότητα σε χώρες που αποχωρίστηκαν το νόμισμά τους για κάποιο άλλο, έτσι που να μην συνοδεύεται η απόφασή τους με σοβαρές οικονομικές κρίσεις. Κατά τον Σλέιτερ, η Ελλάδα θα μπορούσε να ωφεληθεί στον τομέα των εξαγωγών. Με το να χρεοκοπήσει, η Ελλάδα θα μπορούσε να βει τα δημοσιονομικά περιθώρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δίχως να βλάψει τα νοικοκυριά. Μάλιστα, όταν θα περάσει το πρώτο σοκ του Grexit, οι αγορές θα μπορούσαν να τρέξουν.

Ένα τέτοιο επιχείρημα θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να περπατήσει εκτός του ευρώ με ένα μικρό μακροπρόθεσμο κόστος. «Υπάρχει ένας ανοδικός κίνδυνος – εάν η Ελλάδα είναι καλά οργανωμένη, οι ιστορικές εμπειρίες δείχνουν πως το Grexit θα μπορούσε να οδηγήσει μια μικρότερη πτώση από αυτή που θα περίμενε κανείς αρχικά. Πάντως, θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ