10.8 C
Chania
Saturday, January 17, 2026

Bloomberg: Σε καθεστώς λειψυδρίας η Κρήτη – Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο

Ημερομηνία:

Σε δραστικές αλλαγές προχωρά η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης λειψυδρίας, που απειλεί άμεσα την υδροδότηση της χώρας.

Όπως αποκαλύπτουν στο Bloomberg καλά πληροφορημένες πηγές, σχεδιάζεται η συγχώνευση περισσότερων από 700 δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης (ΔΕΥΑ) σε μόλις τρεις ενιαίους φορείς, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την προστασία των υδάτινων πόρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ήδη υφιστάμενες εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους, ενώ ένας τρίτος φορέας θα αναλάβει την υπόλοιπη επικράτεια.

Στόχος είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ο καλύτερος συντονισμός της διαχείρισης του νερού, καθώς τα αποθέματα στους ταμιευτήρες της Αττικής βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία νέου ταμείου, που θα χρηματοδοτεί κρίσιμα έργα όπως φράγματα, μονάδες αφαλάτωσης και άλλες επενδύσεις που ενισχύουν την υδατική ασφάλεια.

Η Αττική και η Κρήτη αναμένεται να χαρακτηριστούν επίσημα ως περιοχές με καθεστώς λειψυδρίας, κάτι που θα επιτρέψει την επιτάχυνση των αναγκαίων παρεμβάσεων.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Τετάρτη (23/7) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία θα ξεκίνησει στις 10:30 και θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για τα ύδατα που θα έχει στο επίκεντρο της αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Η πίεση στο υδροδοτικό σύστημα της Αττικής, που εξυπηρετεί περισσότερους από 4,4 εκατομμύρια κατοίκους, αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η μειωμένη βροχόπτωση έχουν ρίξει κατακόρυφα τα επίπεδα των αποθεμάτων, επισημαίνει το Bloomberg.

Η κλιματική κρίση πλήττει την Ευρώπη – την ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο στον κόσμο – ενώ οι χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ξηρασίας. Αυτό απειλεί τόσο τον τουρισμό όσο και τον αγροτικό τομέα της χώρας μας, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών που προκαλούνται από σφοδρές καταιγίδες, επιβαρύνουν τις “γερασμένες” υποδομές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο “τρέχουν” 1.327 έργα διαχείρισης νερού στη χώρα, που απαιτούν επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 278 έργα συνολικού προϋπολογισμού 356,4 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα του Bloomberg, οι τρεις νέοι φορείς θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο, ωστόσο, στο τραπέζι βρίσκεται η μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, με στόχο την “ενίσχυση της αποδοτικότητας”. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η απλοποίηση των διαδικασιών προσλήψεων και η προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.

Το τελικό σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ δεν αποκλείονται τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα άδυτα της μανίας του looksmaxxing, της ακραίας τάσης αισθητικής των ανδρών στα social media

«Πιστεύω στη φροντίδα του εαυτού μου, σε μια ισορροπημένη...

«Μην αγγίζετε τη Γροιλανδία»: Ο Τραμπ έβγαλε τους Δανούς στους δρόμους

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κοπεγχάγη, στη Δανία, για...

Κάλεσμα Ανδρουλάκη στις «προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις για την πολιτική αλλαγή»

Κάλεσμα στις «προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις που έχουν κοινές αγωνίες...